Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Bulutta Dolby Vision ile Atmos’u İlk Bütünleştiren Bitmovin Oldu
Bulutta Dolby Vision ile Atmos’u İlk Bütünleştiren Bitmovin Oldu
20.12.2020 16:56

İnternet görüntü teknolojileri firması Bitmovin, Bitmovin Video Encoder sisteminin içerisine yeni kuşak surround ses teknolojisi Dolby Atmos’u bütünleştirerek, bulut ortamında Dolby Atmos ile Dolby Vision sunan ilk ve tek Dolby Pro Partner platformu oldu. Bitmovin bu yıl Dolby Vision yüksek dinamik aralık (HDR) 4K görüntüyle Dolby Atmos’u bütünleştirerek, OTT görüntü akış hizmetlerinin evlerde çepeçevre sarmalayan üç boyutlu (immersive) bir görüntü ve ses deneyimi sunmalarını sağlayacağını da duyurmuştu.

Görüntü izlemede yenilik talebi

Tüketiciler evlerinde giderek artan miktarlarda içerik izledikleri için, sanatçıların, içerik yaratıcılarının ve geliştiricilerin de rekabet güçlerini korumaları için yenilikler yapmaları gerekiyor. Dolby Atmos izleyicileri öykü anlatım deneyiminde surround ses teknolojisiyle çepeçevre sarmalayarak hızla ses miksinde tercih edilen yöntem haline geliyor. En son yıllık Bitmovin Developer Report’a göre her 10 geliştiriciden dördü önümüzdeki birkaç ay içinde Dolby Atmos’a geçmeyi planlıyor.

Bugün tüketiciler Atmos’u iki bin sekiz yüzden fazla filmde, TV programında ve oyunda deneyimleyebiliyor. Fakat Atmos sadece ABD veya Hollywood ile sınırlı kalmayıp, dünya çapında benimseniyor ve film ve televizyonun ötesine geçerek spor, video oyunları ve müzikte de yayılıyor. Atmos’un benimsenmesi süreci, Atmos deneyimini her türlü TV, akıllı hoparlör, mobil aygıt, PC ve internet görüntü akış hizmetine sunabilen donanımların artmasıyla da güçleniyor. 

Kaliteli ses, piyasaya kısa sunuş süresi

Dolby Atmos’un Bitmovin Video Encoder ile bütünleştirilmesi, görüntü akış hizmetlerinin evde izlenmeye yönelik içerikler üretirken en yüksek Dolby kalite standartlarına uygun kalmaya devam etmesini garantiliyor. Geliştirme ekipleri nesne tabanlı Atmos dosyalarını kodlayıcıya kolayca aktarırken, dosyalarının Dolby sertifikalı ve akış için kullanılabilir olacağının güvenini yaşayabiliyorlar. Ek bir ayar veya bütünleştirme gerekmiyor. Böylece internet görüntü akış hizmetleri sertifikalandırma sürecini düşünmeden Dolby Atmos’u hızla uygulayarak, varlıklarını daha hızlı pazarlayabiliyorlar. 

Maliyetlerde düşüş

Yeni elde edilen kalitenin izleyicilere ulaşmasını garantilemek için, görüntü akış hizmeti ile son kullanıcı olan izleyiciler arasında aktarılan verilerin miktarında bir artış var. Bu soruna yönelik olarak Bitmovin görüntü akış hizmetlerinin varlıkları üzerinde mümkün olan en düşük bit hızını sağlamasını garanti edebilmek için, şifreleme anahtarlarını değiştirmeye veya dağıtmaya gerek kalmadan ikinci bir tarafa güvenli bir şekilde mesaj gönderilmesine izin veren protokol (three-pass) ve her görüntü için doğru çözünürlük ve bit hızının otomatik olarak hızla seçilmesi (per title) gibi ileri teknolojiler sunuyor. Bu özelikler bant genişliği kısıtlamalarına rağmen dağıtımı da garantiliyorlar. Dolby Vision ile Dolby Atmos Bitmovin iş akışında tamamen bütünleşik oldukları için, müşteriler tüm özelliklerin ve teknolojilerin avantajlarından yararlanabiliyorlar. 

Bitmovin ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0216 425 99 66 numaralı telefondan Ateksis’i arayabilirsiniz.