Reklamı Kapat
Anasayfa > Söyleşiler > TVNET Teknik Müdürü Ünal Doğan
TVNET Teknik Müdürü Ünal Doğan
15.01.2018 15:15

TVNET Teknik Müdürü Ünal Doğan ile en son gerçekleştirdikleri stüdyo kurulumlarını kapsayan bir söyleşi gerçekleştirdik.

“Haber ve programlarımız için sade ve amaca uygun tasarım dilini esas aldık...”

Okurlarımızın daha yakından tanımaları açısından TVNET’in ne zaman kurulduğu, hangi mecralarda yayın yaptığı gibi bilgileri kapsayan kilometre taşlarının ayrıntılarını öğrenebilir miyiz?

Gerçek haber fark edilendir! İlkeli yayın, gerçek habercilik!

Yayın hayatına 2007’de başlayan TVNET, Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri tarafsızlık ilkesiyle ekrana taşıyor. Haberle yorumu birbirine karıştırmıyor. Haberi aktarma biçimi, konuyu ele alış şekliyle seyircisini yönlendirmiyor. Neyin ne anlama geldiğini, nereden ne sonuç çıkarması gerektiğini seyircisine bırakıyor. TVNET; izlediği kanaldan saygı görmek isteyenlerin televizyonudur.

Ağırlığın canlı yayınlarda olduğu TVNET’te günün siyasi, ekonomik, kültürel gelişmeleri, spor olayları tarafsız bir gözle, sıcağı sıcağına aktarılıyor. Tartışma programlarında aydınlar, gazeteci ve yazarlar görüşlerini özgürce ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz günlerde yeni bir stüdyoyu işletmeye aldığınız biliyoruz. Bu proje hakkında bilgi alabilir miyiz?

Geçtiğimiz günlerde, öncelikle Ankara stüdyomuzun dekorunu yeniledik, hemen ardından TVNET Topkapı lokasyonumuzdaki Stüdyo B projemize başladık ve tamamladığımız projemizi devreye almış bulunmaktayız. Projenin detayına değinecek olursak, görsel yönetmenimiz ile birlikte stüdyomuzun tasarımını oluştururken, haber ve programlarımız için sade ve amaca uygun tasarım dilini esas aldık. Teknolojiden hiç ödün vermeden televizyonuculuğa yeni bir boyut kazandırmayı hedefledik. Bununla birlikte teknolojiye yatırım yaparken, personelimize de gerekli eğitim yatırımını yapmayı ihmal etmedik. 

Projenin teknik ayrıntıları hakkında neler söylemek istersiniz? Kullanılan ürünler, markalar ve çözümler neler?

Projemizin teknik detaylarına değinecek olursak, bugünün iletişim ve televizyon dünyasında teknolojinin gereksinimlerini göz önünde bulundurarak,  “video wall” sistemini, önceki stüdyolarımızda kullandığımız gibi, yeni stüdyomuzun tasarımında da kullandık. Stüdyomuzun yapısı ve 7/24 çalışma kriterlerini de göz önünde bulundurarak, NEC marka ürünler ile çalışmaya karar verdik. Bu esnada kendi insan kaynak ve teknik birikimimizle “LED wall washer” ürünlerin üretimini yapıp, diğer teknik alt yapı çalışmalarını da yine kendi ekibimiz ile birlikte tamamladık.   

Stüdyoda kullandığınız video wall hakkında bilgi alabilir miyiz? Ürünü seçerken nelere dikkat ettiniz, kaç metrekare kullandınız, ürünün öne çıkan özellikleri neler?

110 metrekarelik stüdyomuzda NEC marka 16 adet full HD (aynı zamanda UHD destekli) 55 inç endüstriyel video wall paneller kullandık. Bu panelleri tercih ederken panellerin kelvin değerleri, yansıma (shine out) haze oranının diğer markalara göre en düşük oluşu, bezel to bezel değerinin 1,8mm ultra narrow bezel olması ve sahip olduğu nit değerleri, tek noktadan yönetilir olması ile birlikte kullanmış olduğu yazılımsal teknolojiden dolayı NEC marka S-IPS video wall panellerini tercih ettik.  

Projede hangi sistem entegratör firma ile çalıştınız?

Projemizin “video wall” kısmını tasarlarken, çeşitli teknik Ar-Ge’ler sonucunda, NEC marka panel kullanmaya karar verdik ve entegratör firma olarakta “BilgiPark Görüntü ve İletişim” ile çalıştık. Hakan Bey ve ekibine yardımlarından dolayı teşekkür ederiz. 

Stüdyoda bir de greenbox alanı var. Bu alan hakkında bilgi alabilir miyiz?

Stüdyomuzun bir kısmını belgesel ve haber programlarımızın gereksinimlerini göz önünde bulundurarak greenbox olarak tasarladık ve uyguladık. Greenbox ile teknolojiyi takip eden bir anlayışa katkı sağladığımız gibi, haber ve programlarda “trendsetter” olma idealimizi bir üst çıtaya taşımış olduk. 

Yeni yatırım yapacaklara faydalı olması açısından ürün ve çözüm seçerken kriterleriniz neler?

Öncelikle ihtiyacın ne olduğunu doğru tespit edip, projelerimizi ve seçeceğimiz ürün ve çözümleri bu doğrultuda oluşturup uyguluyoruz. Kriterleri oluştururken ise teknolojinin verdiği imkanları göz önünde bulundurup en doğru çözümler ve ürünleri seçiyoruz  Bununla birlikte, tercih edilen çözümlerin gelecek teknolojik gelişimler için de uygun yapıda olmasına ve bu gelişmelerin oluşturduğumuz projeyi etkilemeden değiştirilebilinir ve yenilenebilinir olmasına özen gösteriyoruz. 

Yayıncılığın geleceğine ilişkin öngörüleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Günümüz televizyonculuğuna baktığımızda teknolojinin artık ön planda olduğunu, aynı zamanda iletişimin sosyal medya kullanıcılarının cep telefonuna kadar indiğini, hızlı iletişimin hızlı tüketiminin arttığını görmekteyiz. 

Teknoloji alanındaki gelişmeler sonucunda enformasyon toplumu diye de adlandırabileceğimiz internet ve bilgisayar teknolojilerinin ön plana çıktığı bir toplumsal yapı oluştu. Enformasyonun kolay ve hızlı paylaşımı sayesinde iletişim teknolojileri de gelişti. İnsanlar daha yaygın, dinamik bir yapı oluşturmaya başladı. Bu değişimle birlikte televizyon alanında da yeni bir yayıncılık anlayışı oluştu diyebiliriz. Sayısal yayıncılık özellikle izleyiciye çok fazla imkanlar sunmaya başladı. IPTV ve web TV gibi televizyon sistemleri yayıncılıkta ön plana çıkan teknolojik gelişmelerin en somut örneklerindendir. IPTV, şifreli veya şifresiz radyo, televizyon, depolanan video, ses ve veri içeriklerinin, IP  paketlerine dönüştürülerek geniş bant erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcılara sunulmaya başlandı.

Bu sebeple, artık kullanım alışkanlıkları deneyim odaklı bir yöne doğru evrilmekte.  Bütünleşik bir anlayış olarak, bir haberi, bir olayı, bir televizyon programını ya da reklamı izledikten sonra izleyici deneyimini doğru ölçmek önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. 

Artık televizyonlar yayınlarını izleyici tercihlerine göre kişiselleştirmeye yönelik çalışmalar yapmalıdır. Belki çoğu kişi tarafından ütopya olarak görünse de internetin de yaygınlaşması ile kişiler beğendikleri tarzları geri bildirim mekanizması ile televizyonlara ileterek, kendileri için beğenebilecekleri yayınları listelemeyi sağlayabilmelidirler.

TVNET olarak her zaman kalite ve teknolojinin doğru kullanımına önem verip, kullanıcı yorumlarını da dikkate alarak öncelikle personel becerilermizi ve ekipmanlarımızı devamlı yenileyerek doğru ve gerçek televizyonculuğu yansıtmaya önem vermekteyiz.