Reklamı Kapat
Anasayfa > Söyleşiler > SGO’dan Mistika Boutique
SGO’dan Mistika Boutique
21.03.2019 15:16

Mistika Boutique, Windows ve Mac için Mistika Ultima’nın esnekliğini ve işlevselliğini sunan hepsi bir arada çözümüdür. Renk düzenleme, VFX, Stereo 3D ve VR/360º dahil gerekli işlem araçları sunan Mistika Boutique, dizüstü bilgisayarda veya iş istasyonunda, Windows veya Mac’te kullanılabilen bir post prodüksiyon yazılımıdır. SGO Bölgesel Satış Müdürü Jose Luis Acha ile yeni çözümlerinin ayrıntılarını içeren bir söyleşi gerçekleştirdik.

  • Jose Luis Acha’yı tanıyabilir miyiz?

1995 yılından bu yana görsel-işitsel pazarda bulunuyorum. İlk olarak üreticilerin de dahil olduğu, film dünyası ve televizyon endüstrisi ile bağlantılı bir İspanyol derneği yönettim. Daha sonra doğrudan post prodüksiyon aşamasına geçip film laboratuvarları ve dijital post şirketlerinde çalışmaya başladım. Yani analogdan dijitale bir geçiş yaşadım. Şimdi yazılım üreticisi olarak SGO’da, görsel-işitsel pazarda çalışıyorum. 

  • Mistika macerası ne zaman başladı ?

Mistika, 20 yıldan daha önce geliştirildi ve “hepsi bir arada” anlayışıyla hazırlandı. Bu demek oluyor ki projenize Mistika ile başlayıp Mistika’yla bitirebilirsiniz. Yazılım, aynı timeline’da şu modülleri içeriyor: Kurgu, uygun hale getirme, renk derecelendirme, VFX compositing, VR, 3D araçları ve, DCP oluşturma. Diğer bir deyişle Mistika, bir bitirme aracı. Örneğin farklı bir araçla bir projenizi kurguladığınızı; ve post prodüksiyon sırasında birinin, kurguda değişiklik yapmak istediğini farz edin. Projenin ilk haline dönmektense Mistika’nın “editing tool” aracını kullanarak değişiklikleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu size oldukça fazla vakit kazandırır; ve vakit nakittir. 

  • Peki Mistika Boutique nedir ?

Mistika Boutique, Mistika’nın Windows ve Mac için olan versiyonudur. Linux versiyonu ise Mistika Ultima’dır. Mistika Boutique abonelik usulüyle çalışır. Bu, kullanacağınız süre boyunca ödeme yapacağınız anlamına gelir. Kullanıcı için oldukça basittir ve tümüyle otomatiktir. Yazılım internet sayfasından indirilir, bu sırada kullanıcı istediği işletim sistemine uyumlu kurulum dosyasını seçebilir. Hiçbir taahhüt bulunmaz, böylelikle kullanıcılar Mistika’yı diledikleri amaçla kullanabilirler. Mistika’nın üç farklı sürümü bulunur: Personal Edition (kişisel kullanım), Immersive Edition ve Professional Edition (profesyonel kullanım). Immersive Edition, Personal Edition’u da içerisinde barındırır. Aynı şekilde Professional Edition, diğer ikisini içinde barındırır. Bütün versiyonlar birbirinin aynıdır; tek fark uyumlu oldukları işletim sistemidir. 

  • Mistika Boutique ne zaman çıkıyor ve SGO’nun farklı yazılımları nelerdir ?

Aslında Mistika Linux için tasarlandı ama Windows ve Mac versiyonları 2019 bitmeden satışa sunulacak. Ek olarak Mistika Technology’nin daha fazla yeni ürünü de satışa sunuldu. Mistika VR Mayıs 2017’de, Mistika Review Kasım 2018’de satışa çıktı ve Mistika Boutique ise Mayıs 2019’da satışa çıkacak. 

  • Post prodüksiyon dünyasında birbirine benzer bir dolu yazılım var. Mistika’nın diğerlerinden farkı nedir?

Mistika’nın asıl farkı, “hepsi bir arada” anlayışıdır. Yukarıda söylediğim gibi projenize Mistika ile başlayıp Mistika ile bitirebilirsiniz. Diğer harika avantajları arasında yazılım performansını gösterebiliriz. Mistika 8K ile gerçek zamanlı oynatma yapabilir (Bunun için Linux gerekiyor.). Mistika kullanıcıları için istedikleri çözünürlükte ve istediği kodeği kullanarak çalışmak alışıldık bir iş oluyor. Son olarak Mistika’nın post prodüksiyon aşamasında bir “central hub” olarak sahip olduğu itibara değinebiliriz. Öyle ki Mistika, iş akışınıza dahil olmuş bütün eklentilere bağlanabilir ve toplam verimliliği yüksek tutmak için rollerini dağıtabilir. 

  • Farklı iş akışları desteği var mı, mesela Netflix oldukça popüler. Tüm iş akışlarını destekliyor musunuz?

Netflix prodüksiyonları, üreticilerle gizlilik anlaşması dahilindedir; o nedenle nasıl çalıştıklarını söyleyemem. Tek söyleyebileceğim Netflix’in HDR ve ACES gibi yüksek standartlar gerektirdiği ve Mistika’nın bunları rahatlıkla karşıladığıdır. Bu durum yalnızca Netflix için değil; Amazon, HBO ya da Movistar gibi platformlar için de geçerli. 

  • Türkiye post prodüksiyon sektörü ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Biz uzun süre önce Türk film sektörüne girdik. Başlangıçta Mistika birkaç firma tarafından kullanıldı ve bunlar başarılı oldular. Ama daha önemlisi; biz bütün dünyada yüksek performansla yüksek nitelikte işler yapmayı başardık. Eminim ki Türk film sektörü de pazarın taleplerine yanıt verecektir, gelecekte çok daha fazla ortak yapımda bulunacağız. Ayrıca yeni teknolojiler ve yöntemler (sanal gerçeklik gibi) pazarda oldukça iyi karşılandı. Pek çok Mistika VR kullanıcımız var ve bu Türkiye’nin, hikaye anlatmanın yeni şekillerine açık olduğunu gösteriyor.

Mistika hakkında detaylı bilgiye https://www.sgo.es adresinden ulaşabilirsiniz. Mistika ile yapılan bazı işler ise www.sgo.es/on-screen adresinde. Türkiye’de yazılım ile ilgili destek ve detaylı bilgiyi Soft Light Color Grading Service’den edinebilirsiniz (www.softlight.com.tr).

 

En Çok Okunanlar
Dergi