Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Coloristin Tuvali Görüntüdür
Coloristin Tuvali Görüntüdür
14.01.2017 10:55

Colorist,  ressamların  yıllardır  yaptıklarını dijital video üzerinde tekrarlamaktadır. Masası kullandığı yazılım, tuvali ise görüntüdür.

Dış dünyaya baktığımızda algımızı etkileyen faktörler vardır. Dünyaya geldiğimiz andan itibaren ilk öğrenme aracı gözlerimizdir. Edgar Dale’e göre diğer duyu organlarımızdan, görme duyusunun öğrenmeye etkisi %83’dür. Dolayısı ile bir film izlerken de en önemli bilgileri görme yolu ile elde ediyoruz.

Renklerin  insan  üzerindeki  etkisi   insanlık tarihi kadar eskidir.  Etrafımız  renkler  ile çevrilidir. Renk aynı zamanda cisimleri tanımlamamıza da yarayan bir kavramdır. Kültürel de bir mirastır. Renk düzenleme ve algı oluşturma, sinema ve fotoğraf gibi tüm görsel sanatların ortak noktalarından biridir. Sinematografik anlatının bir parçasıdır, her film kendi renk kodlarına sahiptir. Bu sebeple renk düzenleme konusu bir filmin  en önemli öğelerinden biri haline gelmiştir. Ayrıca birden fazla kamera kullanımı, fark  lı zamanlardaki farklı aydınlatma koşulları, kamera ayarlarının düzgün yapılmaması, kamera üreticilerinin daha yüksek dinamik aralık kaydedebilmek için geliştirdikleri log  c gibi teknik etkenler, bir filme renk düzenleme yapılmasını zorunlu hale getirmektedir (film terimi burada sanat dalı olarak kullanılmaktadır.).

Renk yönetim sistemleri günümüzde özel yazılımlar ile çok gelişmiş bir hale geldiler. Bu yazılımlar sayesinde renk düzenleme işlemleri kısa zamanda güçlü bir bilgisayara sahip herkes tarafından yapılabiliyor. Üstelik renk düzenleme için tasarlanan bir yazılıma sahip değilseniz bile sadece kullandığınız kurgu programı ile temel düzenleme araçlarına sahipsiniz. Peki colorist, renk düzenleme ile sadece teknik bir düzenleme mi yoksa filme sanatsal bir katkı mı yapıyor?

Rengi bir anlatım aracı haline getiren yönetmendir. Bir filmin genel renk tonu mekan  ve kıyafet seçimleri ile başlar, kamera seçimi, kameranın beyaz ayarı, ve setteki farklı renk  sıcaklıklarındaki  ışıkların  yakılması  ile devam eder. Kurgu bittikten sonra dijital ortamda görüntünün rengini düzenleyen ve izleyicinin algısını yönlendirmek ile görevli olan kişi colorist’dir. Elinde kontrast ve renkten başka malzeme yoktur. Bu malzemeleri elindeki araçları kullanarak nasıl değiştirebileceğini iyi bilir. Bu sayede colorist izleyicinin algısını yönlendirir. Filmin heyecanına  ya  da dramasına katkı sağlar. İlginç bir şekilde colorist’in yaptığı renk düzenlemeleri resim sanatı ile paralellik göstermektedir. Colorist ressamların yıllardır yaptıklarını dijital video üzerinde tekrarlamaktadır. Masası kullandığı yazılım, tuvali ise görüntüdür.

Başlı başına bir kitap konusu olan renk düzenleme konusuna her ay bir yazı dizisi şeklinde değinebilme fırsatı ve bu fırsat sayesinde sektöre katkıda bulunabilmek beni çok heyecanlandırıyor. Bu yazı bir başlangıç ve bir merhaba. Renk kuramı, renk uzayları, renk örneklemesi, stüdyo, linear, log, lut vs. değinecek o kadar çok başlık var ki. Analog ve dijital video sinyalleri başlıkları ile önümüzdeki ay daha detaylı bir şekilde renk düzenlemeyi anlatmaya başlıyoruz. Yazının devamında bir süredir üzerinde çalıştığım en sık kullanılan teknik terimlerin açıklamalarını içeren renk düzenleme terminolojisi var. Umarım işin başında olan amatörlere ya da işinin uzmanı profesyonellere bir katkıda bulunabilir.

Önümüzdeki ay görüşmek üzere...

  info@leventozturk.com.tr
  twitter.com/benleventozturk
  instagram.com/benleventozturk

YAZAR HAKKINDA
Levent ÖZTÜRK C.S.I
Renk Uzmanı (Colorist) / www.softlight.com.tr