Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Sanal Prodüksiyon SSS
Sanal Prodüksiyon SSS
20.03.2023 10:52

Kaynak / Sony


Sanal prodüksiyon nedir?

Sanal prodüksiyon, çeşitli kavramlar için kullanılan bir şemsiye terimdir. Ancak daha doğrusu sanal prodüksiyon olarak adlandırılan şey, büyük bir ekran oluşturmak üzere birbirine bağlı LED paneller üzerinde görüntülenen sanal bir set veya konumdur. Kamera takibi ile birleştirilen bu görüntüler, yaratıcılık konusunda ve finansal açıdan daha verimli olabilen yepyeni bir prodüksiyon deneyimi sunar.

Sanal prodüksiyonun gerçek setlere göre avantajı nedir?

Tüm oyuncu kadrosunu ve ekibi uzak bir yere götürmeye gerek yoktur ve çekim izinleri, kalabalık kontrolü, yerel yasalar, çevresel etki gibi sorunlarla uğraşmazsınız. Sanal prodüksiyon ile istediğiniz konumu ayağınıza getirin. Hava durumu ve günün vakitleri de dâhil olmak üzere tüm ortamı kontrol etmek, diğer avantajları arasındadır. Sanal prodüksiyon ile tüm gününüzü gün batımında çekim yaparak geçirebilirsiniz, oysa daha önce birden fazla günde çekim yapmanız gerekirdi.

Sanal prodüksiyonun yeşil/mavi ekrana göre avantajı nedir?

Yeşil ekranla ilgili sorun, oyuncuların neyle etkileşime girdiklerini görememeleridir. Sanal prodüksiyon ile oyuncular bulundukları ortamı doğrudan görebilir ve bu da daha iyi performans göstermelerini sağlar. Ayrıca sadece oyuncular değil, görüntü yönetmenlerinden tüm ekibe kadar herkes çekimin nasıl görüneceğini görebilir, istedikleri gibi kadraja alıp ışıklandırabilir, saç ve makyaja kadar her şeyin nasıl görüneceğini anında görebilir. Herkes için avantajlıdır.

Sanal prodüksiyonun bir diğer faydası da aydınlatmayı kontrol etmenizdir: Ekran sadece görüntülenecek bir görüntü değil, aynı zamanda bir ışık kaynağıdır. Sanal setin ön plandaki yüzeyler ve nesneler üzerindeki yansımaları, sonradan ekleme (veya çıkarma) yapmak yerine anında gerçek zamanlı olarak eklenir.

Bununla beraber, yeşil/mavi ekranın önündeki saç, şeffaf nesneler veya duman gibi ince ayrıntılarla ilgili süregelen sorunlar, ekrandaki unsurları çözümlemeye gerek olmadığı için ortadan kalkmıştır. Geçişler mükemmeldir, çünkü kamera kullanımı açısından bakıldığında bir anlamda arka plan gerçekten oradadır.

Sanal prodüksiyon sahnesini çalıştırmak için ne gerekir?

Teknik olarak ana unsurlar kamera, kamera takibi özelliği, bir LED ekran ve içeriği manipüle etmek için bir oyun motorudur (genel olarak Unreal). DMX aydınlatma kontrolü de giderek daha önemli hâle gelmekte ve doğrudan Unreal Engine tarafından çalıştırılabilmektedir. Başka birçok hareketli parça bulunur ama bunlar esas olanlardır.

Sanal prodüksiyon iş akışı farklı mıdır?

Sanal prodüksiyon, sanal sanat departmanları gibi yepyeni departmanların ve varlık ekipleri, takip ekibi ve Unreal ekibi gibi özel hacimli ekiplerin oluşturulmasını beraberinde getirdi. Genel anlamda, bir prodüksiyonda post prodüksiyondan ziyade ön görselleştirmeye daha fazla önem verilecektir. Yeni iş akışındaki değişiklikler renk ve renk efektleri, performans yakalama ve günlük raporları görüntüledikten sonra ekrana yansıtılan editoryal değişiklikler olabilir. Jiroskopik veriler ve hassas lens bilgileri, doğru distorsiyon ve alan derinliği özelliklerinin tekrarlanmasını sağlamak için çok önemli olduğundan meta veriler çok daha önemli hâle gelir.

Sanal prodüksiyon yapmayı düşünürken nelere dikkat etmelisiniz?

Lens seçimi biraz daha sınırlıdır; yalnızca belirli odak uzaklıklarını kullanabilirsiniz, harelenme ve örtüşme sorunlarından kaçınmak için ekrana ve özneye olan mesafe konusunda çok seçici olmanız gerekir. Alan derinliğinizi dikkatli bir şekilde ayarlamalısınız, çok sığ olursa ekran çok bulanık hâle gelecek ve sanal 3D sette işlenen derinliği görmek mümkün olmayacaktır. Bu durumda arka plan, derinliğe sahip bir sahne yerine tek bir düzlem olarak görünür. Kare hızları, oyun motorunu yüksek hızlarda çalıştırmak için gereken işleme gücü ve LED panellerin yenileme hızları nedeniyle daha sınırlıdır.

Sanal prodüksiyon kullanımı için LED panel seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Bir panelde dikkat edilmesi gereken şeyler, LED yayıcılar arasındaki mesafe (piksel aralığı olarak bilinir), renk gamı, yenileme hızı, parlaklık, kontrast ve yansıtma özellikleri diyebiliriz. Düşük kontrastlı ekranlar, ön plan ve arka plandaki siyah/beyaz noktaları eşleştirmeyi çok zorlaştırır. Düşük parlaklıkta ekranlar, pratik veya gerçek ışık kaynaklarını yeterli düzeyde üretemez ve yüksek yansıtma özellikli ekranlar, ön plan aydınlatması arka plandaki siyahları yok ettiğinden sorunludur. Ayrıca, Yüksek Kare Hızına (HFR) sahip bir içerik çekiyorsanız yeterli ışık sağlamak için parlak ekranlar gereklidir.

Piksel aralığı nedir ve önemli midir?

Piksel aralığı, her bir LED arasındaki mesafeyi ifade eder. Piksel aralığı ne kadar küçük olursa ekran o kadar fazla çözünürlüğe sahip olur, ancak aynı zamanda daha fazla işleme gücü gerektirir. Ekrana olan uzaklığın büyük bir rolü vardır, daha yakın mesafe için (yakın çekimler veya küçük ekranlar için) küçük piksel aralığı gerekir, çünkü daha büyük aralıklarda LED’ler ayrı ayrı görülebilir.

Ekranın çok büyük olması şart mı?

Hayır. Pek çok sanal prodüksiyon stüdyosu, bir sahnenin tüm arka planını tamamen dolduracak şekilde tasarlanmış çok büyük bir ekrana sahip olsa da, daha küçük ekranların da oynayacağı bir rol vardır. Ürün çekimleri veya daha samimi çalışmalar için daha küçük bir hacim kullanılabilir. Bir sahnenin küçük kısımlarını doldurmak için daha küçük ekranlar kullanılabilir. Örneğin, bir pencereden dışarısının görünümünü sağlamak için. Daha küçük piksel aralığına sahip daha küçük bir ekran, harelenme veya örtüşme gibi olumsuz etkiler olmadan ekrana yakınlaşmanıza yardımcı olacaktır.

Sanal prodüksiyon için kavisli ekran mı düz ekran mı kullanılmalı?

Stüdyoda kavisli ekranlar düz ekranlardan daha az alan kaplar. Genel olarak, kavisli bir ekran, düz ekranla aynı görüş alanını kapsarken daha az yüz ölçümüne ihtiyaç duyar, bu nedenle aynı veya benzer çekimler için kavisli ekran kurulumu düz ekrandan daha az yer kaplayacaktır. Ayrıca, şu anda kullanımda olan hemen hemen her ekran sisteminin modüler yapısı ile ekranlar kavisli veya düz olarak yapılandırılabilir ve her ikisinin de maliyeti aynıdır. Kavisli ekrandaki düz çizgiler sahneyi gerçekte algıladığımız biçime daha yakın bir şekilde sardığından ve kameralar için daha iyi görüntüleme açıları sağladığından genellikle daha gerçekçi bir deneyim yaşatacaktır.

Peki tavan ekranı ne işe yarar?

Üst ekran genel olarak yalnızca ışık ve yansımalar için kullanılır ve nadiren doğrudan kayda alınır. Bu nedenle genellikle daha parlak LED’lere ve daha geniş bir piksel aralığına sahiptir. Bununla birlikte, ön plana yansıttığı ışık ve görüntüler genel kompozisyonun kritik bir parçası olabileceğinden, tavan ekranının önemi hafife alınmamalıdır.

Diğer aydınlatmalar nasıl kullanılır?

Bir tavan ekranına ek olarak veya alternatif olarak, ön plan ışıklarını bilgisayar işleme çiftliğinden veya Unreal Engine’den kontrol etmek genellikle mümkündür. Bu olanak, ateş, ağaçlardan veya binalardan geçen güneş ışığı, yıldırım vb. aydınlatma efektlerini ön plana dâhil etmenizi sağlayarak ön planın sanal arka planla harmanlanmasına yardımcı olur.

Bir sete ihtiyacım var mı?

Çoğu zaman, bir tür ön plan seti kullanmak isteyeceksiniz. Ön plan seti çok basit olabilir, belki sadece birkaç sahne aksesuarından oluşabilir ya da tam bir oda veya yapının tüm içeriğini barındırabilir. Ön plan seti, oyunculara içinde hareket edecekleri 3 boyutlu bir alan ve etkileşime girecek nesneler sunar. Ön plan nesneleri, tüm sahneyi daha inandırıcı hâle getirerek derinlik katar. Ne çektiğinize bağlı olarak, zemin ile ekran arasındaki bağlantıyı gizlemek için ön planda bazı nesnelere ihtiyacınız olabilir.

Sanal prodüksiyon setinde çalışan bir kamerayı hareket ettirebilir miyim?

Evet, hareket ettirebilirsiniz.. Kamerayı hareket ettirebilmeniz ve arka planın kamera hareketlerinizle uyumlu bir şekilde hareket edebilmesi, sanal prodüksiyonu önceden çekilmiş katmanlardan ayıran şeylerden biridir. Ekranın kenarlarını kaydırmamanız veya eğmemeniz koşuluyla, tıpkı normal bir çekimde olduğu gibi dolly, şaryo, jib vb. kullanabilirsiniz.

Kamera takibi nedir?

Kamera takibi son derece önemlidir. Kameranın sanal dünyayla etkileşime girmesi için oyun motorunu veya oynatma yazılımını hassas kamera konum verileriyle beslemeniz gerekir. İçten dışa ve dıştan içe olmak üzere iki tür takip sistemi vardır. İçten dışa takip, konumsal veriler sağlamak için önemli özellikleri/veri noktalarını arar, (genellikle) çekim kameranızın üzerine yerleştirilmiş bir takip kamerası kullanır. Dıştan içe takip için setin etrafında, üstünde bir takip düğümüne sahip olan kameraya doğru bakan kameralar kullanılır. IR/yıldız noktası takibinden özellik takibine kadar çeşitli yöntemler bulunur.

Kamera senkronizasyonu ve yenileme oranları nedir?

Açık/koyu bantlar veya titreşme gibi sorunlardan kaçınmak için kamera ekrana senkronize edilmelidir, bu genellikle Genlock ile sağlanır. Ayrıca, eğrilik sorunlarını en aza indirmek için genelde yüksek sensör okuma hızına sahip bir kamera kullanmak faydalıdır.

xR nedir?

xR (genişletilmiş gerçeklik), gerçek ve sanalın bir karışımıdır ve çoğu zaman set uzantısı yoluyla elde edilir. Bunu en çok “Haber” ve “Spor” etkinlikleri gibi canlı yayın endüstrisine ait içeriklerde görürsünüz. Sunucu daha küçük boyutlu bir ekranda yer alır, set uzantısı, karma ve artırılmış gerçeklik aracılığıyla çok daha geniş bir alanda görünür ve genellikle grafik vb. gösteren ekranla etkileşime girer.

Sanal prodüksiyon mu yoksa arkadan projeksiyon mu?

Bu iki terim genellikle karıştırılır, sanal prodüksiyon bir bilgisayar veya oyun motoru tarafından oluşturulan görüntünün sanal LED duvarda görüntülenmesiyken, önceden çekilen arka plan katmanlarının LED duvarda kullanımı geleneksel arkadan projeksiyona modern bir alternatiftir. Genelde kamera takibini gerektirmez, ancak yine de oyuncu kadrosunun ve ekibin gerçekçi parlaklık ve kontrastla çevreyi görebilmesinden faydalanır. Sürüş sahneleri için yaygın bir uygulamadır.

Sanal prodüksiyonun en önemli özelliği nedir?

Sanal prodüksiyonun en önemli özelliği, genel anlamda yalnızca post prodüksiyon aşamasında görülenleri prodüksiyon öncesinde ve prodüksiyon aşamasında göstermesidir. Herhangi bir yeri hayal edebilir, günün saatini, mevsimleri ve hava durumunu kontrol edebilir, CG varlıklarını ve daha fazlasını anında görüntüleyebilirsiniz. Sahne planlamasından oyuncu performansına, kreatif kontrolden daha fazlasına kadar her şey bu yaratıcı ve sürükleyici teknolojiden yararlanır. 

ETİKETLER
En Çok Okunanlar
Dergi