Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Anton/Bauer Pillerle BBC Belgeseli
Anton/Bauer Pillerle BBC Belgeseli
19.09.2020 13:54

Laos’un ıssız ormanlarında ve dağlarında güneş ve ay ayıları, safralarından (öd) bilim insanlarının etkisiz olduklarını kanıtladıkları ilaçları yapmak amacıyla avlanıp ilkel ayı safrası çiftliklerinde tutuluyor. Avustralyalı vahşi yaşam koruma ve hayvan hakları kuruluşu Free the Bears, bu ayıları kurtarıp korumak için zamanla yarışıyor. 

Çevre korumacı ve TV sunucusu Giles Clark’ın danışman ve eğitici olarak 12 ayını harcadığı, yapımcılığını Cherique Pohl, yönetmenliğini Tom Jarvis’in üstlendiği çevreci iki bölümlük BBC2 belgesel dizisi Bears About The House, yasadışı vahşi hayvan ticaretinin peşine düşen ve Luang Prabang’da yeni bir ayı barınma merkezi kuran Giles ile Free the Bears CEO’su Matt Hunt’ı takip ediyor. 

Vahşi yaşamın çağrısı

Giles, Cherique’yi aradı ve Luang Prabang’a yeni bir küçük ayı gelmekte olduğunu söyleyerek hemen uçakla Laos’a gelmesini rica etti. Cherique’nin çok hafif seyahat etmesi gerekiyordu, bu nedenle küçük bir çantaya bir Sony A7S kamera donatımı, hafif ve hızlı bir Sachtler flowtech75 Ace XL tripod, bir Litepanels Astra LED panel ile havayolu seyahatinde güvenlik sertifikalı Anton/Bauer DIONIC XT piller koydu. 

Mary hakkında

Küçük ayı tüm ayı türlerinin en küçük ve en nadirlerinden olan beş aylık dişi bir güneş ayısıydı. Ekip ona Mary Christmas adını koydu ve programın yıldızı haline geldi. Hassas ve yetersiz beslenmiş Mary’nin ayı bakımevi tamamlandığında barınakta yaşayabilecek kadar güçlenmesi için 24 saat uzman bakımı alırken Giles ve Matt ile yaşaması gerekiyordu. 

Cherique Pohl şunları söyledi: “Karanlık bir evde koşuşturan küçük siyah bir ayıyı çekmek için aydınlatmanın önemli olacağını biliyordum, ama hızla hareket edebilmemiz için hafif de olması gerekiyordu. Astra LED panel elde taşınabilecek kadar hafif ama bir salonu aydınlatmaya yetecek kadar güçlüydü. DIONIC XT piller, üzerinden atlanacak veya bir ayı tarafından yenebilecek kablolar olmadığı için bizi daha da dinamik hale getirdi.

Sıcak

Mayısta Laos’ta hava gündüz ortalama 45 derece, çok sıcak ve nemli idi. Ayı kaçmasın diye hiç kapı açamadık ama Astra ışıklar ile DIONIC XT piller normal çalıştılar.

Çekim için tek şans

Ağustos’ta Free the Bears ormanda leoparları kurtarmak için uzun bir yürüyüşe çıktı. Olanları yakalamak için ekibin sadece tek bir şansı vardı. Her şeyi ıslatan yağmur mevsimi olmasına rağmen Cherique’nin Sony ve Anton/Bauer paketi Sachtler sırt çantasında güvende ve kuru kaldı. Bazen 14 saate kadar uzayan yürüyüşler yaptılar. 

Bizim için ormanın derinliklerindeki ilk gözlem belgeseli olduğu için hangi donanıma gereksinim duyabileceğimizi bilmiyorduk. Her şeye hazırlıklı olmamız gerekiyordu. Tüm aygıtlarımızın her yere bizimle gelmesi ve Peli çantadan çıkarır çıkarmaz çalışmaya hazır halde durmaları gerekiyordu. Zorlu ve yorucu yollarda DIONIC çalışma süreci hesaplayıcıları gerekli bilgileri sağladı. DIONIC XT pillerle her donanım için kalan çalışma süresini anında görebiliyorduk.

Anton/Bauer ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 358 45 20 numaralı telefondan Linka’yı arayabilirsiniz.