Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Gear Dads’in Video Devices PIX-E İncelemesi
Gear Dads’in Video Devices PIX-E İncelemesi
06.03.2018 09:42

Kaynak: Video Devices & Gear Dads

Gear Dads, ABD’nin çeşitli eyaletlerine yayılan hızlı bir yapım seyahatinde PIX-E5 ve PIX-LR kombosuyla iki hafta çalıştı. Ve bu süre içinde deneyimledikleri bilgileri paylaştı.

Video Devices PIX-E monitör/kaydediciler arasındaki PIX-E5 ve PIX-E5H, 5 inç boyutları PIX-LR ses arabirimleriyle öne çıkıyor. PIX-LR ses arabirimi, küçük DSLR veya aynasız kameralarla söyleşiler çeken herkes için uygun bir çözüm. Serisinin en üst modeli Sound Devices ön yükselteçleri içeren çift XLR girişleri ve yüksek kaliteli ProRes medya sağlıyor. 

Video Devices PIX-E5 HDMI SDI kaydedici ve harici monitör

Gear Dads hem daha ucuz sadece HDMI model, hem de kiraladığı HDMI/SDI kombo model olarak alınabilen Video Devices PIX-E5 5 inç monitör ve kaydedici kullanmayı tercih etti. Hızlı ve güvenilir söyleşiler yapmaları gereken, aceleci yapım yolculuğunda işe yaradı. Söyleşilerin çoğunluğunu Canon C300 mkII kamerayla çektiler, bazen de PIX-E’yi bir Canon C200’e ve Sony A9’a taktılar. 

Video Devices’ın PIX-E monitör ve kaydediciler için geliştirdiği PIX-LR XLR ses arabirimi, bir mikrofon arabirimi ve ön yükselteç. PIX-LR, belgesel film yapımcıları ve kurumsal kameramanlar için PIX-E5’i son derece kullanışlı hale getiriyor.

Harici bir HDMI veya SDI kaydedici gerekli mi?

Mükemmel bir dünyada kameralar kendi pozlama ve renk araçlarına, gereken kare ve bit hızlarında profesyonel yayın kodeklerine, çekim sırasında hem yüksek çözünürlüklü hem proxy dosyalar sağlayacak kartlara sahip olurdu. Ama böyle bir kamera olmadığı için Gear Dads kameraları monitörler, kaydediciler, ses ön yükselteçleri ve diğer aygıtlarla donatarak çekim yapıyor.

Küçük aynasız veya DSLR kameralar üzerinde PIX-E5 

Gear Dads için küçük kameralarla kullanım amaçlı PIX-E5H satın almanın en önemli nedeni, PIX-LR ses arabirim aksesuarı oldu. Sound Devices ön yükselteçler ve sınırlayıcılardan yararlanarak özel bir XLR mikrofon giriş/çıkışı sağlıyor. 

Küçük kameralarla PIX-E5H ve LR kullanabilmek için birkaç aksesuar gerekiyor. Kameranıza göre HDMI micro, mini, hatta bazen GH5 için büyük boy HDMI bağlantısı için HDMI kablosu gerekiyor. Gear Dads kameraya giden sağdan açılı sargılı kabloları tercih ediyor. 

Sony piller de gerekiyor. PIX-E5 üzerinde piller çalışırken takılıp çıkarılabildiği için teoride en küçük L piller kullanılabilse de, orta veya büyük modelleri kullanmak daha güvenli. Aksesuar kolu olarak ekip her zaman Cinevate Universal Accessory Mount kullanıyor.

Büyük sinema kameralarıyla PIX-E5

Zengin özelliklere sahip katlanıp açılır LCD ekranlı profesyonel bir kamera kullanılıyorsa yine de PIX-E5 gerekir mi?

Ana kamera olarak Canon C100 kullanırken tartışılan konu, 8 bit 24 Mbps C100 ile gelen görüntü kalitesini iyileştiren Atomos Ninja 2 veya Ninja Blade gerekip gerekmediğiydi. Ama dahili AVCHD üzerinde ProRes kayıtlarda pek gelişme olmuyordu.

Gear Dads söyleşiler için Ninja Blade kullandı. Sadece daha iyi bir izleme açısı, daha parlak ekran ve daha doğru renkler elde etmeye yardımcı olmakla kalmayıp, ProRes kayıtlar post prodüksiyonda daha az kod dönüştürme gerektirdi. Söyleşi dışındaki çekimler için çift yuvalı kayıt özeliği güvenli kayıtlar için harici bir kayıt aygıtı kullanmayı gereksiz hale getirdi. Yüzlerce saatlik kayıtlarda SD kart hataları yüzünden hiç çekim kaybı yaşanmadı.

Cfast kayıt ortamı

Şu anda A kamerası olarak Canon C300 mkII ve B kamerası olarak 1DX mlII ile çekim yapan Gear Dads,
Cfast kullanan birçok firma gibi sıkıntı yaşıyor. Canon firması C300 ve C200 için onaylı bir kart listesi sağlasa da, tüm Cfast üreticilerinin kartlarıyla tüm veri kaybı dahil sorun yaşayan kameramanlar var. 

Sorun üretici, kamera, hatta Cfast ortamı formatının kendisi değil; sorun yüksek çözünürlük ve kare hızlarında 400-1000 Mbps kayıtların yoğun baskısı, Cfast okuyucuların karışıklığı, ve bir kartı bilgisayardan çekince tüm kart yapısını kaybeden TOC sistemi. 

Gear Dads de Cfast kartlarla veri kaybı yaşadı. Neyse ki C300 mkII çift yuvalı kayıt ve bir SDD karta proxy kayıt yapıyor; ama 1DX sadece tek bir Cfast kart yuvasına sahip. 

Önemli olan nokta, bir Sony FS7, Blackmagic Ursa Mini Pro veya Panasonic Varicam LT bile kullanılsa, yüksek veri hızlarıyla kayıt yaparken dahili kart kayıtlarına güvenilemez. Kart tipleri ve hızları iyileşiyor, fakat enerji ve okuma/yazma gereksinimlerindeki sürekli yükseliş yüzünden daha az güvenilir hale geliyorlar.

SDI bağlantılı PIX-E5 profesyonel görüntü yapımlarında önemli bir yere sahip. Sadece pozlama araçları ve daha iyi izleme çözümü için değil, ama saçma bir kart hatası yüzünden çalışmaları kaybedene dek ihtiyacınız olacağını hiç düşünmediğiniz güvenli kayıt için. 

Kameranın hangi çıkışları yapabileceğini, PIX-E’nin ne giriş ve kayıt yapabileceğini bilmek önemli. Gear Dads açısından bakıldığında C300 mkII SDI üzerinden 4K taban bant çıkışı değil, sadece PIX-E’nin desteklemediği bir RAW sinyal çıkışı yapıyor. 4K RAW kaydı yapmak isteniyorsa, bunu sadece Odyssey 7Q+ ve Atomos Shogun sunuyor.

Harici bir kaydedici kullanıldığında OSD’yi (On Screen Display) kapatmayı unutmamak gerekiyor, aksi halde kameranın ekranındaki tüm bilgiler ve ölçüm göstergeleri yanlışlıkla kaydedilir. 

Video Devices PIX-E5 teknik özellikleri

Ekran

  • 5 inç LCD ekran
  • 1920 x 1080 çözünürlük, 441 ppi
  • 500 nit parlaklık
  • Gorilla Glass 2 camlı IPS

PIX-Assist izleme araçları

  • TapZoom; 2x, 4x
  • LUT’lar: S-Log 2 & 3, Canon® Log, V-Log, özel LUT’lar (16x16x16, 17x17x17, 32x32x32 veya 33x33x33 .cube)
  • Tepe filtre
  • Kılavuz işaretçiler
  • False Color: 4-adım, 12-adım
  • Zebra: Zebra 1, Zebra 2
  • Skoplar: Waveform Monitor Luma (White, Green) RGB (Overlay, Parade), Vectorscope, Histogram Luma (White, Green) RGB (Overlay, Parade), dört yönlü izleme (Video Feed, Histogram, Vectorscope, WFM)
  • Anamorfik yayma: sensör oranı (4x3, 16x9/17x9), lens oranı (1.33x, 1.5x, 2x)

Kaydedici

  • 4K (UHD, DCI) maksimum çözünürlük/kare hızı30 fps
  • HD (1080i, 1080p, 720p) maksimum çözünürlük/kare hızı 120 fps
  • Kodek: Apple ProRes Proxy - Apple ProRes 4444 XQ
  • Kodek: H.264 (VBR ~ 10 Mb/s)
  • SpeedDrive USB 3.0 arabirimiyle bilgisayara dosya aktarımı

Kayıt ortamı

  • SpeedDrive – Kasa artı onaylanmış 240 GB mSATA Solid State Drive
  • SpeedDrive – Sadece kasa (diğer firmaların 128 GB – 1 TB mSATA SSD’leriyle uyumlu)
  • SD kart

Görüntü

  • Girişler: 6G-SDI, 3G-SDI (level A & B), HDMI
  • Cıkışlar: HD-SDI, HDMI
  • PsF - P
  • 3:2 Pulldown Removal
  • 4K Giriş – çıkış ölçeklendirme
  • H.264 için otomatik 4K - 1080p ölçeklendirme

Ses

  • Maksimum kanal sayısı: 8
  • Analog girişler: 2x dengesiz line, 3.5mm, 2x dengeli mic/line, XLR (opsiyonel PIX-LR yoluyla)
  • Gömülü ses girişleri 8 SDI ve 4 HDMI
  • Kulaklık çıkışı

Uzaktan kumanda & zaman kodu

  • Kayıt başlatma/durdurma bayrakları: SDI/HDMI
  • Gömülü TC: SDI (BNC), HDMI, ve LTC (Line In 1 & 2)
  • TC çıkışı: SDI

Enerji, ağırlık & boyut

  • Enerji kaynağı EXT DC (10-34V), (opsiyonel 2x Sony L-mount pil
  • Ağırlık: 450 gram
  • Boyutlar: 137.1 mm x 86.3 mm x 40.6 mm

PIX-E5 Speed Drive SSD kayıt ortamı

Video Devices PIX-E5 ve PIX-E7 kaydedicilerdeki patentli kasa sistemi SpeedDrive, yaygın bulunan MSATA SD sürücüler içeriyor. İçinde 240GB sürücü olan bir SpeedDrive alınabildiği gibi, bir Video Devices kasa alınıp kendi MSATA sürücüsünü edinme yoluna da gidilebiliyor. 

Cfast 2.0 kartlara göre 256GB MSATA sürücü daha uygun maliyetli. Tek bir 256GB Cfast karttan daha az harcamayla SpeedDrive kasanın içerisine bir Samsung 1TB sürücü konabiliyor.

SpeedDrive’ın önemli bir avantajı, bilgisayara takmak için ek adaptörler gerektirmemesi. Kendi USB3 terminali hem PIX-E’ye hem de standart USB portlarına bağlanabiliyor.

PIX-E5’te bir SD yuvası da olduğu için, H.264 klipler aynı anda bir SD karta kaydedilebiliyor. Daha fazla yedek her zaman iyidir.

5 inç ve 7 inç harici monitörler ve kaydediciler

Gear Dads için Video Devices PIX-E5 ve PIX-E5H’nin monitör/kaydedici olarak en cazip yönü, 5 inç boyutlu ekran oldu. PIX-LR ses aksesuarı da ikna edici bir özellikti.

7 inçlik monitörler söyleşiler için ideal görünebilir, fakat acele çekimlerde 4K kayıt yapabilen bir Atomos Ninja Star ile birlikte kullanmak mantıklı olurdu. Ama bir 4K Ninja Star yok.

Pratik çekim senaryolarında tüm gereken 5 inçlik monitörler. SmallHD 501/502 monitörler bu nedenle çok popülerleştiler ve birçok DSLR kameralarla birlikte kullanılıyorlar. Fakat bu monitörler kayıt işlevi sunmuyorlar.

Bu durumda seçenekler, 7 inç kaydediciler veya Video Devices PIX-E5H. Sadece boyut farkı bile PIX-E5H’ı Gear Dads için daha iyi bir seçenek yapıyor.

4K kayıt yapılırken ve daha sonra kırpma, pan ve tarama yapılmak isteniyorsa, odakta neler olduğunu daha iyi görmeye yardımcı olan büyük ekranlar tercih edilebiliyor. Bu nedenle PIX-E5H’de TapZoom özelliği var. Ekranda istenen yere parmak darbesiyle hemen 2 veya 4 kat zoom yapılabiliyor.

Sonuç

Belgesel ve kurumsal film çekimlerinde gereken donanıma bir monitör/kaydedici eklemek için geçerli nedenler var; çekilmekte olanı daha iyi görebilmek, kameranın dahili kartlarından daha iyi kayıt kalitesi, veya işler kötü giderse bir yedek olarak.

Video Devices PIX-E5 ve PIX-E5H bir monitör/kaydedici arayan çoğu kameramanın gereksinimlerini karşılıyor, ama asıl avantaj, 7 inç monitörlere göre daha küçük, 5 inç boyut. SpeedDrive medya kasası, TapZoom, SD kart proxy kaydı, ve son derece dayanıklı üretim kalitesini de eklemek gerekiyor. 

PIX-LR ses arabirimi de bu kiti her türlü kamerayla söyleşi çekimleri için ideal hale getirmeye katkıda bulunuyor. Aslında PIX-LR, Video Devices MixPre-3 gibi bir mikser/ön yükselteç/kaydedici sahibi olmayı biraz gereksiz hale getiriyor. 

Birçok kenti kapsayan kayıtlar sırasında PIX-E5 ve PIX-LR kullanıp son derece memnun kalan Gear Dads ekibi, video projeleri söyleşi ağırlıklı olan kameramanlara bu ikili kombinasyonu tavsiye ediyor.


Linka
www.linkgroup.com.tr
0 212 358 45 20 - 21