Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Gazetecilik İçin Cepheyi Donatmak
Gazetecilik İçin Cepheyi Donatmak
20.07.2019 16:37

Sony’nin bulut tabanlı haber odası araçları gerçekçilik savaşına güç katıyor.

Muhabirler çağımızın kahramanları. Ülkelerin hem aralarında hem de kendi içlerindeki düşmanlık ortamında, birbirleriyle çelişen ve dijital bilgi çağıyla artan öykülerin karmaşasının ortasında, olayların gerçekleştiği ön cepheden net, doğru ve zamanında haber rapor etmek bugün her zamankinden daha önemli. 

Sosyal medya ve internet görüntü akışı gibi dijital kanallar yoluyla bilgi kaynaklarının hızla artmasıyla muhabirler gerçekçiliği korumak için daha fazla şeyle uğraşmak durumunda. Bir olay yerine gidip not alma, söyleşi çekme, ardından haber odasına geri dönüp her şeyi yazarak 19:00 haberleri için yayına hazırlama devri geçmişte kaldı. Artık bir haber öyküsünü yayına sokmak için saatler, acil bir olaysa sadece dakikalar var, günler değil.

Bugün muhabirlerin bir olay için harekete geçmeye nöbetçi itfaiyeciler kadar hazır ve donanımlı olmaları gerekiyor. Ve uzaktaki bir olayla görevlendirilen muhabirler her zaman bir haber izleyicileri ağına bağlı olmayabiliyorlar. Muhabirleri haber odasına ve dolayısıyla halka bağlamak için daha iyi yollar bulmak, bugün habercilikteki en önemli gelişmelerden birisi.

Sony Professional Europe Pazarlama ve İletişim Başkanı Stuart Almond açıkladı: “Gazetelerin daha hızlı haber toplamalarını sağlayan telgrafın bulunuşundan bu yana haberciliğin evriminde teknoloji her zaman bir itici güç oldu. Ve şimdi de internet ve mobil teknoloji, haberciliği yeniden değiştiriyor. Akıllı telefonlarımız, dizüstü bilgisayarlarımız ve giderek artan bant genişliğimiz var. Bugün haber öykülerini dünyanın hemen her yerinden yayınlayabiliyorsunuz.

Her Yerde Haber Odası

Bir haber öyküsünü her yerden hazırlayıp gerçek zamanda ya da çok hızlı istenen yere ulaştırma paradigması, daha karmaşık teknolojilere talep yarattı. Sony tam olarak bu gereksinimi karşılamak için yenilikçi ve esnek bir yaklaşımla gelişen haber odası araçlarına Media Backbone Hive ile XDCAM air’ı ekledi. Sony’nin yeni haber odası yaklaşımı, sahadaki muhabirlerin yetenekleri ile bulut hizmetlerinin ölçeklenebilirliğini ve erişimini bir araya getiriyor. XDCAM air, çok platformlu bir yapım sisteminden doğrudan sahadaki uyumlu Sony kameralara haber bilgilerini göndermeye ve üstveri planlamaya yönelik bir Sony hizmeti. Çekimlere doğrudan kameradan erişilebildiği için, çekimden sonra içerik hemen kullanıma hazır oluyor. 

Birçok bölgedeki çok sayıda muhabirden gelip yüklenen proxy çekimler, çekim hala devam ederken bile hemen günlük kayda ve kurguya teslim edilebiliyor. Kurgu tamamlandığında XDCAM air sonuç çıkışı olarak seçilen yüksek çözünürlüklü çekimi yüklüyor. XDCAM air’e bağlı Sony kameralar doğrudan Media Backbone Hive içerisine akış da yapabiliyorlar. Bu işlem bir OB görüntü toplama tırının kameraların çıkışını Hive’e geri aktarmasına benzer bir işlev gerçekleştiriyor. Görüntü akışı hala kaydedilmekteyken Hive’den izlenebiliyor, kurgulanabiliyor ve yayınlanabiliyor. 

Almond ekledi: “Buna nesnelerin interneti yaklaşımıyla bakabilirsiniz. Bağlantılı ağ üzerinde iken sahadaki her kamerayı izleyebilir ve kurgu için hemen kullanabilirsiniz. Yayınlayana dek kameradan yüksek çözünürlüklü çıkışı çekmek zorunda değilsiniz; daha sonra kameranızdan bu yüksek çözünürlüklü dosyalar alınacaktır.

XDCAM air ile birlikte çalışan Sony çok platformlu yapım sistemi Media Backbone Hive, sahadaki XDCAM air kullanabilen muhabirler tarafından toplanan tüm dijital içerikler için merkezi bir taban. 

Media Backbone Hive sayesinde, haber odasındaki yapımcılardan veya sahadaki muhabirlerden oluşan ekipler tek bir paylaşımlı sistemden tüm içeriğe erişebiliyorlar. Almond açıkladı: “Öte yandan sahadaysanız ve Hive’e bağlıysanız, herhangi bir yerden gelen çekimlerle dizüstü bilgisayarınız üzerinde bir öykü derleyebilirsiniz. Her şey birbirine bağlı. Her şeye anında erişebiliyorsunuz. Bu uzaktaki ekiplere büyük güç katıyor. Kaynakları, hatta içerikleri kopyalayıp çoğaltmak zorunda değiller; ve kullanabilmek için kod dönüştürmeleri gerekmiyor. Hatta erişmekte oldukları içeriğin aslında nerede bulunduğunu bilmek veya umursamak zorunda bile değiller.

Yeni Medya Ortamları

“Medya ortamı özelikle haberlerde hızla değişiyor. Ve piyasadaki en sert değişim, geleneksel haber yayınlarında yaşanıyor. Özelikle gençler olmak üzere izleyiciler geleneksel doğrusal haber kanallarını gittikçe daha az seyrediyorlar. Haberlere sosyal medya platformları yoluyla erişmek istiyorlar. Bu durum muhabirlerin haber yaratma biçimini de etkiliyor.”

Bu yeni, her zaman internete bağlı haber tüketicileri, sürekli mesaj ve bilgi bombardımanı altında. Kaliforniya Üniversitesi’nden Roger Bohn ile James Short tarafından gerçekleştirilen, sıklıkla kaynak gösterilen çalışmaya göre ortalama bir ABD vatandaşı günde 34 gigabayt veya 100.000 sözcük bilgi tüketiyor. Ama bu rakamlar internette görüntü izlemenin henüz yükseldiği 2012 yılına ait. 

İnsan beyni çoğu insanın doğduğu ve sosyal çevresinin ömür boyu aşağı yukarı aynı kaldığı yerden birkaç kilometreden fazla uzaklaşmaya asla cesaret edemediği koşullar altında gelişti. Bir kuşaktan diğerine gelenekler temelde pek değişmedi. Bugün içinde yaşadığımız bilgi alanı, biz zavallı homo sapiens’ler için hiç doğal değil. Bu yeni internet dünyasıyla başa çıkabileceksek, çok güvenilir gerçekçilik kaynaklarına erişmemiz yaşamsal önem taşıyor.

“Küresel haber ajansları, sahada muhabirleri olan yayıncılar ve gazeteler, bu yeni araçlarda büyük avantajlar görüyorlar. İnternet izleyicilerine sahip, çevrim içi içerik sağlayıcılar oldukları için, bugün bir haber yapım sistemiyle çalışmanın avantajlarını da görüyorlar.”

Yeni Talepler

İyi bir teknoloji çözümü olmazsa bu yeni haber odaları kendilerinden istenen taleplerin yükü altında kalırlar. Doğrusal iş akışlarıyla başa çıkılamayacak kadar çok fazla bilgi ve potansiyel haber öyküsü var. Bulut teknolojileri istendiği gibi ölçeklendirilebiliyor ve değişen izin ve kişiselleştirme dereceleriyle birçok muhabire ve haber odasına aynı araç setlerini sunabilerek, bir işbirliği sinerjisi sağlıyor.

Bu araçlar haber öykülerini kendi web siteniz, sosyal medya kanalları veya televizyon yayınları gibi birden fazla çevrim içi platformda dağıtmayı kolaylaştırıyor. “Otuz yıl önceye geri gittiğimizde sadece dört televizyon kanalınız vardı. Bugün milyonlarca çıkış kanalı var. İçeriğinizi çok sayıda platforma aktarmanız gerekiyor.”

“Sorun bütçenizin de bu ölçüde artamayabileceği. Yeni bir sisteme geçme macerasına atılırsanız ister yeni izleyiciler edinmek ister daha fazla muhabir çalıştırmak için yatırımınızdan geri dönüş (ROI) beklersiniz, ama bir avantajı olmalı. Dünya hızla değişiyor. Muhabirlerin haber öykülerini istedikleri yerden bildirebilmelerini istiyoruz.”

En Çok Okunanlar
Dergi