Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > Glastonbury'deki Büyük Sirk Çadırında Çekim
Glastonbury'deki Büyük Sirk Çadırında Çekim
02.08.2023 18:36

Dünyanın en büyük festivallerinden biri, yılda bir kez İngiltere’nin Somerset kentindeki Pilton köyü yakınlarında gerçekleşiyor. 200.000’den fazla kişinin katılımı ve geniş kapsamlı BBC canlı müzik yayını ile düzenlenen festivalin biletleri dakikalar içinde tükeniyor.

Glastonbury sadece müzikten ibaret değil, aynı zamanda şiir, tiyatro, komedi ve sirk etkinliklerini de sahne oluyor. Her yıl binden fazla tiyatro ve sirk gösterisi yapılıyor.

Büyük Sirk Çadırındaki Gösteriler

Sirk gösterilerinin çoğu geleneksel büyük çadırda yapılıyor ve dünyanın dört bir yanından gelen gösteri sanatçıları burada her gün 40’tan fazla gösteri düzenliyor. Bu gösteriler genelde beceriye dayalı hikâye, dans ve komedi unsurları içeriyor.

Benzersiz Zorluklar

Glastonbury çekiminde yapımcı Steve Connor liderliğinde üç kişilik bir kamera ekibi var ve beş gün boyunca küçük çadırlarda konaklıyor. Büyük sirk çadırının hemen arkasında kamp kuruldu, her gün gidilmesi gereken uzun bir yol yok, ancak gösteriler sabahın erken saatlerine kadar devam ettiği için yeterli uyku alabilmek zor.

Kamera Seçimleri

Çekim için seçilen kameralar FX9, FX6 ve FX3’tü. Büyük sirk çadırında kullanılacak ana kamera FX9 olacaktı. FX6, tiyatro ve sirk alanlarının diğer bölümlerinde çekim yapılırken kullanılacaktı ve FX3 yedek olarak alındı. Her şey, S-Log3 ve SGamut3.Cine kullanılarak ve XAVC-I’yi dâhili ortama kaydederek çekildi. Proje 23,98 fps’de teslim edilecekti ancak ağır çekim ve hızlandırılmış çekim yapılırken farklı kare hızları kullanıldı.

FX9 Kurulumu

FX9, çekim sırasında izlemeye yardımcı olması için Atomos Ninja ile kuruldu. Çoğunlukla sahnenin önüne yerleştirildi. Sony 28-135 mm f4 elektrikli zoom lens kullanıldı. Bu uygulamada FX9 seçiminin birkaç nedeni vardı. Bunlardan ilki, FX9’un farklı tarama modlarıyla aynı lensi kullanarak çok iyi çekimler elde edebilmekti. Bir diğeri, kameranın dual base ISO seviyelerinin 800 ve 4000 olmasıydı. Bu da, çadırdaki ışık seviyeleri ve kullanmak istediğimiz kare hızları için ideal bir seviyeydi.

Ağır çekim yapmak için 23,98 fps olan temel kare hızımızdan 60 fps’ye geçerken, taban ISO’sunu 800’den 4000’e çıkararak deklanşör hızındaki değişikliğe rağmen neredeyse tamamen aynı diyafram açıklığını kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak, FX9’un ekstra atanabilir düğmeleri, otomatik odaklama modları veya tarama modları gibi işlevler arasında çok hızlı şekilde geçiş yapmama olanak tanıyor.

Hava Gösterileri

Bu yıl çok sayıda hava gösterisi yapıldı. Ancak yer seviyesinden çekim yapmak seyircilerin gördüğüne benzer bir görüntü veriyor. Dolayısıyla daha yukarıdan çekimler yapmanın iyi fikir olduğu düşünüldü. Sirkteki teknik ekiple konuştuktan sonra, onların rehberliğinde teçhizata tırmanabilmek için bir emniyet kemeri takmayı önerdiler.

İlk tırmanışta FX6 kullanıldı; küçük, hafif ve pilleri iyi dayanıyor. Sony 24-105mm f4 lensi kullanıldı, boyut ve ağırlık yine önemli bir konuydu ve bu lens size kompakt bir pakette çok çeşitli odak uzunlukları sunuyor. Bir sonraki tırmanışta yine 24-105 mm ile FX3 kullanıldı.

Steve Connor bundan sonrasını şöyle anlatıyor:

Gerçekten Çok Sıcak!

Kaçınılmaz olarak büyük sirk çadırında ısı artıyor ve sıcak yaz günlerinde zemin seviyesinde 32 °C olan sıcaklık, donanımda 40 °C hatta 50 °C anlamına geliyor. Bir seferde sadece 90 dakika orada kalmama rağmen yanıma bol miktarda su almam gerekiyordu. Üzerimden terler akarken bir tırmanma ekipmanında asılı kalmak gerçekten çok tatsızdı. Ama dedikleri gibi, acı yoksa kazanım da yoktur.

Otomatik odaklama günü kurtarıyor

Elde ettiğim çekimler buna değdi. Bir ip gösterisine yukarıdan bakmak size tamamen farklı bir perspektif sunuyor. Kullandığım emniyet kemeri sayesinde her iki elim de serbest olsa da, tırmanış halatları kamerayı sağ elimde tutup sol elimle odaklamayı veya kritik odaklanma için kamerayı LCD ekranı yeterince görebileceğim bir konumda tutmayı zorlaştırıyordu. Bu yüzden, bu çekimlerde tamamen FX6’nın otomatik odaklamasına güvendim.

Biraz deneme yaptıktan sonra, odağın çekimler arasında hareket eden birçok farklı nesneye sürekli olarak geçiş yapmasını önlemek için Süje Değiştirme Hassasiyetini 2’ye ayarlayıp yüz önceliğine karar verdim. Performans sanatçıları hızla bana doğru yaklaşıp benden uzaklaşırken AF mesafesinin hızlı bir şekilde değişmesini sağlamak için AF geçiş hızını hızlandırarak 6’ya ayarladım. Daha sonra ekranda performans sanatçısına dokunarak dokunmatik takip özelliğini kullandım ve AF’nin kendi işini yapmasına izin verdim. Şimdi çoğu 120 fps’de çekilen yüksekten çekimlere baktığımda, büyük çoğunluğu mükemmel bir şekilde odaklanmış durumda ve AF’den daha iyisini yapabileceğimi gerçekten düşünmüyorum.

Elektrikli Zoom 28-135 mm

Yerdeki çekimlere gelirsek FX9 ile yaptığım çoğu çekimde otomatik odaklama kullanıyorum. Bu kameralardaki AF işlevi o kadar iyi ki, özellikle hızlı veya rastgele hareket eden nesneleri ve insanları takip etme söz konusu olduğunda daha iyisini başarmanız zor. Elektrikli zoom Sony 28-135 mm ile ilgili harika şeylerden biri, merceğin geniş odak halkasını AF için ileri, manuel için geri hareket ettirerek AF ve manuel odak arasında hızla geçiş yapabilmeniz. Bu lensin parfokal yapısı, çekim sırasında yakınlaştırma ve uzaklaştırmanın pürüzsüz ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. Bu tür bir çekim için bu lensin gerçekten mükemmele yakın olduğunu düşünüyorum. Daha geniş açılı bir çekim isteseydim, bu tür prodüksiyonlar için gerçekten harika olan Sony 16-35 mm f4 elektrikli zoom lens kullanırdım.