Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama Televizyonu Kurulumu Tamamlandı
İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama Televizyonu Kurulumu Tamamlandı
14.06.2017 12:28

Akratek Elektronik, sektör içerisine yeni öğrenciler yetiştiren yüksek öğretim kurumlarının ilgili fakülte ve bölümlerine yönelik projelerinden birini daha tamamladı ve üniversite referanslarına bir yenisini daha ekledi. 

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Anadolu BİL Meslek Yüksek Okulu’nun ilgili bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler, bir televizyonda bulunan teknik iş akışı departmanları, dijital sinema sistemi, kurgu sistemleri, renk düzenleme seti, ses kayıt, miksaj ve dublaj konularıyla ilgili ekipmanları kullanarak, teorik eğitimlerini pratik olarak uygulama fırsatı bulacaklar. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama Televizyonu iş akışı bir televizyon istasyonunun departmanlarının tamamına sahip.  Akratek Elektronik ekibi tarafından fiziksel kurulumu 10 gün gibi bir süre içerisinde gerçekleşti ve devreye alındı. Uygulama televizyonu içerisinde yer alan teknik birimler 1 stüdyo, 1 reji, 1 sistem odası, 1 ses kayıt-mix (off-tube), 1 renk düzenleme bölümü ve 12 adet kurgu bölümlerinden oluşuyor.   

Haber şeffaflığı düşünülerek tasarlanan uygulama televizyonunun cam stüdyosunun içerisinde, stüdyo uygulamalarında kullanmak üzere 3 adet Panasonic AJ-PX380 HD kamera mevcut. Kameralar üzerinde bulunan Panasonic AJ-WM50 Wi-Fi modül sayesinde kamera kontrolünün temel fonksiyonları (Diyafram, Shutter, Beyaz Ayarı, Renk Ayarları) Wi-Fi üzerinden rejide bulunan tabletlere aktarılıyor ve bir stüdyo kamerası gibi, kamera kontrolü rejiden sağlanıyor.  Kameralarda vizör monitör ve lens kontrolleri de mevcut. Kamera grubunun taşıyıcı ekipmanlarında ise motorlu Jib sistemi yer alıyor. 

Stüdyo içerisinde bir adet 17” yerli üretim olan FOR Prompter bulunuyor. Kamera önü eğitimi alan öğrenciler prompterdan haber okuma konusunda da kendilerini geliştirebilecekler.

Reji bölümünde ise “Video Switcher” olarak esnek prodüksiyon kabiliyeti sunan Blackmagic Atem 2ME tercih edildi. 2 Upstream Key, 2 Downstream Key, 4 adet Picture in Picture ve dahili medya hafızası sunan Atem 2ME, dokunmatik ekran ile kullanılabilecek. Uygulama Televizyonu’nda gerçekleşecek prodüksiyonlara esnek bir prodüksiyon kabiliyetinin yanında kullanım kolaylığı da sağlanmış durumda. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama Televizyonu rejisinde VTR ve grafik çözümleri Playbox firmasının Airbox ve Titlebox programları ile sağlanıyor. Playbox markasının yazılımları sayesinde uygulama yapan öğrenciler, sektörde oldukça sık kullanılan programları tanıma ve uygulama yapma fırsatı bulacaklar. 

Uygulama televizyonunda yapılan prodüksiyonların kayıtları ise Metus Ingest sayesinde mümkün olabilecek. İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama Televizyonu rejisinde bulunan ayrı bir sunucu üzerinde çalışan VMix hepsi bir arada yayın sistemi ile öğrencilerin hazırladığı bant prodüksiyonlar, belgeseller, kısa filmler, reklam filmleri internet üzerinden izleyici ile buluşabilecek. Playlist hazırlama, üzerine logo, KJ verebilme gibi birçok yeteneği bulunan VMix, Web TV yayın sistemi çözümü sunuyor. İkinci bir VMix sunucusu gezi (dış çekim) olacak şekilde düşünülüp fiziksel olarak 8 kameraya kadar destekli Video I/O kartı ile dış etkinlikleri Web TV üzerinden canlı yayınlama imkanı sağlıyor. Üniversite içinde ve dışında olacak etkinlikler ve konferanslar gezici web yayın sistemi ile izlenilebilir bir hale gelecek. 

Uygulama televizyonu aktüel amaçlı haber-görüntü üretimi sağlamayı da hedefliyor. Bu amaçla aktüel olarak sahada görüntü toplamak, röportajlar gerçekleştirmek amacı ile 3 adet JVC GY-HM850 HD kamera proje içeriğinde yer alıyor. Profesyonel omuz kamerası ile öğrenciler uygulama televizyonunda işlemek ve kullanmak amaçlı görüntü akışı sağlayabilecekler. Ayrıca kameralar ışık, yedek batarya gibi aksesuarlar ile donatılmış durumda.

Proje içerisinde kamera grubunda yer alan bir diğer ürün de JVC GY-LS300CHE 4K kamera. 4K prodüksiyonlar üretmek, reklam-tanıtım filmleri, kısa filmler, sinematik prodüksiyonlar için tercih edilen kamera, kompakt oluşu ve değiştirilebilir lens yapısına sahip oluşu ile ön plana çıkıyor.

Kameraya ait çeşitli açılarda sabit sine lensler, Lanparte markasına ait mattebox, follow focus, taşıyıcı kiti gibi kamera ekipmanları da dijital sinema kamera grubunun içerisinde yer alıyor.

Renk bölümünde ise Apple Mac altyapısı ile DaVinci renk düzenleme programı kullanılıyor. Çeşitli LOG gamalarında kayıt imkanı sağlayan JVC GY-LS300CHE ile yapılan çekimler renk düzenlemesinden geçebilecek. Böylelikle uygulama televizyonunda eğitim alan öğrenciler renk düzenleme konusunda da bilgi sahibi olabilecekler. 

Kurgu sistemleri ise oldukça geniş yelpazede ve sektör içerisinde kullanılan tüm bilgisayar tabanlı kurgu sistemleri olarak İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama Televizyonu’nda mevcut durumda. 6 Adet HP İş istasyonu üzerinde Edius 8 ve Adobe Master Collection CC ve 6 Adet Apple Mac OSX’te Final Cut kurgu yazılımı bulunmakta. İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ilgili bölümlerinde eğitim gören öğrenciler sektörde kullanılan tüm kurgu sistemlerinde pratik yapabilecekler.

Proje içerisinde yer alan diğer önemli bir bölüm ise ses tasarım stüdyosu. İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama Televizyonu’nda yer alan stüdyoda vokal, enstrüman kayıtları ve senkron dublaj kayıtları profesyonel olarak yapılabilecek. Altyapı olarak Apple Mac OSX kullanan yapıda, Avid Protools ses tasarım-miks programı, Presonus ses kartı ve farklı ses kayıtlarında kullanmaya uygun Rode mikrofonlar mevcut. 

Yapı itibari ile tam bir uygulama televizyonu olarak kurulan sistemde eğitim gören öğrenciler aktüel görüntü toplama, stüdyoda kurgulu prodüksiyon çekimleri, sinematik çekimlerin yapılması ve uygulanmasının yanında görüntüleri işleme, renk düzenlemesi ve ses kayıtlarını gerçekleştirecekler, teorik eğitimlerini pratikte kullanma fırsatı yakalayarak, donanımlı birer kameraman, görüntü yönetmeni, yönetmen, teknik yönetmen, kurgu operatörü, ses-miks uzmanı, colorist olarak sektörde uzman kişiler olarak çalışabilecekler.

Akratek Elektronik, eğitimlerini vermeye devam ettikleri İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama Televizyonu’nda eğitim görecek öğrencilere başarılar diliyor. 

Proje için ayrıntılı bilgi almak için 0216 291 22 30 numaralı telefondan Akratek Elektronik’i arayabilirsiniz.