Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > "Cinegy Güncellemesi ile Birlikte Altyapımızı Yeni Teknolojilere Adapte Edilebilir Hale Getirdik"
"Cinegy Güncellemesi ile Birlikte Altyapımızı Yeni Teknolojilere Adapte Edilebilir Hale Getirdik"
28.03.2023 01:32

TürkMedya Teknoloji ve Teknik İşler Direktörü Erdal Yayla ile son dönemde gerçekleştirdikleri “yayın sistemi versiyon güncellemesi” ayrıntılarını içeren bir söyleşi gerçekleştirdik.

TürkMedya’yı tanıyabilir miyiz?

TürkMedya; çok yönlü yayın anlayışıyla yeni Türkiye medyasında sürdürülebilir, yenilikçi ve güvenilir içerikleriyle yer alan bir yayın grubudur.

Bünyesinde Akşam, Güneş ve Star gazeteleri, Türkiye’nin haber kanallarından 24 TV, aile ve eğlence teması ile 360 ve tv4, uzun yıllardır okuyucusuyla buluşan Alem ve Platin dergileri ile Türkiye’nin özel radyolarından Alem FM ve spor yayıncılığı denilince akla gelen kanallardan olan Lig Radyo bulunmaktadır. Televizyon kanalları, radyolar, dergiler, basılı ve dijital yayın organları ile aktif olarak yayın hayatına devam etmektedir.

TürkMedya olarak geçtiğimiz günlerde tamamlayarak işletmeye aldığınız “Cinegy yayın sistemi versiyon güncellemesi” projesi hakkında bilgi alabilir miyiz? Böyle bir projeye neden gerek duydunuz?

TürkMedya bünyesindeki tüm TV kanallarına, Ankara büro dahil tek bir Cinegy platformu üzerinden video üretim ve yayın hizmetleri veriyoruz. Cinegy’nin özellikle video encoding tarafında entegre etmiş olduğu HEVC gibi yeni nesil video kodekler yanında, ilk akla gelen SRT, NDI benzeri yeni teknolojileri kullanmak üzere sistemlerimizi güncelledik. Yapılan güncelleme ile hem disk alanında daha verimli daha uygun maliyetlerle çalışma imkanına kavuştuk, hem de Cinegy Route, Multiviewer benzeri çözümler ile network üzerinden canlı yayınlar açısından çok daha esnek ve daha verimli çalışma imkanı bulduk.  

Projenin gerçekleştirilmesi aşamasında almış olduğunuz teknik destekten memnun kaldınız mı?

Güncelleme esnasında Cinegy A.Ş. ihtiyacımız olan tüm desteği karşılamıştır.

Güncelleme öncesi yapılması gereken çalışmalar ile birlikte, güncellemenin yapılması ve sonrasında sorunsuz bir şekilde operasyona başlamamız adına hem Cinegy A.Ş.’nin hem de uzaktan destek veren Cinegy GMBH teknik ekipleri ihtiyacımız olan tüm desteği karşılamıştır. Bir kaç ana versiyon atlayarak sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdiğimiz geçiş için Cinegy ekiplerine teşekkür ederiz.

Yeni sistem versiyonunu varolan sisteme entegre etmenin zorlukları var mı? Yeni sisteminiz devamlılık açısından bir problem yaşamadan sisteme uyum sağladı mı?

Yeni sisteme geçiş yapmadan önce uygulamaların test ortamlarını oluşturduk ve kullanıcılara gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Bu anlamda güncelleme yaparken herhangi bir terslik yaşanmadı. Zaten Cinegy sistemini kullandığımız için yerleşik yayın sistemlerinde de köklü bir değişiklik olmadı.

Özellikle son iki yıldır yatırım maliyetlerinin döviz kaynaklı 3-4 kat arttığını hesaba kattığımızda, yayın teknolojilerinin yazılım ve bulut temelli yapıya evrilmesinin hızına ve ekonomik gücüne yetişebiliyor musunuz?

Yeni teknolojileri takip etme konusunda TürkMedya olarak uzun vadede planlı ve dikkatli bir şekilde ilerliyoruz. Cinegy güncellemesi yapmadan aylar önce hem sistem hem de kullanıcı tarafında işletim sistemlerimizi güncelledik, Cinegy veritabanı sistemini hem donanım hem de yazılım olarak güncelledik, ayrıca disk sistemlerimizi genişleterek yazılımlarını son versiyonlara çektik. KJ sistemlerini tamamen yeniledik. Cinegy güncellemesi ile birlikte, altyapımızı yeni teknolojilere adapte edilebilir hale getirdik ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.

İzleme alışkanlıklarının değişmesiyle yayın mecraları da değişti. TürkMedya grubu hangi mecralarda yayına çıkıyor? Teknik altyapınızı tek bir merkezden bütün bu mecraları yönetecek şekilde mi yapılandırdınız? 

TürkMedya Grubu’nda yer alan yayın mecralarının tümü, ortak teknik altyapı ile hizmet vermektedir. Teknik işletmenin birleştirilmesi ve sistemlerin aynı altyapıya taşınması yıllar içinde yürüttüğümüz teknik politikamızın bir neticesi olarak ortaya çıkmıştır. Halen daha üzerinde çalıştığımız altyapımızı kullanılan farklı sistemleri de birleştirmek yolunda çalışmalarımız devam etmektedir. Uzun vadede yürüttüğümüz bu çalışmaları da yeni teknolojilere adapte olacak şekilde planlayarak sistem entegrasyonları yapmaktayız.