Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Panasonic, İşbirliklerini İletişim Fakültesi’nin RGB Projesi ile Büyüttü
İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Panasonic, İşbirliklerini İletişim Fakültesi’nin RGB Projesi ile Büyüttü
20.09.2017 12:18

Panasonic ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, uzun yıllar süren işbirliklerini İletişim Fakültesi’nin RGB projesi ile büyüttü ve öğrencilerin gerçek bir televizyon yayıncılığı deneyimi kazanması adına yeni nesil yayıncılık dinamiklerine sahip uygulama laboratuvarı, Panasonic işbirliğiyle kuruldu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Panasonic uzun yıllardır işbirliği içerisindeydi. Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, formatından post prodüksiyona kadar öğrencilerin üreteceği, onlara gerçek bir televizyon yayıncılığı deneyimi kazandıracak, yeni nesil yayıncılık dinamiklerinin öğretildiği bir uygulama laboratuvarı yaratmayı amaçlıyordu. Bu süreçte, dijitalle televizyonu birleştirmeyi, bu projeyi sürekli kılmayı ve süreklilik gösteren bir yayın sürecine sahip olmayı istiyordu. Bu projenin 7/24 çalışabilecek bir altyapıya sahip bir stüdyoya ve ekipmana ihtiyacı vardı. Bu noktada Panasonic ve diğer paydaşlarla RGB yapısı oluşturuldu.

Dijital dünyayı hedefleyen bir ekran

RGB, ismini görüntüyü oluşturan ana renkler olan Red, Green ve Bluenun baş harflerinden aldı. RGB, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Youtube’da youtube.com/rgblive adresiyle yayına giren yeni ekranı oldu. RGB’ye, TV’yi andırmasına rağmen, yenilikçi ve dijital dünyayı hedefleyen içerikleri bulundurması, sürelerin buna göre belirlenmesi ve özellikle gençlere söz hakkı veren bir kanal olması nedeniyle televizyon yerine ekran adı verildi. 60’ın üzerinde İletişim Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu öğrencisinin RGB’de uygulama yapabilmesine olanak sağlandı.

Proje için, dayanıklılığı ve uzun süre çalışma performansı nedeniyle Panasonic seçildi

RGB projesi öncesinde de üniversitede, eğitim hayatının bir parçası olan ekipmanların, farklı teknoloji bilgisine sahip öğrenciler tarafından kullanıldığı göz önüne alınarak Panasonic cihazları tercih edilmekteydi. Üniversite, Panasonic’i sağlamlık, dayanıklılık ve uzun süre çalışma performansına göre değerlendirip seçmişti. Sürekli kullanılan ekipmanların bu denli yorucu kullanımlar sonucu oluşan arıza ve değişimler konusunda da Panasonic’in çözümcü yaklaşımı eğitim hayatını oldukça kolaylaştırmaktaydı. Bu nedenle üniversitenin ekipman havuzunda Panasonic’in farklı modelleri bulunmaktaydı.

Öğrenciler robot kamera ile farklı formatlar geliştirdi

Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü öğretim görevlisi Alper Özçakır proje ile ilgili, Proje kapsamında İletişim Fakültesi bünyesinde yapılan toplantılar neticesinde RGB projenin merkezinde eğitimin olduğu ‘Yayın’ ve ‘Yapım’ olmak üzere iki ayağının olduğu fikriyle yola çıktık ve Panasonic ile uzun toplantılarımız oldu. IP tabanlı yeni nesil bir stüdyo olması tasarlandığı için hangi ekipmanların birbiri ile uyumlu çalışacağı konusunda bize yol gösterici tavsiyeleri oldu. AW-HE130 robot kamerayı stüdyomuza tavsiye etmeleri sonucu belki de Türkiye’de ilk kez bu kamerayı kullanan öğrenciler oldu. Bu kamerayı kullanarak farklı talk-show formatları tasarlayabiliyoruz ve öğrenciler bu kamera sayesinde farklı formatlar planlayabiliyor. Örneğin; 8 konuklu bir programı bu robot kamerayı programlayarak tekli, 2’li ve 3’lü planlar ile çekebiliyorlar. Yine farklı bir binada çekim yaptığımızda, bunu da Panasonic AJ-PX270’ in IP bağlantı kabiliyeti sayesinde gerçekleştireceğiz dedi.

RGB projesi süreklilik arz ediyor

RGB projesinin süreklilik arz ettiğini ve bu projede her yıl en baştan öğrenmeye hazır öğrenci ekiplerinin yer alacağını belirten Alper Özçakır, Mezuniyet aşaması gelip buradan ayrılmak istemeyen ve kendi projeleri ile bu ekrana destek vermek isteyen öğrencilerimiz var. Buradaki öğrenciler her sabah 9’da buraya gelip tam bir kanal mantığında çalışma fırsatı elde ediyor. Bu da teknolojinin öğrenilmesi konusunda çok destekleyici bir unsur. Proje öncesinde öğrenciler, not alma sistemiyle sınıf içerisinde, dönemlik 2-3 proje üretirken burada yayıncılığın dönemlik 2-3 proje ile bitmeyeceğinin farkına vardılar. Her sabah aynı teknolojiyi yine yeniden kullanmak zorundasınız. Bu da beraberinde muazzam bir öğrenme sürecini getiriyor. Burada öğrencilerle birlikte Panasonic cihazlarla canlı yayın kabiliyetimizi ve etkinliğimizi arttırdık. Çünkü kampüsün herhangi bir noktasından Panasonic AJ-PX270 kameranın IP ve ethernet altyapısını kullanarak metrelerce SDI kablo çekmeden rejiye görüntü alabiliyoruz. AJ-PX270 bizim için o anlamda çok önemli dedi.

Panasonic’in yönlendirmesiyle NDI (Network Delivery Interface) tabanlı stüdyo kuruldu

İlk olarak güncel teknolojiler göz önüne alınarak geliştirilmesi planlanan proje, Panasonic’ in yönlendirmesi ile 5 sene sonrası düşünülerek NDI (Network Delivery Interface) tabanlı bir stüdyo kurulması fikrine dönüştü. Bir diğer soru işareti de öğrencilerin ve eğitim müfredatının bu projeye eğitim çıktıları da gözetilerek nasıl entegre edilebileceği üzerineydi. Ancak, projenin birinci yılı bitmeden bu sorunlar da farklı süreçlerle çözüldü. Üniversite, uygulama amaçlı stüdyoların eğitime entegrasyonu anlamında, eğitimde bu ekipmanların başına neler gelebileceği, bu ekipmanların eğitim süreçlerinin ne kadar sürebileceği konularında ciddi bir know-how sahibi oldu. Bu deneyimler, belirli toplantılarda Panasonic ile paylaşılmaya devam edildi.

RGB ile 22 farklı TV projesi üretildi

Alper Özçakır, RGB ile ilgili, Panasonic’ le yaptığımız bu proje sayesinde çok sayıda TV projesini aynı anda üretebilir hale geldik’’. Bu da öğrencilere hızlı düşünme ve 1-2 bölümlük değil uzun soluklu 13-14 bölümlük işler üretme imkânı sağladı. Bu stüdyo sayesinde üniversitemiz RGB kanalımız dışında da akademik ve tanıtım amaçlı çekimler için profesyonel bir mekân kazanmış oldu. Bugün Panasonic’in IP tabanlı çalışan kameraları sayesinde kampüsün herhangi bir noktasındaki etkinliği canlı yayınlayabilecek bir altyapıya sahip olduk. Eskiden olsa canlı yayın aracımızı kurup, metrelerce kablo çekmemiz gerekirdi dedi.

Stüdyo arka plan ve reji için tamamen Panasonic ürünleri tercih edildi

Stüdyo arka plan ve reji için tüm TV panel ihtiyaçlarında farklı ebatlarda Panasonic LED Paneller kullanıldı. Kamera olarak IP görüntü aktarım kapasitesi olan AJ-PX270 modeli tercih edildi. Wifi üzerinden iPad ile kontrol edilebilen AJ-PX270 modelleri ile diyafram ve beyaz ayarı gibi fonksiyonlar kontrol edildi. Sisteme AW-HE130 model PTZ robot kamerası ve AW-HEA10 kamerası da eklendi. AW-HEA10 ile stüdyonun genel anlamda geniş açılı olarak görüntülenmesi sağlandı.

Panasonic ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0216 425 17 00 numaralı telefondan Başarı’yı arayabilirsiniz.