Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > OpenGear Platformu için Dashboard Yazılımı
OpenGear Platformu için Dashboard Yazılımı
11.12.2017 10:58

Verdiğimiz bir aylık aranın ardından tekrar tüm Broadcasterinfo dergisi okurlarına merhabalar… İlk yazımda A/V açık mimari, sinyal dağıtım ve işleme platformu olan “OpenGear”dan bahsetmiştim. Bu yazımda ise “OpenGear” kontrol platformu olan Dashboard yazılımını sizlere aktaracağım.

Bilindiği üzere, OpenGear şasesi, şasede barınan ve platforma uygun kartlardan gelen iletişim bilgisini topluyor ve OpenGear şasesinde bulunan Ethernet bağlantısıyla IP ağına erişmesini sağlayan bir ağ kartı ile kartların kendilerini tanımladıkları ve sahip oldukları bir dizi izleme ve kontrol bilgisini ağa gönderebiliyor. Bu haberleşme protokolü, kartların tek bir yazılım tarafından kontrol edilmesine izin veriyor. İşte bu yazılımın adı “Dashboard”.

Dashboard, ücretsiz olarak kullanıcılara sağlanan Java tabanlı bir yazılım. Windows, Mac OSX, Linux gibi işletim sistemlerinde çalışabiliyor. Ücretsiz versiyonu ile OpenGear şasenizde barınan kartların ayarları ve takiplerini yapabiliyorsunuz ancak birden çok kullanıcı ile aynı anda bağlantı ve operatörlere açmanız gereken kartlar var ise burada Dashboard yazılımının ücretli versiyonu devreye giriyor. Kullanıcı yönetimi gereksinimi var ise veya aynı anda birden fazla kullanıcı ile bir bağlantı yapmak istediğinizde “Dashboard Server” edinmeniz gerekiyor. Ayrıca Dashboard sürekli geliştirilen bir yazılım olduğu için Beta versiyonu da mevcut, böylelikle geliştirilmekte olan son versiyonu son kullanıcı olarak deneyimleme imkanı da tanıyor. 

Birazda kullanımından ve neler yapılabildiğinden bahsedelim. OpenGear şasesi ile aynı ağda bulunan Dashborad yazılımını açtığınızda, pencerenin solunda yer alan “Basic Tree View” alanında “Discovery” modunu etkinleştirdiğinizde otomatik olarak ağ üzerinde yer alan OpenGear şaseler ve içerisinde barınan kartlar sıralanıyor. Bu alanda şaseleri gruplandırıp, şaselere ve kartlara isim verebiliyorsunuz. Böylelikle aradığınız kartı kolaylıkla bulabiliyorsunuz. OpenGear şaselerinin ağ ayarları, enerji durumu ile ilgili alarm bilgisi, fan durumlarının takibini de yapabiliyorsunuz. Dashboard yazılımı üzerinden yönetilebilen tüm konvensiyonel ürünlerin yanında yeşil, sarı ve kırmızı renklerle belirtilen alarm noktalarıyla, söz konusu kart ya da ürüne ait durumların anlık olarak alarm takibi yapılabiliyor olmasıyla kullanım rahatlığı kazanıyor. Sürekli kritik alarm alacağınız durumlarda alarmı susturabiliyor ve sisteminizi stabil olarak izleyebiliyorsunuz. Ayrıca işlemci ve fan yapısı olan kartların işlemci sıcaklığı, fan döngü hızı gibi değerlerine de ulaşmanız mümkün. En önemlisi ise OpenGear şasesinde barınan farklı markalardaki OpenGear platformu için üretilen kartların tamamı ile bu işlemleri gerçekleştirebiliyor olmanız. Burada tek sınır, farklı markalardaki üretici firmaların platform için söz konusu ürüne ait ne kadar geliştirme yaptıkları. Bunu da ürün özellikleri arasında yer alan Dashboard ile uyumludur yazısından anlayabiliyoruz.

Her ne kadar Dashboard yazılımını OpenGear platformunu anlatarak yazsak da, yazılım platform üreticisi Rossvideo’nun ürün gamının büyük çoğunluğunu yönetmek için kurgulanmış durumda. Bunlardan da kısaca bahsedecek olursak; Router giriş-çıkış kaynaklarını isimlendirme, Dashboard üzerinden yönlendirme yapabilme, tüm switcher ailesinin ayarlarının yapılabilip yönetilebilmesi, KJ sisteminin tetiklenmesi, virtual stüdyo sistemlerinin yönetilmesi, Rossvideo kamerasının kamera kontrol ayarlarının yapılması gibi birçok üst düzey yönetime izin veriyor. 

Şunu da söylemekte yarar var. Dashboard üzerindeki buton tasarımları, dokunmatik ekranlar için uygun ve dokunmatik ekrandan yönetime izin verecek türden.

Buraya kadar anlattıklarımız aslında standart bir Dashboard yazılımının entegre olarak çalıştığında yapabildikleri. Dashboard yazılımını öne çıkartan en büyük özellik ise “Panel Builder Mode”. Dashboard yazılımında kendi panellerinizi kendiniz tasarlayabilir, kendinize özel iş akışı oluşturabilirsiniz. Bunu dilerseniz görsel olarak sürükle bırak tekniği ile panel oluşturmak için kullanabilir, dilerseniz de script yazarak paneller oluşturabilirsiniz.

Operatörlerin ve yayın mühendislerinin ihtiyacı olan ve farklı kartlarda bulunan kontrol alanlarını tek bir panelde toplayarak işinize uygun bir iş akışı düzenleyebilirsiniz. Örneğin; izleme merkezi için bir panel oluşturarak tüm kart ve cihazların sistem sağlık durumlarını tek bir pencerede toplayarak, tek bir monitörde izlenmesini sağlayabilirsiniz. Ya da referans script belgesi ile kolay bir şekilde script yazarak iş akışı oluşturabilirsiniz. Yine bir örnek vermek gerekirse, Rossvideo’ya ait KJ sistemi için, frame içerisinde barınan bir logo jenaratörü kart ile tetiklemeli işlemler için kullanabilir, resim masanız ya da MCR masa ile entegre edebilirsiniz. 

50’den fazla OpenGear ve Dashboard Connect ortağı ile kontrol etmek istediğiniz ekipmanı Dashbord ile kontrol edebildiğinizden bahsetmiştim. Gelişmiş kullanıcılar için de üçüncü parti ekipmanlarla UDP (Kullanıcı Veribloğu İletişim kuralı) aracılığı ile Panel Builder’in komutlarından faydalanarak cihazlar arası entegrasyon yapılabilir. 

Siz iş akışınızı belirleyin ve Dashboard ile bunları gerçekleştirin…

Tekrar görüşmek ümidiyle…

YAZAR HAKKINDA
Sedat Suat Yılmaz
Akratek Elektronik – sedat@akratek.com