Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > IP İstanbul’da: Turkuvaz Medya - Lawo Entegrasyonu
IP İstanbul’da: Turkuvaz Medya - Lawo Entegrasyonu
06.02.2021 22:17

Yayın kapasitesi ve sahip olduğu teknolojik imkanlarla dünyadaki sayılı tesisler arasında yer alan Turkuvaz Medya’nın yeni yayın merkezi, 50.000m2 üzerine kurulu Matbaa blok, Plaza blok ve TV bloktan oluşan 160.000m2 kapalı alanı ile Türkiye’nin en büyük medya kompleksidir.

Turkuvaz Medya Merkezi’nde grup bünyesindeki 9 ulusal TV kanalı ile 4 ulusal radyo kanalına hizmet verilmektedir.

9000m2 stüdyo alanına sahip medya merkezi, farklı kullanım amaçlarına göre tasarlanmış, 12m tavan yüksekliğine sahip 200m2 ila 1500m2 arasında değişen 12 adet stüdyo ile 6m tavan yüksekliğine sahip 100m2 ila 350m2 arasında değişen 5, toplam 17 adet TV stüdyosundan oluşmaktadır.

17 adet TV stüdyosunun operasyonu; 6 adedi 4K, 4 adedi de HD altyapısına sahip olmak üzere toplam 10 adet reji tarafından yönetilmektedir.

Turkuvaz Medya Merkezi’ndeki stüdyoların ses sinyal altyapısını oluşturmak için tercih edilen Lawo teknolojisi, televizyon tarafında yeni nesil Lawo mc256 mkIII ses konsolları, full IP tabanlı A__UHD Core DSP işlemcileri, DALLIS I/O üniteleri, merkezi yedekliliğe sahip Nova73HD ses matriksi, SDI/IP dönüşümü için kullanılan programlanabilir C100 blade ile SDI processing için V__pro8 ünitelerinden; radyo tarafında ise Lawo Crystal on-air mikserlerinden oluşmaktadır. Stüdyo altyapısının yanı sıra, Turkuvaz Medya’nın OBVan projesi için de 40 fader’lık bir Lawo mc236 ses mikseri tercih edilmiştir.

Kullanılan Lawo ses altyapısı sayesinde, stüdyolar arasında ortak kaynak kullanımı ve paylaşımı gibi dinamik iş akışı modelleri kolaylıkla karşılanabildiği gibi, tam yedeklilik de sağlanabilmektedir.

TV rejilerinde yer alan Lawo mc256 mkIII ses konsolları, 48 fader’lık kullanıcı arayüzleri ve Lawo’ya has dual-fader opsiyonlarıyla, operatörlere aynı anda birden fazla DSP kanalına erişim için büyük kolaylık sağlamaktadır.

TV stüdyolarındaki sinyal giriş çıkışları ise MADI üzerinden Lawo DALLIS I/O üniteleri ile yapılmakta olup, sinyal paylaşımı Nova73HD ses matriksleri ile gerçekleştirilmektedir. Tüm sistemin sinyal paylaşımı altyapısı, AES67/ST2110 IP standartlarındadır.

Radyo stüdyolarında kullanılan Lawo Crystal radyo mikserleri, sistemin bütünü ile full sinyal paylaşımına imkan verecek bir topolojiye sahiptir.

TV sistem odalarındaki Lawo V__pro8 SDI görüntü işlemcileriyle, muhtelif video işleme ve ses embed/de-embed işlemleri gerçekleştirilebilmekte, SDI/IP dönüşümü ve IP merkezi geçidi işlemleri için ise Lawo V__matrix C100 programlanabilir işlemci üniteleri kullanılmıştır. 

Köklü bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra, gelecek teknolojilere uyum sağlamak için güncellenebilir bir mimariye sahip olması ve ilerideki kapasite artış taleplerine cevap vermeye müsait genişletilebilir topolojisi, Türkiye’deki iş ortağı Radikal Elektronik ile güven veren duruşu sayesinde Turkuvaz Medya Grubu’nun yeni medya merkezi ses altyapısı seçimini Lawo’dan yana kullanmasında büyük rol oynadı.

İleri teknolojiyi yüksek kaliteyle birleştiren dünya standartlarındaki bu projeyle ilgili olarak daha fazla detay için: www.lawo.com ve www.radikaltr.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.