Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Gothenburg Senfoni Orkestrasından Panasonic ile Kusursuz İnternet Yayını
Gothenburg Senfoni Orkestrasından Panasonic ile Kusursuz İnternet Yayını
22.11.2019 13:09

Gothenburg Senfoni Orkestrası, ayda 150.000 kişiye konserlerini internet üzerinde mümkün olan en yüksek kalitede canlı görüntü ve ses akışıyla yayınlamaya yardımcı olmak üzere uzaktan kumandalı bir Panasonic kamera altyapısı kurdu. İsveç’in ulusal orkestrası Gothenburg Senfoni Orkestrası, Götaplatsen’deki Gothenburg Konser Salonunda yılda yaklaşık 100 konser gerçekleştiriyor. Orkestra 2020 yılında dünyanın önde gelen orkestralarından birisi olmayı hedefliyor. 

Orkestranın televizyon kanalı GSOplay konserleri Full HD çözünürlükte canlı ve isteğe bağlı (on demand) olarak yayınlıyor. Kanalın amacı dünya çapında klasik müzik hayranlarına Gothenburg Senfoni Orkestrası’nın dünyasını deneyimleme olanağı sunmak. GSOplay’in izleyicileri, geniş kapsamlı söyleşiler ve sahne arkası malzemelerle orkestra şeflerini, solistleri ve orkestrayı yakından tanıyabiliyorlar.

Amaç klasik müziği daha erişilebilir, duygusal ve keyifli hale getirerek, tüm dünyadan daha geniş ve çeşitli bir izleyici kitlesine ulaşmak. 

Senfoni yılda 20-25 konserin canlı akışını yayınlıyor. Ardından bunlar kurgulanıyor ve konserler isteğe bağlı görüntü (VoD) olarak yayınlanıyor.

Konserlerin yayınları karmaşık bir iş. GSOplay yapımların bir parçası olarak yapabildiği kadar farklı çeşitte çekimlere sahip olmak istiyor. Bunun için on adet Panasonic AW-UE150 4K PTZ kamera, bir AJ-UB300 4K kutu kamera, iki kızak ve çekimler içerisinde dikey ve yanal hareketler sağlayan iki Polecam Autopod kullanıyor. 

Ses kaydının yapıldığı klasik Decca ağacında orkestra şefinin üzerinde T şeklinde üç mikrofon var, belli müzik aletlerinin ve solistlerin üzerinde de ekstra mikrofonlar yer alıyor.

UE150 Panasonic’in geniş kapsamlı profesyonel pan-tilt-zoom (PTZ) kamera serisinin en üst modeli. 1-type MOS geniş sensöre sahip bu yeni kuşak PTZ kamerası, yüksek kaliteli 4K 50p görüntüler yakalıyor.

Autopod asansör ünitesi, evrensel bir kamera montaj plakası ile destekleniyor ve 55cm ile 125cm arasındaki yükseklik aralığı, ayak pedalı veya el denetleyici ile uzaktan kumada edilebiliyor.

Konser salonunun arkasına sıkışmış bir stüdyo, GSOplay için denetim merkezi rolü oynuyor. Burada Panasonic’in uzaktan kumandalarından ikisi kullanılıyor; AW-RP150 yeni bir tek elle kulanım joystick’ine ve izleme ile menü ayarları için geniş bir dokunmatik panelli LCD ekrana sahip. 

Tipik bir konserde iki kameramandan her biri iki uzaktan kumandayla beş adet kamerayı kullanıyor, bir nota okuyucu müziği takip ederek neyin yaklaşmakta olduğunu bildiriyor ve bir görüntü mikseri çekimler arasında geçişler yapıyor. Kurumun Panasonic kameralarla çalışma şekli yeni ve televizyon kayıt standartlarına uygun. Herhangi bir konserde her kamerada 40-50 ön ayar ile çalışılıyor. Tipik insanlı kamera yapımları taklit edilmek istendiği için görüntüde canlı hareketler yapılıyor, müzik canlı ve müziğe gerçek zamanda tepki veriliyor.

Gothenburg Senfoni Orkestrası 2019 sonbahar sezonuna 4K çözünürlükte girdi. Geçtiğimiz yaz konser salonunun 4K çözünürlüğe uygun olarak yeniden kabloladı, ve bugün her zamankinden fazla sayıda kamera ve daha fazla bağlantı noktasıyla çalışıyor. Orkestranın konserleri web sitesinde yayınlandığı gibi, yeni ve dinamik bir izleyici kitlesi arasında akıllı telefon uygulaması da oldukça popüler hale geldi. 

Panasonic ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0216 425 17 00 numaralı telefondan Başarı’yı arayabilirsiniz.