Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Azercosmos, Azerspace-1 ve Azerspace-2 Uyduları ile Hizmet Coğrafyasını Daha da Genişletiyor
Azercosmos, Azerspace-1 ve Azerspace-2 Uyduları ile Hizmet Coğrafyasını Daha da Genişletiyor
05.12.2019 11:24

Geçtiğimiz günlerde Azercosmos Bölge Müdürü Yolcu Hasanov ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Ve Azercosmos’da yaşanan yeni gelişmeler konusunda bilgi aldık.

  • Geçtiğimiz yıl yaptığımız söyleşide Azercosmos yoğun çalışmalar içerisindeydi. O günden bugüne Azercosmos’da yaşanan yeni gelişmelerle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Azercosmos, operatörü olduğu Azerspace-1 ve Azerspace-2 telekomünikasyon uydularının aracılığıyla devlet ve özel sektör müşterilerine doğrudan uydu yayınları, ses, video, veri ve mobil iletişim hizmetleri sunmaktadır. Azercosmos hizmetlerinin alıcıları çoğunlukla yurtdışı ülkeler olduğundan faaliyeti ağırlıklı olarak ihracata odaklanmıştır. Azercosmos Azerspace-1 ve Azerspace-2 uyduları aracılığıyla dünya çapında 35’den çok ülkede müşteri bazına sahiptir. Azercosmos’a mahsus uydular üzerinden Azerbaycan, Türk, Rus, İngiliz, Gürcü, Ukrayna, Kırgız dillerinde yerel ve uluslararası 200’e yakın TV ve radyo kanalı yayınlanmaktadır. Azerspace-1 uydu kapasitesinin kullanımı %80’e ulaşmıştır. Bu sonuç sadece 6 yıldır çalışmakta olan bir uydu operatörü için iyi bir gösterge olarak kabul edilebilir. Azerspace-2 uydusu da kısa bir sürede bir hayli yol aldı. Yeni uzay aracı ideal olarak daha küçük anten için tasarlanmış ve Doğu Afrika, Batı Afrika ve Orta Afrika, Avrupa ve Orta Asya arasında çapraz bağlantıya sahiptir.  Azerspace-2’le müşterilerimize daha güvenilir hizmet sağlıyoruz.

  • Azercosmos’un Azerbaycan’a, komşu ülkelere ve kapsadığı diğer bölgelere verdiği hizmetler hakkında yenilikler var mı?

Azercosmos operatörü olduğu Azerspace-1 ve Azerspace-2 uydularının ileri teknoloji tasarımı ve esnek ulaşabilme imkanları sayesinde dünyada milyonlarca insana bilgi ve komünikasyon hizmetlerine çıkış imkanı sağlamaktadır. Azerspace-1 ve Azerspace-2 uyduları Afrika, Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu’da 80’den fazla ülkeyi birleştiren ortak bir mekanda  önemli  bilgi vericisi fonksiyonunu sağlamaktadır. 

Yolcu Hasanov

Faaliyet döneminin az olmasına rağmen, Azercomsos yeterince  güçlü rakiplerin olduğu uydu yayın pazarında rekabete dayanıklı hizmet göstermektedir. Azerspace-1 (46˚ Doğu) ve Azerspace-2 (45˚ Doğu) uydularının iyi konumlu orbital pozisyonda  yerleşmesi, Azercosmos’un güçlü stratejik işbirliği, işlevsel olması ve müşteri memnuniyetini ön planda tutma prensipleri ile faaliyet göstermesi, uluslararası pazarda hedeflerimizi genişletmeye imkan sağlıyor. Azerspace-1 ve Azer-space-2 uyduları geniş kapsama alanına sahip olduğundan VSAT sistemleri için de idealdir. 

  • Türk pazarıyla ilgili çalısmalarınız konusunda neler söylemek istersiniz? İstediğiniz ilgi ve desteği bulabiliyor musunuz? Türkiye’ye özel projeleriniz var mı?

Öncelikle belirtmek isterim ki, Azerspace-1 ve Azerspace-2 uyduları Türkiye ve komşu ülkelerinde en yüksek sinyal kalitesine sahiptir. Türkiye kapsama alanında daha küçük antenlerle uplink olanağı sağlanmaktadır. Sözü geçen  uydular üzerinden Türkiye’de TV ve radyo yayınlarının uplink/downlink hizmetlerini sağlamak, her türlü geçici süreli yayın iletim hizmetleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye pazarında istediğimiz ilgi ve desteği bulduğumuza inanıyoruz. Türkiye’deki müşterilerimize en iyi hizmeti sunabilmek için müşteri talepleri doğrultusunda hizmet kalitesinin artırılması yönünde çalışmalarımız tüm hızı ile devam etmektedir. Müşterilerimize hizmet vermekte olan mühendislerimizin çok iyi düzeyde Türkçe, İngilizce ve Rusça konuşabilmeleri ve birçok çalışan mühendislerimizin Türkiye’de lisans ve yüksek lisans eğitimi alması, ilginin artmasına neden olmuştur. 

Türkiye’de karasal yayın yapan TV ve radyoların yayınlarını Azerspace-1 ve Azerspace-2 uydularına taşımak için Türkiye’de teleport hizmetleri sunmaktayız. Azerbaycan, Avrupa ve Türkiye’deki teleportlarımız aracılığıyla TV ve radyoları en çok da Azerspace-1 uydusu üzerinden yayınlamaktayız. Türkiye ile coğrafi olarak birbirinden uzak mesafelerdeki noktalar arasında çift yönlü uydu iletişimini sağlayabileceğimiz data ve TV projeleri üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. 

  • Teknolojinin gücüyle yeni medyaların ortaya çıkması uydu yayıncılığının geleceğini etkileyecek gibi görünüyor. Azercosmos’un önümüzdeki döneme ilişkin pazarlama ve teknoloji yatırımları konusundaki çalışmalarını öğrenebilir miyiz?

Azercosmos kendi misyonu doğrultusunda, sürekli olarak hizmet kalitesini artırma amaçlı  değer teklifini iyileştiriyor. Azercosmos önümüzdeki dönemde Azerspace-2 uydu kapasitesinin yüksek kaliteli hizmetlerini müşterilere mümkün olan en kısa sürede ulaştırmasını gerçekleştirecek ve müşterilerin iş operasyonlarına önemli bir katkı sağlayacaktır. Öte yandan, piyasayı sürekli izliyor, sektördeki en son yenilikleri gözlemliyor ve öğreniyoruz, aynı zamanda yenilikler doğrultusunda neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. 

Uzay hizmetleri alanında elde edilmiş belirli deneyimi ve havacılık alanı üzerinde temel bilimsel araştırmaların pratik çalışmalarla desteklenmesini dikkate alarak Azercosmos’ta Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulmuştur. Araştırma ve Geliştirme Merkezi faaliyetinin temel amaçları havacılık ve uzay alanında öncü teknolojik çözümlerin ülkede uygulanmasında, teorik ve pratik çalışmaların yürütülmesi, Azercosmos’un iç ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar yapılması ve teknolojik ürünlerin hazırlanması, araştırmalar sonucunda hazırlanmış ticari çözümleri ulusal ve uluslararası pazarda tanıtılmasıdır. 

Teknoloji, uzay ve havacılık gibi geleceğin ilgi alanları ülkemiz açısından çok önemlidir. Uzay ve havacılık gibi alanlarda gençlerde ve çocuklarda merak uyandırmak için sürekli “CanSat Azerbaijan” gibi roket yarışları düzenliyoruz. Azercosmos olarak da uzay alanındaki insan kaynağını yetiştirmek üzere elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz.