Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Sri Lanka’da JBL Ses Çözümleriyle Arabalı Konser
Sri Lanka’da JBL Ses Çözümleriyle Arabalı Konser
19.09.2020 14:03

Universal Sound Productions Kolombo’da arabayla gidilen açık hava konserinde (BNS Drive-in Concerts) izleyicilere mükemmel ses ve unutulamayacak bir deneyim sunmak için JBL Professional VerTec Series hoparlörler gurubu içeren, dünya kalitesinde bir Harman Professional ses çözümü kurdu. 

Covid-19 salgını başladığından bu yana hayranlarına ilk canlı müzik deneyimlerini sunan BNS Drive-in Concerts, karantinadan beri Sri Lanka’da ve Güney Asya’daki ilk arabayla girilen konserler. Sri Lankalı televizyon eğlence istasyonu TV Derana tarafından düzenlenen bu büyük ölçekli konserlerin yanı sıra Kolombo Uluslararası Havalimanı’nda da Bathiya ve Santhush pop ikilisinin konseri gerçekleştirildi. Restart Sri Lanka girişimi kapsamında verilen konserler, toplumu motive etmek ve Sri Lanka eğlence sektörünün salgının etkilerinden kurtulmasını temsil etmek üzere tasarlandı. Konserler sıkı sağlık ve güvenlik önlemleriyle gerçekleştirildi ve bilet gelirleri Itukama Sağlık ve Sosyal Güvenlik Fonuna bağışlandı. 

Universal Sound Productions’tan Malinda Lowe şunları söyledi: “Konserler havalimanında yapıldığı için aşılması gereken birçok zorluk vardı. Sahne doğrudan dev uçak hangarlarına bakıyordu ve birçoğu metal yapılardı, bu nedenle hassas ölçümlerle tüm yankıdan kurtulmak için JBL Line Array Calculator (LAC) ile çalışmak zorundaydık. Görüşü engelleyeceği için kuleler de koyamazdık, bu durumda şiddetli rüzgâra rağmen gereken dikey kapsamayı sağlamayı başardık. JBL hoparlörlerde sevdiğim şey, HF/MF dalga kılavuzları ve güç yönetimleri.

Umaria, Wasthi, Yohani De Silva, Infinity gibi popüler sanatçıları sahneye çıkaran konserler, her akşam bin iki yüzden fazla araçta altı binden fazla kişiyi kendine çekti. Katılan herkesin güvenliği için konukların arabalarından ayrılmalarına izin verilmedi, bu nedenle ses mekânın hoparlörüne ek olarak özel bir FM yüksek tanımlı radyo istasyonundan yayınlandı. Gösteriler sırasında hayranlar alkışlamak ve bağırmak yerine korna çalıp farlarını yakıp söndürdüler. 

Diğer bir sorun, BNS sesin mükemmel senkronize olmasını istediği için PA sinyaliyle yayın sinyalini eşleştirmekti. JBL Performance Manager yazılımı ile Soundcraft ViSi Remote uygulaması bu görevi başarmamızda büyük rol oynadılar. Farklı noktalarda radyo sinyali yoluyla pembe gürültü yapan birkaç aracı ölçerek, radyo yayını ile PA ve dış dolguları eşleştirmeyi başardık.

Tüm alanda mükemmel ve tutarlı ses sağlayan The JBL Universal Sound Productions, 40 adet JBL VT4888 3 yönlü, iyi yöneltilebilen hoparlör kurdu. Hem sol hem sağ gruplar 12 hoparlörden oluşuyordu, kalan 16 tanesi ise yerdeki dört noktaya eşit olarak bölünüp konumlandırıldı. Güçlü, doğru alçak frekans tepkisi için Universal Sound Productions sahnenin önüne 24 tane VTX G28 ikili 18 inç bas hoparlörü ve yanlara sekiz adet VT4882 orta boy bas hoparlörü yerleştirdi. Sistemde ayrıca sekiz adet SRX712M 12 inç iki yönlü sahne monitörü ile bir de PRX618S 18 inç kendinden güçlü bas hoparlörü vardı. 

Universal Sound Productions bu karmaşık çözüme enerji sağlamak için 9 adet CrownVrack 4X3500 HD yükselteç kabini ve 20 tane Macro-Tech i Series ile altı da XTi 6002 güç yükselteci kullandı. İdeal ses kapsama ve SPL için sistemin tasarımında ve yapılandırılmasında JBL LAC gerekliyken, Performance Manager ise Universal Sound Productions’ın sistemin ince frekans ayarını yapmasına yardımcı oldu. 

Gösterilerin miksleri bir Soundcraft Vi3000 dijital konsol ile yapılırken, bir Soundcraft Realtime Rack ve iki dbx DriveRack 4800 hoparlör yönetim sistemi, tüm konserler boyunca en üst düzeyde ses kalitesini garantiledi.

Harman ürünleriyle uzun bir çalışma geçmişim var, yaptığımız hemen her etkinlikte kullanıyoruz. Son 10 yıldır Sri Lanka’daki tüm uluslararası etkinliklerde JBL kullanıyoruz. Uygulamaya uygun yapılandırmayla bir JBL sistemi kurduğunuzda,  tutarlı kapsama sağlayan, harika bir ses elde ediyorsunuz.

JBL ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 312 24 24  numaralı telefondan  Ertekin Elektronik’i arayabilirsiniz.