Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Bulut ve Çoklu Bulut Dünyasında Akıllı Dosya Aktarımının Önemi
Bulut ve Çoklu Bulut Dünyasında Akıllı Dosya Aktarımının Önemi
17.09.2021 14:41

Kaynak / Signiant


Son birkaç yıldır medya ve eğlence sektöründe çalışan IT yöneticileri giderek küreselleşen ve ayrıntılı hale gelen medya tedarik zincirleriyle uğraşıyorlar. Tüketicilerin istedikleri zaman, dünyanın her yerinde, her aygıt üzerinde içerik talepleri, içerik yapım ve dağıtım iş akışlarını çok daha fazla kişiyi ve dosya taşımayı kapsamaya itti. Hepsinden önemlisi, artan kare boyutları ile çözünürlük oranları, sanal ve arttırılmış gerçekliğin yaygınlaşması, realite, spor ve filmler için gereken dev boyutlarda ham (RAW) çekimler nedeniyle sektördeki dev veri miktarı artışı, durumu daha da karmaşık bir hale getirdi. Bu duruma yardımcı olmak için özellikle bulut hizmetlerindeki yenilikler olmak üzere yeni teknolojiler ortaya çıktı, fakat doğru plan olmayınca bunlar karmaşıklığı daha da fazla arttırabiliyorlar.

Neredeyse bütün medya firmaları bazı iş akışları ve kullanım durumları için bulut ortamını kullanıyorlar, fakat çoğu tüm gücünü ve kaynağını buna ayırmıyor. Daha ziyade bulut yatırımlarının yanı sıra tesis içi bellek depolarından ve yazılımlardan yararlanmaya devam ederek, “karma bulut” (hibrid cloud) bir yaklaşımı seçiyorlar. Aynı zamanda bu şirketlerin çoğu birden fazla bulut firmasından yararlanıyorlar. Bu yeni karma bulut ve çoklu bulut dünyası birçok avantaja sahip, fakat özellikle medyada hep IT uzmanlarının akılında birinci sırada gelen veri depolama konusunda olmak üzere zorluklar da yaratıyor. 

BELLEK YÖNETİMİ ZOR VE SÜREKLİ DEĞİŞEN BİR İŞ

IT yöneticileri sadece değişen bellek deposu seçeneklerine ayak uydurmak değil, hem kısa hem de uzun vadeli işletme hedeflerini destekleyip desteklemeyeceklerini belirlemek ve her birinin tüm yazılımlarla nasıl etkileşeceğini de anlamak zorundalar. Sonuç olarak sıklıkla birden fazla tesis içi (özel bulut) noktaya ve birden fazla açık bulut sağlayıcıya ve bölgeye yayılan bir dizi katmanlı bellek deposu tipi ortaya çıkıyor.

Çoğunlukla şirket büyüdükçe durum karmaşıklaşıyor, özellikle de birleşmeler ve şirket satın alımları yaşayan şirketler için. Bu koşullarda IT yöneticileri onlarca satıcı firmanın ürünleriyle kurulmuş farklı eski, aktif ve potansiyel bellek çözümleriyle bellek ve yazılım uyumsuzluklarıyla yüzleşebiliyorlar. Koşullar ne olursa olsun günümüzün medya ortamında bellek yönetimi zorlu, sürekli değişen bir meslek. 

Signiant, medya ve eğlence sektöründe güvenli ve güvenilir akıllı dosya aktarım çözümleri sağlamasıyla iyi bilinen bir şirket. Signiant platformunun benzersiz bir özelliği, belleği bağımsız olarak adlandırması; ürünlerinin bellekle birlikte paket (bundle) halinde olmaması; hem tesis içi hem de buluttaki tüm bellek deposu tipleriyle uyumlu olması. Bunun sonucu olarak Signiant yazılımları farklı yerlerdeki farklı bellek tipleriyle uğraşmanın karmaşıklığını ortadan kaldırarak, değerli bir soyutlama düzeyi sağlıyor. 

BELLEK BAĞIMSIZLIĞININ ÖNEMİ

Birçok yazılım satıcısı müşterilerin hizmetlerini sıklıkla kendi bellekleriyle paket haline getiren veya sadece sınırlı sayıda bellek seçeneğini destekleyen belli bir bellek tipini kullanmalarını gerektiriyor. Örneğin hizmetin bir parçası olarak Dropbox veya Google Drive paket bellek gibi hizmetler. Bu hizmetler birçok uygulama için çok iyi, fakat büyük dosyalarla çalışılırken iyi bilinen kısıtlamaları var ve bellekle birlikte paket halinde sunulan yazılımlar güvenlik, maliyet ve performansla ilgili ek zorluklar da getiriyorlar.

Bazı yazılım tipleri için bellek bağımsızlığının pek önemli olmadığı biliniyor. Ancak medyada bu önemli. Çoğu medya şirketi büyük miktarlarda verileri halka açık ve özel IP ağlar üzerinden hızla aktarabilen güvenli dosya hızlandırma çözümlerinin gereğini kabul ediyor. Öte yandan bellek bağımsızlığı daha yeni anlaşılmış bir gereksinim olup, hızla medya ve eğlence sektöründeki ileriye dönük düşünen şirketler için işletme operasyonlarının merkezi haline geliyor. Peki neden?

Bellekte bağımsızlığın olmaması en iyi olasılıkla bir şirketin tüm varlıkları ve projeleri için esnek bir veri depolama stratejisi yaratma yeteneğini sınırlandırır. En kötü durumda ise içeriği denetim dışına çıkarır ve veri depolama maliyetlerini gizler. Tüm bellek depoları, sistemler, çözüm ortakları ve insanlar arasında dosyaların aktarımından sorumlu olan yazılımın, şimdiki ve gelişmeye devam edecek bellek seçeneklerini destekleyebilecek kadar esnek olması önemli.

KARMA BULUT VE ÇOKLU BULUT DOSYA AKTARIMI KULLANIM DURUMLARI

Son yıllarda kuruluşlar esnek yeteneklerinin avantajlarını anladığı için bulut belleğe ilgi artınca, nelerin tesiste kalması ve bulut bellekten nasıl yararlanılacağı konusunda yeni sorular ortaya çıkmaya başladı. Çoğu medya şirketi, farklı kullanım durumları için performans ve maliyeti dengeleyen tesis içi katmanlı bellek içeren sabit IT altyapılarına yoğun yatırımlar yaptı. Bunlar için tesis içinde veya bulutta farklı bellek tiplerini desteklemek için kolayca kurulup yapılandırılabilen dosya hızlandırma yazılımları aramak önemli. Böylece IT yöneticileri gereksinimler değiştikçe her durum ve koşul için ayrı stratejiler geliştirilebilirler. 

Üzerinde düşünülebilecek üç farklı durum:

1. Aşırı dolan ana bellek deposunu boşaltma

Birçok medya şirketi için önemli bir konu, tipik olarak pahalı, yüksek performanslı sistemler içerisinde bulundurulan şirket içi yerel bellek deposunu boşaltmak. Bazı şirketler orta katmanlı, daha uygun maliyetli sistemler yerine aktif olmayan içerikleri boşaltmayı seçerken, diğerleri esneklik, kurulum kolaylığı ve “kullandığın kadar öde” ücretlendirme modelinin avantajlarından yararlanmak için fazla verilerini AWS, Azure ve/veya Google’da bulut belleğe aktarıyor. 

2. Felaket sonrası onarım ve kurtarma

Felaket sonrası onarım, bulut bellek kurulumu benimsenerek esneklik ve yüksek kullanılabilirlik sağlanabilen bir alan. Kısa vadeli yedekleme, tipik olarak uzun metrajlı filmler ve televizyon dizisi yapımları gibi yüksek değer ve maliyetli projeler için felaket onarımını kolaylaştırmak amacıyla kullanılıyor. Felaket sonrası kurtarma ve onarım için büyük dosyaları yedekleme belleğine hızla aktarmak ve bu bellekten almak gerekir. Tipik olarak bulut bellek ile büyük veri setlerinin alışverişi nedeniyle ilgili ağ gecikme ve sıkışmalarını gideren hızlandırma yazılımları, felaket onarımının en önemli unsuru. Bu tip durumlarda hem büyük dosyaları hızla taşıyan hem de bellek bağımsızlığını destekleyen bir dosya aktarım çözümüne sahip olmak, bulut bellek sağlayıcılar arasında seçim ve geçiş yapma özgürlüğü sunarak, akıllı ve esnek bir bellek deposu stratejisini destekler.

3. Uzun vadeli arşivleme

Artık AWS Glacier gibi daha düşük maliyetli seçenekler olduğu için, bulut belleğin göz önüne alındığı diğer bir alan da arşivleme. Glacier çok daha düşük maliyetli bir bellek katmanı sunar, fakat felaket onarımı için gerekli olan hızdan ödün verir. Bununla birlikte, bir gün içerisinde üretilen içerik miktarı kullanılabilecek ağ bant genişliğini aşarsa gece veri taşımak gerekebildiği için, yine de dosyaları arşivlerin içerisine hızla taşıyabilmek önemli. Hızlandırma yazılımları, yaratıcı kaynaklar çalışırken ağda boş yer bırakmak için mesai dışı saatlerde verileri yedekleme belleğine taşımaya imkân veriyor. 

AKILLI DOSYA AKTARIM ÇÖZÜMLERİNİN ARTAN ÖNEMİ

Sonuç olarak şirketler içerik miktarlarının ve bellek seçeneklerinin artmaya devam edeceğini kabul etmeliler. Yeni özellikler ve yeni sağlayıcı firmalar çalışmaya uygun hale geldikçe, benimseyip uygulamanın önündeki engeller kalkacak. Burada tamamen bellekten bağımsız büyük dosya aktarım çözümlerinin önemi büyük.

Bellekten bağımsızlık uzun zamandır Signiant’ın tüm dosya aktarım çözümlerinin temel ilkesi. Signiant ürünleri tesis içinde veya bulut ortamında hiçbir bellek tipine veya satıcı firmasına bağımlı hale getirmeden, her koşul için doğru belleği seçme esnekliği sunuyor. Zaten bulut ve çoklu bulut dünyasında olan medya şirketleri için Signiant teknolojisi giderek önemi artan bir soyutlama katmanı haline geldi, ve IT yöneticilerine farklı kullanım durumları için farklı bellek tiplerini seçme imkânı verirken, yaratıcı profesyonellere ve çözüm ortaklarına hızla ve kolayca içerik aktarmanın yollarını sunuyor. 

Bugün veya gelecekte karma bir bulut/çoklu bulut yaklaşımını benimsemeyi planlayan medya şirketleri için bellekten bağımsız, akıllı, büyük dosya aktarım çözümleri bu yeni dünyada başarılı olmak için şart olacak.