Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Metaverinin Kayıp Halkası StarliteHD-m
Metaverinin Kayıp Halkası StarliteHD-m
23.10.2018 17:29

Bugün sinema lens verileri için birçok standart var. Bunlar arasında ARRI LDS, Cooke/i, Zeiss XD iterasyonları ve Canon, Sony, Leice, Nikon, Panasonic fotoğraf protokolleri var.

Metaveriler sayesinde ikinci kamera asistanı her çekim için odak uzunluğunu, odak mesafesini, açıklık ve seri numarasını elle yazarak kaydetmek zorunda kalmıyor. Senaryo danışmanının lens bilgileri için bağırması gerekmiyor. Görüntü yönetmeni bir monitörde tüm lens verilerini görebiliyor. Hepsinden iyisi, birinci kamera asistanı monitör üzerinde odak mesafesi, T-stop, alan derinliği hakkında gerçek zamanlı bilgi alıyor. Ancak farklı üreticilerin değişik protokollerinden gelen çeşitli veri akışlarının nasıl kaydedileceği konusunda bir sorun var. 

StarliteHD-m gelişmiş bir elektronik araç kutusu. Küçük boyutlu bir monitör ve kaydedici olarak hemen her kameraya kolayca takılabiliyor. Sezgisel bir görüntü oynatma ve denetleme dokunmatik ekranına sahip. Çok kameralı bir kurulumda çekim yapılıyorsa, küçük ve hafif StarliteHD-m’den her kameraya bir tane takılması gerekiyor.

StarliteHD-m çekim ekibine önemli araçlar sunuyor:

  • Birinci kamera asistanı için: Lens bilgileri, alan derinliği, odak büyütme, odak tepe değeri, kamera durumu ve verileri.
  • Senaryo danışmanları için: Kayıt/oynatım, veri, PDF rapor.
  • Kameramanlar için: Sanal ufuk çizgisi, veri, çekimi oynatma.

StarliteHD-m kamera ve lensten kablo ile doğrudan bilgileri kaydediyor:

  • Kameranın SDI çıkışından metaveri
  • Doğrudan Ethernet bağlantısından kamera bilgileri
  • Lens veya yuvasının seri konektöründen lens metaverisi

T-stop, odak, zoom konumu gibi temel lens verileri genellikle kamera yuvasından alınıp kameranın HD-SDI çıkışına aktarılabiliyor. En son lensler gölgelenme, distorsiyon haritası, aydınlatma hakkında doğrudan seri bağlantı üzerinden önemli bilgilere verişim de sağlıyor. Post prodüksiyon ve VFX için çok yardımcı olan bu verilerin, doğrudan lensten toplanması gerekiyor.

StarliteHD-m tüm bu verilerin toplanmasındaki eksik halkayı sunuyor. Dosyalar aygıttaki bir SD kart üzerine kaydediliyor. Bu metaveri dosyaları görüntü dosyalarına otomatik olarak eklenebiliyor. Zaman kodu ile senkronize ediliyorlar. 

StarliteHD-m üzerinde lens verilerini elde etmek için tüm gerekenler bir dizi kablo:

HD-SDI BNC kablosu

ARRI LDS, Cooke/i, Zeiss eXtended Data tarafından sağlanan temel lens verileri. RDD18 veya ARRI protokolü yoluyla kamera bilgileri. 

Lens veri kablosu

Cooke/i (tüm iterasyonlar), Zeiss eXtended metaverisi vb.

Ethernet kablosu

Metaveri dosyasına toplanan ek kamera bilgileri.

Zaman kodu kablosu (2,5mm mini jak)

Kameradan hassas zaman kodunu (LTC tipi) alıyor. Jam sync girişi. 

Transvideo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 358 45 20 numaralı telefondan Linka’yı arayabilirsiniz.