Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > 4 Basit Adımla Ultra HD Kanalınızı Başlatabilirsiniz
4 Basit Adımla Ultra HD Kanalınızı Başlatabilirsiniz
27.03.2019 10:59

Dünya yayıncılık endüstrisi, Ultra HD'nin 2015'ten bu yana hızlı ve sürekli gelişimine tanıklık ediyor. Tüketicilerse ekrandaki gerçek yaşam deneyimi, görsel kalite ve Ultra HD'nin sunduğu renk boyutları ile adeta büyülenmiş gibiler… Artık HD TV satışlarını aşan ve sürekli artış gösteren Ultra HD TV satışlarıyla pazar, daha fazla Ultra HD içeriği için hazır durumda. Peki ya bir yayıncı olarak siz, Ultra HD kanalınızı başlatmaya ve dünya çapında milyonlarca yeni izleyiciyi ekranlarınıza çekmeye hazır mısınız?

İster bugünün görüntü dünyasındaki Ultra HD içeriğe olan inanılmaz talep, ister bir yayıncı olarak gelirlerinizi artırma fırsatı olsun, Ultra HD lansmanınızı planlama zamanı geldi de geçiyor bile! 

Euroconsult analistlerine göre, Ultra HD kanal sayısı hızla büyüyor. Yapılan tahminlere göre önümüzdeki üç yıl boyunca, kanal kullanılabilirliği 238'den 607'ye çıkacak. Beş yıl içindeyse bu sayının 935'e çıkacağı söyleniyor ki bu rakamlar ılımlı tahminlere dayanıyor.1

Müşterileriniz ne istiyor, siz ne vermeye hazırsınız?

Büyüyen bir pazarın parçası olmak harika olsa da, çabaya değer olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. İzleyicilerinizin harika bir görüntüleme deneyimi için can atması yeterli değilse, daha fazla ödeme yapma istemelerine ne dersiniz?

Yakın tarihte yapılan bir çalışma, Almanya'daki TV izleyicilerinin yarısından fazlasının Ultra HD kalitesinde TV kanallarına para harcamak istediğini belirtti. Aynı çalışma, hanelerin % 20'sinin ayda 6 Avro’ya kadar ödeme yapmak isteyebilecekleri bilgisini doğrulamıştır.2

Bir Ultra HD yayını başarıyla başlatmaksa, dağıtım modeli ve içerik oluşturma aşamalarından, izleyicinin hanesine yüksek kaliteli bir iletim sunmaya kadar tüm sürecin dikkatlice düşünülmesini gerektirir.

Adım 1: Dağıtım Yolları

Dağıtım iş modelleri konusundaki kararınıza ve hangisinin sizin gereksinimlerinize en uygun olduğuna dikkat etmelisiniz. İçeriğinizi yayınlamayı mı yoksa bir OTT video platformunun parçası olmayı tercih edersiniz? Belki de her ikisini de kullanmak isteyeceksiniz… İşte bu noktada kullanmayı düşündüğünüz platformlar için doğru standartları seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Eğer bir OTT dağıtım modeli seçtiyseniz, uydunun tüm TV altyapılarına, kablo baş uçlarını veya karasal kuleleri yüksek kaliteli Ultra HD içerikle desteklemeye katkıda bulunabileceğini unutmayın. Bu, ağınıza dağıtım yapmanıza olanak tanır, çünkü video yalnızca karasal ağ üzerinden müşterinin evine geçen kilometreler boyunca iletilir. Ultra HD TV satışlarındaki büyümeyle birlikte, geniş bir dağıtım stratejisinden yararlanabilirsiniz.

Analist David Mercer, dünya çapında bir Ultra HD TV kullanan hane sayısının 200 milyonu aştığını, 2018'deki küresel satışların 106,6 milyon adede ulaşırken 2023'te 190 milyonu aşmasının beklendiğini ifade ediyor.3

Analitik uzmanı Jasmine Enberg ise dağıtım stratejilerinde OTT'yi düşünen yayıncılar için bir açıklamada bulunuyor ve ABD nüfusunun yarısından fazlasının OTT servis aboneliğinde, içeriği ayda en az bir kez görüntüleyeceğini öngörüyor. Enberg’in bu ifadesi rakamsal anlamda 170,1 milyon kişi demektir. 2022 itibariyle, yalnızca ABD’deki OTT kullanıcılarının 197,7 milyona çıkması bekleniyor.4

Yapılan bütün bu çalışmalarda, ister OTT ister lineer yayın aracılığıyla olsun müşteriler, daha fazla Ultra HD içerik istediklerini ve bunun için para ödemeye hazır olduklarını açıkça belirtiyorlar. 

Adım 2: UHD İçeriği Oluşturma ve Dağıtımı Yönetme

İçeriğinizin yerli Ultra HD, yani Ultra HD kameralar kullanılarak kaydedilmiş olması gerekiyor. Post prodüksiyon süreci, seçtiğiniz dağıtım rotası için içeriği uygun şekilde hazırlayan medya dönüştürme süreciyle aynı derecede önem taşıyor.

Yüksek Verimli Video Kodlama (HEVC) gibi kod çözücüler, kaliteden ödün vermeden video dosyasının boyutunu azaltıyor. Avantajı nedir derseniz; HEVC kullanarak sıkıştırma, yayıncıların H.264'te kodlanmış iki HD kanalı için gereken aynı bant genişliği içinde bir Ultra HD kanalı iletebildiği anlamına geliyor.

Adım 3: İçeriğinizi Ortaya Sunma

Geçmişte, yayıncılar sayısız teknolojiler, dağıtım sistemleri ve zorluklarla karşı karşıya kaldılar ve bu da Ultra HD’nin, getirisi tahmin edilemeyen maliyetli bir iş gibi görünmesine sebep oldu. Bugün, teslimat ve yönetim için kiminle iş ortağı olduğunuz konusu asıl farkı yaratıyor. Amazon, Facebook, YouTube ve Netflix’in müşterilerini Ultra HD’yle buluşturmasının takdirle takip edilmesi, teslimatta iyileştirme taleplerinin de artmasına sebep oluyor.

Uydu üzerinden iletilen içerik çoğullanır, yani birden fazla içerik akışıyla tek bir sinyale birleştirilir. Bu sinyal daha sonra bir ışınlama noktasından uyduya bağlanır ve kapsama alanındaki tüm DTH hanelerine iletilir. OTT için içerik, müşteriye giderken bir içerik dağıtım ağı (CDN) üzerinden geçer.

Burası uydunun gerçekten fark yarattığı alandır. Tam kapsamlı hizmet sunan bir uydu şirketi, birleştirilmiş bir platform aracılığıyla, yayıncıların herhangi bir yayın, ‘Seç-İzle’ (VOD) veya OTT çıkışında doğrusal veya doğrusal olmayan içeriklerini yönetmelerini, izleme ve sunma gibi çeşitli görevleri kolaylıkla gerçekleştirebilmelerini sağlar.

Doğru ortağı seçmek, işletmenizin Ultra HD'yi dış kaynaklı bir işletme gideri ve hizmeti olarak ele alabileceği anlamına gelir. Ekibiniz dağıtım sürecinin bir kısmını veya tamamını yönetmek zorunda kalmak yerine, içerik üretimi ve müşteri edinimi konularına odaklanabilir.

Adım 4: İçerik Hayata Geliyor

Sinyal karasal veya uydu bağlantılarından geliyorsa, müşterinizin set üstü kutusu (STB) görüntüleme zevkini yaratacak kodu çözecektir. İnternet üzerinden yayınlanan OTT içeriği için ise OTT uygulaması, yayını, Ultra HD ekran için hazır hale getirerek şifresini çözecektir. Müşteriniz açısından durum, kanalınızı seçmek kadar basittir. Doğru iş ortağı yalnızca içeriğinizi izleyicilerinize sunmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda müşterilerinizin mümkün olan en iyi deneyimi elde etmelerini sağlayacak doğru sistemi kurmanızı mümkün kılacaktır.


Kaynak / SES


Dipnotlar
  1. “Uydu Haberleşmesi ve Yayıncılık”- Euroconsult, Eylül 2016
  2. “HD ve Ultra HD Monitör 2018”- S&L Research, Kasım 2018.
  3. “4K ve 8K Ultra HDTV Küresel Pazar Tahmini”- Strategy Analytics, Aralık 2018.
  4. “Bundle Up!”- EMarketer, Ağustos 2018.

 

 

ETİKETLER