Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > DAB Dijital Radyo Satışları Dünya Çapında 82 Milyona Ulaştı
DAB Dijital Radyo Satışları Dünya Çapında 82 Milyona Ulaştı
20.01.2020 10:23

WorldDAB’ın en son piyasa raporu, önceki yıl 71 milyon olan amatör tüketici ve otomotiv DAB/DAB+ radyo alıcı satışlarının geçtiğimiz yıl 82 milyona ulaştığını gösteriyor. WorldDAB tarafından yayınlanan yeni veriler DAB alıcı satışları, yol ve nüfusa göre kapsama alanları, evlerdeki radyolar ve FM ile karşılaştırmalı ulusal DAB/DAB+ istasyonu sayıları hakkında ayrıntılı bilgiler var.

Bir dizi yeni yönetmelik girişimiyle de konumu sağlamlaşan DAB, bugün Avrupa’da radyo için geleceğin ana platformu olarak yerini sağlamlaştırdı.

Tüm Avrupa çapında 2018 yılının Aralık ayında benimsenen EECC (European Electronic Communications Code) kodu, Avrupa’daki yeni otomobil radyolarının tamamının 2020 sonu itibariyle dijital karasal radyo sinyallerini alabilmesini gerektiriyor. İtalya ve Fransa yönetmeliğe uygunluğunu garantilemek için bu hedefi amatör tüketici radyo alıcılarını da kapsayacak şekilde yasalaştırdı. Daha yakın bir zamanda Almanya telekom yasasını EECC ile paralel olacak şekilde değiştirdi ve 2020 yılı 21 Aralıktan itibaren bir istasyonun adını görüntüleyebilen tüm yeni otomobil radyolarının ve amatör alıcıların dijital yeteneklere sahip olması gerekiyor.

WorldDAB raporundan bazı bilgiler:

  • Birleşik Krallık’ta 40 milyondan fazla alıcı satıldı ve evlerin %65’inde en az bir tane DAB alıcı var.
  • Almanya’da 14 milyondan fazla alıcı satıldı ve evlerin %23’ünde en az bir tane DAB alıcı var.
  • İsviçre’de tüm radyo dinlemelerinin %65’i dijital platformlar yoluyla yapılıyor ve %35’i DAB+ üzerinde dinleniyor. En geç 2024 sonunda tamamen dijitale geçilmiş olacak.
  • İtalya, Fransa, Hollanda ve Belçika 2019 yılı boyunca olumlu gelişmeler gösterdi
  • Norveç’te 2017’deki tamamen dijitale geçişin ardından radyo dinleme yeniden 2016 yılındaki düzeyine yükseldi.
  • Avustralya’da 2018 yılında %60 olan yeni DAB+ otomobil radyo satışları, 2019’da %73’e yükseldi.
  • DAB Afrika, Asya ve Orta Doğu’da da önemli etkinlikler gösteriyor.
  • Tunus düzenli DAB+ hizmetlerini başlatan ilk Afrika ülkesi oldu.