Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > UEFA’dan Dünyanın İlk UHD IP Uzak Yapım Denemesi
UEFA’dan Dünyanın İlk UHD IP Uzak Yapım Denemesi
30.08.2017 10:49

UEFA Polonya’da yapılan 2017 UEFA Avrupa 21 Yaş Altı Şampiyonası Finali sırasında dünyanın ilk sıkıştırmasız UHD uzaktan yapım denemesini SAM (Snell Advanced Media) ve sistem bütünleştirici Gearhouse Broadcast işbirliğiyle sundu. Şampiyonanın final maçı sırasında klasik bir OB kurulumunun yerine konan IP sistemi Krakow’daki Marshal Josef Pilsudski Stadyumu’ndan canlı kamera sinyallerini 1600 kilometre uzakta, Londra’daki Queen Elizabeth Olympic Park’ta bulunan BT Sport tesisindeki UEFA’ya canlı kurgu ve yayına hazır olarak iletti.

UEFA Yayın Mühendislik Müdürü Andre Nel yorum yaptı: “Bu başarılı test UEFA için bir köşe taşı. Gelecekteki final maçları ve 13 farklı ülkede oynanacak UEFA EURO 2020 için yenilikçiliğe ve uzak yapım çözümleri keşfetmeye devam edeceğiz.

Sistem tasarımında iş akışlarıyla kusursuz bütünleşme için Gearhouse Broadcast ile yakın işbirliği içerisinde çalışan SAM, UEFA’ya eksiksiz bir IP tabanlı uzaktan yapım sistemi kurabileceğini kanıtladı.

Stadyumdaki beş adet Sony HDC 4300 4K/HD kameradan canlı UHD sinyaller, özel olarak kurulup hizmete açılan bir çift tam yedekli 100GB Ethernet hattı yoluyla gönderildi. Sinyaller Londra’da BT Sport’un sağladığı Director, Vision Mixer, PA, Graphics, Audio Supervisor, Live Touch operatörü ve Producer içeren bir yapım denetim odasına iletildi. 2 giriş, 2 çıkışlı UHD yapılandırmasında kullanılan SAM LiveTouch sunucu, UHD tekrar oynatımları, paketleri ve grafikleri gösterdi.