Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Cinegy Titler – Harici Verilerden Dinamik Grafik Tetikleme
Cinegy Titler – Harici Verilerden Dinamik Grafik Tetikleme
25.06.2020 11:28

Yayıncıların en sık ihtiyaç duyduğu özellik, ekrandaki grafiklerde dinamik öğeler kullanmak ve bunu otomatize etmektir. Cinegy Playout çıkışında gerçek zamanlı grafik öğeleri oluşturmak için Cinegy Titler kullanılıyor. Titler Engine gerçek zamanlı optimize edilmiş bir grafik sistemi olmasının yanı sıra, bir grafik sahnesindeki herhangi bir öğenin dış değişkenlere bağlanmasını da destekler.

Kullanıcılar, Titler Editörde öğeleri değişken olarak işaretlerse  anında “insert” ve veri güncellenmesine izin verebilir. Örneğin, ekranda görünen bir kişinin adını yazmak veya hava durumu tahmini verileri için Cinegy Air veya Cinegy CG operatör panellerindeki değişkenler güncellenebilir. Bunlar, oynatma listesinde ‘traffic’  entegrasyonu ile otomatize edilebilir veya rejideki  bir yönetmenin talimatı altında operatörler tarafından girilebilir. Bazen operatör panellerine önceden veri sağlanması istenmiyor, otomatize edilmiş bir sistem yerine ekrana verilecek grafiklerin/yazıların önceden bir kontrol mekanizmasından geçmesi tercih edilebilir .  

Cinegy Titler ve CG sistemi bütün grafik ihtiyaçlarınızı karşılar, ancak  bu yazıda genel özelliklerinin yerine özellikle değişkenlerin herhangi bir veri kaynağından otomatik olarak alınmasına ve  “Cinegy Playout engine EPG event system” yoluyla bir PowerShell script kullanılarak ekrana grafik yoluyla verilmesine odaklanıldı.  

Cinegy Playout ve Değişken ‘Postbox’

Cinegy Titler Editör

Cinegy Playout Engine içinde ‘postbox’ adı verilen bir konsept var. Herhangi bir grafik sahnesine yeni değerler atamak için bu posta kutusu dediğimiz konsepti kullanabilirsiniz. Bu mekanizmayı bir kartpostalda bir şey yazıp posta kutusuna bırakmaya benzetebiliriz. Cinegy Engine, Titler editörde dizayn edilmiş kartpostalınızı okuyacak ve üzerinde yazdıklarınızı, ilgili  adrese değişken olarak kopyalayacaktır.  

Cinegy CG Controller 

Her türlü grafik objesini değişken hale getirebilir, operatör için canlı olarak grafiği ekrandan alıp vermeden değişiklik yapma imkanı sağlayabilirsiniz. Text, plate, audio, clock, subtitle gibi temel objelerin yanında opacity, mask, gradiant gibi parametreleri de ihtiyaca göre değişken olarak atayabilirsiniz. 

Bir kez Titler editörde değişkenler belirlendiğinde, operatör değişken alanları açıp kapatabilir ya da dinamik olarak grafiği ekrandan alıp vermeden güncelleme yapabilir. 

Harici Otomatitk Tetikleyici

Motorun render işleminde kullanması için hangi değişkenleri ‘postbox’a koymak istediğinizi tespit ettikten sonra - ikinci soruya geliyoruz; postbox’a harici verileri nasıl otomatik yazdırabilirim? Değişken olacak alanları belirledikten sonra, bu alana yazılacak verilerin seçilimi için basit PowerShell scriptleri kullanılabilir. Cinegy Engine üzerinde çalışan CG programı operatör müdahale etmediği sürece artık PowerShell’den gelen komutlara göre ekranı güncelleyebilir.  

PowerShell komutlarını okuyabilmek için Cinegy Event Manager, Windows tabanlı bir servis olarak devreye giriyor. Cinegy Event Manager ister yerel makinede  isterse merkezi bir sunucudan erişim verilerek kullanılabilir. Herhangi bir özel kurulum gerektirmeyen Event Manager, Cinegy kurulumunda otomatik olarak Windows servislerine eklenir ve arka planda çalışmaya başlar. 

Cinegy Event Manager kullanımı inanılmaz derecede basittir – Cinegy Engine konfigürasyonunda PowerShell eklentisini ‘etkinleştirin’ ve komut dosya adresini yazın, işte bu kadar! 

Örnek PowerShell komutları için github.com/Cinegy adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir Araya Getirmek 

  • Yukarda anlatılan mekanizmalar kullanılarak çok çeşitli senaryolar gerçekleştirilebilir: 
  • Playout’taki değişikliklere tepki veren düzenli trigger mekanizmalarının tanımlanması. Playlist’lerdeki materyal geçişlerinde ekrandaki grafik değişimleri tetiklenebilir örneğin. 
  • Canlı yayında anlık neler olduğu veya yakında yayında olacaklar hakkında seyirciye bilgi verme.
  • Hava durumu, döviz kuru gibi bilgileri anlık güncelleme.
  • Sosyal medya verilerini ekranda paylaşma. 

Yayıncılıkta yazılım kullanmanın avantajlarından faydalanarak , harici kaynaklardan (RSS beslemeleri, CSV dosyaları, web hizmetleri veya veritabanları)  sağlanan verileri ekrana vermek artık çok kolay. Cinegy dışardan gelen verileri engine üzerinde bir değişiklik yapmadan manipüle edebilmenin esnekliğini  yayıncılara playout ortamında sunuyor .   

Cinegy ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0216 425 99 66 numaralı telefondan Ateksis’i arayabilirsiniz veya info@cinegy.com.tr adresine yazabilirsiniz.