Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Türkiye’deki Uluslararası Film Festivallerinde Makyaj ve Saç Tasarımına Verilen Önem
Türkiye’deki Uluslararası Film Festivallerinde Makyaj ve Saç Tasarımına Verilen Önem
14.11.2018 11:46

4. Moda Filmleri Festivali’nde Makyaj ve Saç Tasarımına Verilen Ödül

Ülkemizde Sinema Genel Müdürlüğü günümüz tarihli kaynaklarına göre aşağıdaki film festivalleri düzenleniyor.

Tüm bu festivallerde oyuncunun canlandırdığı karakterin fiziksel olarak inandırıcılığını sağlayan en büyük destekçilerden makyaj ve saç tasarımını gerçekleştiren sanatçılara ödül verilmiyor. 

Ödül; bir işi gerçekleştiren kişiye yaptığının farkedildiği ve takdir edildiğinin göstergesidir. Daha iyi işler yapmak için motive ve diğer sanatçıları da yaptıkları işe özen göstermeleri için teşvik eder. 

Oscar, Bafta ve diğer pek çok uluslararası film festivalinde makyaj ve saç tasarımına ödül verilirken ülkemizde sadece çok kısa bir süre (2004’den başlayarak) Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödül verilmiş sonra orada da görmezden gelinmeye devam edilmiştir. 

Ancak, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Moda Filmleri Festivali’nde makyaj ve saç tasarımına 2017 yılından itibaren ödül verilmeye başlanmıştır. 

2017 yılı 3. Fashion Film Festival’de Best Hair Design, Best Make Up; #WeBelieveInThePowerOfLove by Luca Finotti for NIKE ödüle layık bulunmuştur. 

2018 yılında dördüncüsü düzenlenen Moda Filmleri Festivali’nde ise Best Hair Design, Best Make Up; Way Over There by Laetitia Negre for Vivenne Westwood/Vogue Italia ödüle layık görülmüştür. Özellikle reklam sektöründe büyük önem taşıyan bu filmlerde makyaj ve saç tasarımına önem verilmiş olması aslında tüm moda sektörüne de ilham verecek bir önem taşımaktadır. Bu sebeple, Moda ve Tekstil Tasarımı eğitimi veren tüm kurumlarda makyaj ve saç tasarımının da ders olarak yer alması, öğrencilerin bir tasarım yaparken, onu kullanacak olan kişiyi, sadece giysi değil, saç ve makyajı ile bir bütün olarak tasarım yapmaya yönlendirecektir. Özellikle defilelerde ve katalog çekimlerinde makyaj ve saç tasarımının ne kadar önemli bir yeri olduğu düşünülürse, bu konudaki eğitimin de önemi daha iyi anlaşılacaktır. 

Aralık ayında Türker İnanoğlu Vakfı Sinema ve Tiyatro Müzesi işbirliği ve Gelişim Üniversitesi ile beraber 30 yılını tamamlamış görüntü yönetmenleri ve sanat yönetmenlerine bir ödül töreni düzenleniyor. Sinemada çok önemli bu iki meslek alanına yaşamını vermiş sanatçılara Mesleğe Saygı Ödülü verilmesi programı geçtiğimiz yıl 30 yılını tamamlamış makyaj sanatçıları ve kostüm tasarımcıları için de gerçekleştirilmişti.


Kaynakça; 

YAZAR HAKKINDA
Doç. M. Sevtap Aytuğ
Uşak Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü