Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > WDR Filarmoni Lawo ile IP'ye Geçti
WDR Filarmoni Lawo ile IP'ye Geçti
06.02.2019 15:24

Köln merkezli Alman kamu yayıncısı Westdeutscher Rundfunk (WDR), büyük modernizasyon projesinin bir parçası olarak Philarmonie Production Complex tesisine Lawo teknolojisi kurdu. Lawo donanımı, yenilenmiş olan ses ağının içerisine eklenerek bütünleştirildi. Dahili olarak projenin genel sorumluluğu WDR Müzik ve Yapım Bölümündeydi ve WDR Planlama ve Proje Mühendislik Bölümü tarafından gerçekleştirildi. Sistem bütünleştirme Köln’deki Mediatec Video-und Audio-Service GmbH firmasında yürütüldü. Konser salonunda ve kontrol kompleksinin yapısındaki WDR altyapı yenilemesinin altı hafta içinde tamamlanması gerekiyordu. Yeni kontrol odaları tamamlanana dek konserlerin kayıtları ve yayınları, yeni salonun teknolojisine sahip bir tırda gerçekleştirildi. Tüm proje ise planlandığı gibi üç ayda tamamlandı.

Katedralin çok yakınında yer alan Köln Filarmoni sadece tüm WDR müzik gruplarının (WDR Symphony Orchestra, WDR Big Band, WDR Broadcast Orchestra, WDR Radio Choir) yapımları ve konser kayıtları için kullanılmayıp, çeşitli konser ve kültürel programlara da ev sahipliği yapıyor. 

Modernize edilen ses donanımının beyni olan kayıt kontrol odasındaki bir IP tabanlı Lawo mc296 Grand Production Console, konserlerin miksi ve kaydı ile ses sinyallerinin değiştirme ve yayınla ilgili eklemeler için tesisteki spiker odasında kurulu yeni bir Sapphire küçük radyo yayın miks konsoluna aktarılması için kullanılıyor. Daha önce kurulu olan başka bir üreticinin konsolu eskiliği nedeniyle operasyonel güvenilirliği artık garantileyemediği için bu yeni kurulum gerekli hale geldi. Eski çözüm sürekli artan 96 KHz müzik kayıtları, kanal miktarı, DSP performansı ve yönlendirme kapasitesi gereksinimlerini karşılayamaz hale gelmişti. 

Prodüksiyon ve kalite gereksinimlerine bağlı olarak yeni mc296 96 KHz veya 48 KHz örnekleme hızlarıyla çalıştırılabiliyor. 96 KHz’de 192 (384) DSP kanallı sinyal işleme kapasitesi, 8192x8192 temas noktalı bir yönlendirici kartı ve kullanıcı arayüzü üzerindeki 72 fader ile, konsol geleceğin projeleri için sayısız seçenek sunuyor.

mc296 konsol kurulma kararını etkileyen en önemli unsurlar, DAW PC’leri görüntülemek için bütünleşik ekranlar kullanabilme olanağı, ve kullanıcı butonları yoluyla kullanılabilen kullanıcı tanımlı işlevlerin esnekliği oldu. Geniş kapsamlı yedekleme (yönlendirici kartı, DSP kartı, yedek güç kaynakları), operasyonda en yüksek güvenilirliği garantiliyor. 

Sapphire Compact Filarmoninin spiker odasında yer alıyor ve ister bağımsız, ister mc296 ile birlikte çalıştırılabiliyor. Filarmoniden canlı yayınlar, konserlerden önce ve sonra değişiklikler ve söyleşiler için kullanıldığından, devam etmekte olan program sırasında yayın zincirinin içerisine dahil ediliyor. Devir sırasında seviye sıçramalarından kaçınmak için Sapphire’in geçiş kontrolü mc296’dan uzaktan kumanda ile doğru konuma ayarlanıyor. Ardından 5.1 surround ve stereo yayın sinyalleri RAVENNA bağlantısı yoluyla mc296’dan WDR radyo istasyonunun ana kontrol odasına iletiliyor ve WDR 3 Classic Wave kanalında canlı yayınlanıyor.

Modernizasyon kapsamında DALLIS I/O sistemleri yoluyla mikrofon yolları için yeni bir kablolama yaklaşımı sahne donanımları olarak kuruldu. Salon teknolojisine, izleyici alanına, monitör konumuna ve yayın teknolojisine yeni bir bağlantı da eklendi. Sahne altındaki ve tavandaki mikrofon ön yükselteçlerine bağlantılarda, mc2 HD çekirdeği ve fiber optik sinyal dağıtımındaki kısa kablo yolları sayesinde sinyal kalitesi daha da yükseliyor. Modern elektrik donanımı, tesislerin yenilenmesi ve akustiğin iyileştirilmesi de dinleme koşullarının iyileşmesine katkıda bulundu.

Lawo ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 259 79 71 numaralı telefondan Radikal Elektronik’i arayabilirsiniz.