Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Lawo Donanımlı ARET OB Aracı Ödül Aldı
Lawo Donanımlı ARET OB Aracı Ödül Aldı
22.12.2018 11:30

Lawo’nun İtalya’daki çözüm ortağı sistem bütünleştirici ARET, Lawo IP kurulumlu yepyeni bir OB aracı yaklaşımıyla BroadcastPro Middle East Awards 2018 ödül töreninde “OB mühendisliğinde sıra dışı yenilik” ödülü kazandı. 

Araç tamamen müşterinin teknik gereksinimlerine göre tasarlanıp donatıldı. ARET’in Orta Doğu’daki müşterisi bölgenin zorlu hava koşullarına dayanıklı ve her durumda hızla çalışabilen özel bir OB van aracı istedi. Aracın farklı özelliklerinden birisi, genişletilmiş veya kapalı duvarlı durumlarda tüm işlevlerinin çalışabilmesi.

Radyo OB van aracının merkezinde Lawo IP teknolojisi var; ana mikser 24 fader içeren bir sapphire konsol, yedek mikser ise 8 fader’li bir crystal. Her iki radyo konsolunun bağlı olduğu Lawo yönetim ve kullanıcı arayüzü yazılımı VisTool, mikserlerin işlevlerinin genişletilmesine ve yakın bir radyo stüdyosundaki dokunmatik ekranlı monitörden denetlenmesine imkan veriyor. 

Aracın içerisindeki iki büyük operasyon alanı, yan duvarlar genişletildiğinde bir koridorla birbirine bağlanıyor. İki geniş stüdyo penceresi, kent meydanlarındaki yapımlarda, konserler ve stadyumlarda radyo programındaki sunucu ve konuklar ile aracın dışındaki halk arasında etkileşimi desteklemek için tasarlandı. Her zaman insanlarla daha fazla sinerji yaratmayı hedefleyen OB van aracında bir PTZ kameranın yerleştirildiği sekiz metreye kadar uzayabilen direk, kalabalığın olduğu yerin dışını da çekebilmeyi sağlıyor.

Tırın ön ve arka girişleri doğrudan OB van’ın ana yapısı üzerinde, genişletme platformunun değil. Böylece içeriye platform hem açık hem de kapalıyken erişilebiliyor. Tırın içi üç farklı alana ayrılıyor; OB van’a ön kapıdan girildiğinde ulaşılan küçük bir antre, ana stüdyoya girmeden önceki bekleme yeri olarak hizmet veriyor. Bu giriş kısmı, OB vana girmek isteyen birinin canlı yayın sırasında programı rahatsız etmesini engelliyor. 

Radyo stüdyosundaki özel yapım modüler masa, yapılandırmaya bağlı olarak değişik sayıda konuk alabiliyor. Kapalı durumda sunucu ile üçe kadar konuk, açık durumda ise altıya kadar konuk oturabiliyor. Masanın tasarımı, hızla şekil ve konum değiştirebilen, odanın bir tarafından diğerine taşınabilen yapıda. 

Stüdyonun köşelerindeki televizyon ve PTZ kameraları için aydınlatma sistemi, canlı yayın sırasında sunucu ile konukları aydınlatmak için kullanılıyor. Görüntü anahtarlama masası ile eksiksiz bütünleşme, PTZ kameraları doğrudan mikserin konsolundan denetleme imkanı veriyor. Gerekirse stüdyo masasının üzerindeki dokunmatik ekranlı monitörle sunucu kameraları, çekimleri ve ön ayarları doğrudan denetleyebiliyor. 

Stüdyoda PTZ kameralarından gelen görüntülerin izlendiği 49 derece monitör, kurulu çoklu görüntüleyici veya bilgisayardan gelen sinyalleri izlemek için de kullanılabiliyor.

Hem radyo stüdyosu hem de teknik alanların tasarımında akustiğe gösterilen özen, efektif akustik uygulamayla üstün ses geçirmezlik seviyeleri sağlıyor. OB aracın radyo stüdyosunun inşa ilkesi, tipik kayıt stüdyolarınınkiyle aynı; “box in the box” ilkesiyle tüm duvarlar, tavan ve zemin, performansı en üst düzeye çıkaran, üstün malzemelerle kaplanmış. Teknik odanın duvarları ve tavanı, ana stüdyo ile aynı kompozisyon, akustik yapı ve ses yalıtımına sahip. Arkadaki bir küçük aygıt odası, teknik alandan akustik olarak yalıtılmış ve bir depo olarak tüm cihazları saklıyor. 

Kabinler dahil her alan tamamen yedekli klima sistemlerine sahip. ARET standartlarına göre donatılan aracın, otomatik düzleştirme ve sabitleme sistemi uzaktan kumanda edilebiliyor. Mekanik hareketler ve taşıma koşullarının denetimi için bir lojik sisteme de sahip.

Lawo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71 numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.