Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Sesli Çekim Hizmetleri
Sesli Çekim Hizmetleri
22.06.2018 10:15

Sesli çekim, medya üretimi sektöründe video içeriğin çekimleri sırasında ses kaydının eşzamanlı kaydedilmesi işlemidir. Sesli çekimler reklam filmi, tanıtım filmi, sinema filmi, dizi film, sitkom, belgesel, televizyon programları gibi yapımlarda gerek karakterlerin sesini almak gerekse çevresel ses (atmosferik ses) kaydının yapılması işlemidir. Videonun ses tasarımı sırasında seslendirme, dublaj, sesli çekim, foley, efektlendirme gibi yardımcı hizmetler içerisinde sesli çekim foley, dublaj ve efektlendirmeyi barındıran önemli bir ses hizmetidir. Belgesel yapımlarda çevre ve doğa sesi, sinema filmlerinde back stage sesi- pilot ses, dizi filmlerde karakter diyalogları ve ortam sesi gibi kayıtların yapıldığı bir hizmettir. Sesli çekim görsel bir içeriğin anlaşılması için her şeydir.

Sesli çekim hizmeti denilince akla sesli çekim hizmetinin unutulmaz kahramanları boom operatörleri, ses kayıt teknisyenleri gelir. Bu kahramanlar sesli çekim ekibidir. Boom pole’ü omuzlayıp saatlerce mükemmel sesi yakalamak için ter döken kahramanlar. Ses kayıt teknisyenleri de yine aynı şekilde ses kayıtçısını en ince ayrıntısına kadar tanıyan, mikrofon patern çekim yönünü bir bakışta fehmedebilen kahramanlardandır. Sesli çekim ekibi projeleri genellikle wav formatında ve senkron olarak kaydeder. Ses kayıtçısında farklı format çeşitleri olmasına rağmen Türkiye’de sıklıkla wav ve 24 bit ses kalitesi tercih edilmektedir. Görsel olarak RAW formatının karşılığı ses olarak WAV formatıdır ve kaliteli bir ses kaydıdır.

Peki sesli çekimlerde temiz dipses ve gürültü olmadan nasıl ses kaydedebiliriz? Öncelikle kullandığımız ekipmanın piyasada kaliteli ekipmanlar olarak kabul görmesi şart. Buradan birçok marka ismi zikredebiliriz ancak reklama girmemesi için sadece sizdeki kalite algısının oluşmasına katkı sağlamak amacındayım. Alman bir iş adamının güzel bir sözü var. ‘Ucuz mal alacak kadar zengin değilim’ bu sözün sadece seslendirme ekipmanları değil bütün ekipman tedariklerinde önemsenmesi gereken bir söz olduğunu düşünüyorum. Sesli çekimlerde yönlendirilen alanın dışındaki seslerin pasifize edilmesi isteniyorsa mutlaka ribbon veya cardioid tipi mikrofon kullanılmalı ve patern ayarı yapılmalıdır. Çevresel sesler ve rüzgârın minimal düzeyde tutulması için yine pop filter denilen yünlü mikrofon başlığı kullanmak, gürültü olayına büyük katkı sağlayacaktır.

Sesli çekimlerde ekipman tercihi nasıl yapılmalı? Sesli çekimlerde özellikle tercihler sorun yaşanmayacak ekipmandan yana olur. Sesli çekim ekipmanları audio recorder, shotgun microphone, boom pole olarak üç ama temel parçadan oluşur. Bu üç ana temel parçanın kalitesi son derece önemlidir. Özellikle kodlayıcı dediğimiz (coder) audio recorder sesin kalitesinin en önemli parçasıdır. Diğer önemli parça ise mikrofondur. Bu ekipmanları piyasada çeşitli kalite ve fiyatlarda bulabilirsiniz. Çin üretimi olmamak şartı ile kaliteli sesli çekim ekipmanlarını ses teknolojileri ticareti yapan firmalardan tedarik edebilirsiniz.

Bibersa Prodüskiyon sektöründe tecrübeli, seçkin ses kayıt teknisyenleri ve boom operatörleriyle güncel ve son teknolojiyle donatılmış ekipmanlarıyla; yerli, yabancı sinema filmleri, reklam, dizi, sitcom, belgesel, tanıtım ve TV programlarında canlı ses kaydı yapılması (Location Sound Recording), ses ekip, ekipman tedarik (Rental Service) hizmeti ve her türlü prodüksiyon hizmeti vermektedir

Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon

YAZAR HAKKINDA
Birol Berber
Birol Berber | BiberSA Prodüksiyon | Seslendirme Yönetmeni