Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Renkler Nasıl Görünür ?
Renkler Nasıl Görünür ?
30.01.2019 16:10

Renk hayatı daha eğlenceli hale getirir. Evimize mobilya seçerken bile renklerine göre seçeriz. Çocuklar renkli ve parlak oyuncaklara bayılır. Bir gece kulübünde renkli ışıklar insanların enerjisine enerji katar. Aynı marka ve model iki araba düşünün. Renklerine göre farklı hızlara sahip olduğunu düşünebiliriz. Kırmızı olan yeşil olandan daha hızlı olabilir gibi. Doğadaki yeşil kırmızı kontrastı yada mavi kırmızı kontrastı bizi büyüler. Renklerin davranışlarımızı düzenlediğini de biliriz. Kırmızı ışıkta dururuz mesela. Aynı rengi farklı algılasak bile benzer şekillerde tepkiler veririz. Renk dediğimiz olgunun farklı farklı tanımlarına rastlayabilirsiniz. Aristoteles, Platon, Pythagoras, Locke, Young, Newton, Goethe, Dalton, Rayleigh, Helmholtz, Lorentz, Maxwell, Schopenhauer, Husserl ve Land gibi birçok filozof ve bilim adamı renkler üzerine kafa yordular. Eminim ki ne kadar araştırsam da her zaman eksik şeyler kalacak. Önemli olan şunun bilincine varmak: Ne kadar bilgi sahibi olursanız, yaptığınız iş ile ilgili o kadar başarılı olacaksınızdır.

1.21. Hue vs Sat aracı ile yüksek doygunluğa sahip olan renklerdeki doygunluğu azaltabiliriz.

Genellikle yanlış olan bir renk anlayışımız var. Çimenlerin yeşil, gökyüzünün mavi, bulutların beyaz, güneşin sarı ya da suyun mavi olduğunu düşünüyoruz. Gerçekte bu nesneler hava durumuna, aydınlatmaya ve mevsimlere bağlı olarak farklı renkleri yansıtırlar. Renk, nesne ya da sıvıların değil ışığın özelliğidir. Görülebilen renkler izgesel (spektral) renkler olarak adlandırılır. Katı nesneler renkleri olduğu gibi iletirken sıvılar ya da yarı saydam cisimler belirli dalga boylarını geçirerek iletirler.

“Renk, bilinçaltının ana dilidir.” Carl Jung

Dışarı çıkıp etrafa bakmak doğadaki renkleri kavrayabilmenin en iyi yoludur. Gözlerimiz, parlaklığı gerçekten mutlak anlamda “ölçmez” - genellikle parlaklığı sadece görüş alanımızdaki diğer nesnelerle kıyas yaparak algılıyoruz. Yani nesneler doğrudan güneş ışığı altında bile koyu tonlarda görünebilirler. Etrafa dikkatli bakın. Karanlık ve koyu alanlar sanki yüksek kontrast oranı için oradalar. Gerçek dünyada saf beyaz, nadiren doğrudan parlak güneş ışığını olarak doğada bulunur. Saf siyah ise nadiren bulunur. Görünen nesnelerin çoğu orta tonlardadır. Tamda bu anda kendimize şunu sorabiliriz. Gözlerimizin gördüğü kontrast oranı düşük mü yoksa yüksek mi ?

Mavi ve Türk Mavisi (turkuaz)

Mavi, turuncu veya sarı gibi doğada bulunan ve diğer sıcak renklere tamamlayıcılık kazandıran soğuk bir renktir. Herhangi bir görüntüye mavi ilave ettiğinizde genel doygunluk algısını azaltırız. Ben görüntüye mavi etkisi vermek için dahi ilk iş olarak doygunluğu düşürüyorum. Çünkü mavi, yüksek yoğunluk değerine doğada nadiren ulaşır. Gökyüzüne ya da denize bakın. Açıklık değeri, doygunluk değerine göre daha sık değişir. Yüksek rakımlı bölgelerde öğleden sonraları nadiren doygun gökyüzü görülebilir. Denizler ve nehirler de tamamen mavi değildir. Suyun rengi hareketine, yoğunluğa, zeminine ve aydınlanmasına göre değişebilir. Farklı doygunluk ya da aydınlığa sahip mavi tonlarını bir arada kullanmak görüntüyü daha ilgi çekici hale getirebilir. Özellikle gökyüzünde gradient efekt oluşturmak gökyüzünü daha ilgi çekici hale getirir. Bu etkiyi vermek için özel şekiller oluşturabilirsiniz. Doygun bir maviye az rastlandığından renk düzenlemesi yaparken mavinin kontrolünüzde olmasına özen göstermelisiniz. Mavi, yeşil ile karışmaya başladığında Türk mavisi üretir. Bu renk genellikle doğada bulunmaz. Bazı su kaynakları Türk mavisi görünebilir. Bir anda renk paletiniz içerisinde harika bir tamamlayıcı renge dönüşebilir. Ancak bu renk kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır.

1.20. Yukarıdaki resimde gökyüzündeki şekil, sadece şeklin olduğu alanda renk değişikliği yapılmasına izin veriyor. Böylece sadece o alanda parlaklığı azaltarak gradient etkisi oluşturabiliriz. Gökyüzündeki gradient etkisi görüntü daha etkileyici hale gelir.

Kırmızı, Turuncu ve Sarı

Kırmızı, turuncu ve sarı, yoğun duygular uyandırır ve genellikle gündoğumu, günbatımı, çiçekler ve sonbahar yapraklarında bulunur. Bu renkler gün batımı ve doğumunda çok doygun hale gelebilirler. Anahtar renk kırmızı, turuncu veya sarı renkteyse, karanlık alanlar da, yine aynı renkte kullanılarak, sahne daha dengeli hale getirebilir. Bu teknik, izleyicinin sahneye bakışını rahatlatır. Gökyüzünün önemli olduğu sahnelerde mümkünse RAW kayıt yapılmalıdır. RAW dosyası renk düzenleme sürecini kolaylaştıracaktır. Doygunluk seviyesi azaldıkça bu renkler daha parlak algılanırlar.

Magenta

Magenta nadiren doğada çok parlak veya doymuş olarak bulunur. Gündoğumu, gün batımı ve alacakaranlık sırasında gökyüzünde magenta renkleri bulunur. Farklı çiçekler çeşitli tonlarda magenta içerir. Aşırı magenta olan bir görüntü tüm renk uyumunu etkisiz hale getirir. Görüntüye düzgün beyaz dengesi yapılmamışsa magenta görünebilir. Bu durumda tint aracı ile bu etki görüntüye yeşil verilerek düzeltilebilir. En canlı magenta renkleri, genellikle alacakaranlık saatlerinde bulunur. Renk düzenlemesi sırasında düşük parlaklık ve doygunluk düzeylerinde az miktarda magenta kullanın. Parlaklığı veya doygunluğu arttırmak istiyorsanız, görüntüdeki belirli alanlar ve renklerde bölgesel düzenlemeler yapın. Magenta izleyicinin dikkatini hızlıca çekeceğinden görüntünüzün içeriği ile ilgili olumsuz bir etki oluşturabilir.

Yeşil

Yeşil, denizler, ağaçlar ve yeşilliklerde bulunur. Ağaçları yeşil olarak düşünsek de, bu çoğu zaman böyle değildir. Ağaçlardaki yeşiller ışık altında, sarıya doğru yönelme eğilimindedir. Güneş ışığının etkisi altındadırlar ve saydam olan yapraklar daha geçirgen olduklarından sarı rengi hissettirirler. Düşük ışık altında ise yeşil, özellikle orman manzaralarında maviye doğru yönelme eğilimi gösterir. Doygun yeşiller tıpkı mavilerde olduğu gibi fazla tercih edilmemelidir. Görüntülerinizdeki yeşil, aşırı doygun ya da baskın görünüyorsa, hafifçe desatüre edin ya da parlaklığını azaltmaya çalışın. Sarı, yeşilin daha doygun görünmesini sağlar. Yeşil de aşırı  ışıklama(overexpose) için çok kolay bir renktir. Doğal yeşil hafıza renklerinden biridir. Yani neye benzediğini biliriz.. Bu yüzden aşırı parlak ve doygun yeşillerden kaçının. Görüntünüzdeki yeşillikler çok sarı veya çok mavi görünüyorsa, sarı veya mavi tonları yeşile doğru hafifçe kaydırmak için kullandığınız yazılımdaki vektör araçlarını kullanabilirsiniz. Gölgelerdeki yeşil, hafif mavi bir renge sahip gibi görünür. Çok mavi görünmediğine emin olun.

Renk düzenleme ile ilgili sorularınız varsa veya renk düzenleme hizmetlerim hakkında bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. 

Önümüzdeki ay görüşmek üzere.


         leventozturk@softlight.com.tr                  
         facebook.com/softlightcolor 
         instagram.com/softlightcolor

 

 

Levent OZTURK C.S.I. Showreel from Soft Light on Vimeo.

YAZAR HAKKINDA
Levent ÖZTÜRK C.S.I
Renk Uzmanı (Colorist) / www.softlight.com.tr