Reklamı Kapat
Anasayfa > Söyleşiler > SES Türkiye İş Geliştirme Müdürü Bilge Atila
SES Türkiye İş Geliştirme Müdürü Bilge Atila
15.10.2017 15:18

SES firmasının davetlisi olarak IBC 2017 fuarına katıldık. Fuar süresince birçok SES yetkilisiyle görüşme şansımız oldu. Görüşmelerimizden birini de SES Türkiye İş Geliştirme Müdürü Bilge Atila ile yaptık. Siz okurlarımıza SES firmasını daha yakından tanıtmak için ayrıntılı bir söyleşi gerçekleştirdik.

“SES Video, ilgili inovasyonları tam kapsamlı çözümlere ulaştırmayı destekleyerek video devriminin itici gücü olmaya devam ediyor.”

SES sunduğu hizmetler ve çözümlerle neredeyse dünyanın tümüne erişim sağlamaktadır. Okuyucularımıza SES’i daha iyi anlatmak isteriz. SES, yayıncılık alanının geçmişine, bugününe ve geleceğine dair neler yapar ve planlar?

SES bugün dünyanın en önde gelen uydu operatörü olmanın yanı sıra, Yer sabit Dünya Yörüngesi’nde (GEO) 50 ve Orta Yörünge’de (MEO) 12’den fazla uydusuyla dünya çapında ayrıcalıklı ve ölçülebilir GEO-MEO hizmeti sunmaktadır.

SES, Avrupa’nın ilk özel uydu operatörü olarak Lüksemburg’da kurulup faaliyetlerini 1989 yılında başlatmıştır. 

SES Türkiye İş Geliştirme Müdürü Bilge Atila

Avrupa’da doğrudan eve yayın sağlayan sadece 1 uydudan, aynı hizmetleri veren 50’den fazla uydu ile Kuzey Amerika, Latin Amerika, Afrika ve Asya-Pasifik kıtalarına kadar genişlettik. Bu süreçte, uydu sinyallerinin ikili alımı, HDTV, Ka-band uçtan uca bağlantılar ve çoklu kullanıcılara tek kablo dağıtımı teknolojilerinin geliştirilmesine destek olunmuştur. 

SES, günümüzdeki video evriminde devasa fırsatlar görmekte ve daha geniş yelpazede hizmet verebilmek için artık MX1 olarak bilinen RR Medya’yı satın almıştır. Video müşterilerimize hizmet sunan bir iş birimi olarak SES Video’yu kurduk. SES Video (Görüntü Hizmetleri), son tüketicilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için farklı kabiliyetler sunmak için, gelecek nesil videonun üretilmesine tümüyle odaklanıp müşterileri ve endüstri ortaklarıyla medya kaynaklarını güçlendirmeye devam edecek. 

SES Video’nun hizmet yelpazesi, yayımın ötesine geçmekte ve hem doğrusal hem de doğrusal olmayan platformlar için içerik hazırlanması ve iletiminin yanı sıra, dijital dağıtım ve talep edilen video, akış ve uydu TV için olan içeriğin oynatılmasını kapsayan tam teçhizatlı medya hizmetlerini barındırmaktadır.

Kaç kıtada ve uydu ile yayıncılara hizmet veriyorsunuz?

40 DTH platformunda yayın yapan 50’den fazla GEO uydumuz bulunuyor. Dünya çapında, uydularımız, 7741 kanalı 325 milyon evdeki 1 milyardan fazla insana ulaştırıyor. Yayıncılar standart TV, HDTV Ultra HD kanalları içeren geniş yelpazedeki medya içeriğini müşterilerinin evlerine ulaştırmamız konusunda bize güveniyor. 

Uydu yayınlarının iki önemli tarafı vardır. Bunlardan biri “tüketici” olarak nitelendirdiğimiz son kullanıcılardır. Bu tarafta işler daha kolaydır; alım gücü olan ve yeni teknolojileri kullanabilen insanlar. Diğer tarafta, iki önemli kriteri olan profesyonel dünya yer alır; teknoloji yatırımı ve içerik sağlama. Hem tüketiciye hem de profesyonel tarafa hizmet veriyorsunuz.

SES Network / SES Ağları haritası

rofesyonel tarafa sağladığınız imkanlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Hangi son teknolojiyi araştırdıklarını bulmak için sektör ortaklarımızla sürekli görüşmeler yapan meslektaş ekiplerimiz var. Bu önemli, çünkü bu son teknoloji gelişmelerinin uydu ile desteklenebildiğinden emin olmak istiyoruz. Örneğin, uydu aracılığıyla SES’te canlı yayınlanan VR demosu IBC’de sizler tarafından da test edildi. Ticari olarak, bu raddede hiç bir değeri yok. Fakat, diğer olasılıkları keşfetmek, gelecek için standartları ve kullanımları belirlemek için ortaklarla çalışmamız önemli.

Bir yayıncı, içerik, DTH veya kablolu operatörü olabilen müşterilerimize gelince, uydularımızın %99,9995 güvenilirliği vardır. Yani, müşteriler kesintisiz yayın hizmeti için bize güvenebilirler. Yayıncılığın ötesinde, içerik yönetimi ve talep edilen video gibi ek hizmetleri de tamamen bizim şirketimiz olan MX1 aracılığıyla verebilmekteyiz. 

Bize yayın sektöründeki güncel projelerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Uzun dönem müşterilerimizin kontratlarını uzatmaya devam ettiği Avrupa’da birçok yenilemeler görmekteyiz. Buna örnek olarak, SES, geçtiğimiz günlerde Alman pay-TV platformu Sky Deutschland ile uzun vadeli bir kapasite yenileme kontratı imzalamıştır. Latin Amerika’da, video kanallarının uydu aracılığıyla dağıtımı hızla büyümekte, bunun temel nedeni SD’den HD’ye geçiştir. Asya’da, Hindistan ve Filipinler’deki müşterilerimiz kanallarını bizimle genişletmeye devam ediyorlar. Yabancı oyuncuların içeriklerini kıtayla paylaşmaya istekli olduğu Afrika pazarındaki potansiyelin de farkındayız. 

HD ve Ultra HD’de global lider konumunda bulunan SES Video, ilgili inovasyonları tam kapsamlı çözümlere ulaştırmayı destekleyerek devasa video devriminin itici gücü olmuştur. Çeşitli endüstri ortaklıkları, görüntü kalitesini ve tecrübesini iyileştirme, test yayınlar sağlama ve demo kanalları servis sağlayıcılara satış anı vitrini olarak erişilir kılmayı içerir. Bu çabalar, SES Video’nun uydu erişimli Ultra HD kanalları ABD’de ve Avrupa’da TV pazarlarına getirmesiyle meyvelerini vermeye başlamıştır. 

ABD’de, 10 Ultra HD kanal sıralamasını içinde bulunduran yönetilen bir platform sayesinde kablo ve IPTV operatörlerinin Ultra HD içeriği dağıtım ağlarına ulaştırmalarını mümkün kılan SES uçtan uca çözümlemeye karşı hızlı bir çekim vardır. İki yıllık süre içinde, iştirak 4K platformu test etmek için kaydolan aralarından üçü, üyelerine UHD paketi sunan 30 pay-TV sağlayıcısına tanık olmuştur.

Uydu TV’nin Nielsen tarafından en popüler TV üyelik formatı olarak tanımlandığı İngiltere’de, Sky, SES Astra aracılığıyla Ultra HD yayınlanan 2016 İngiliz Premier Ligi’yle işe koyulmuştur. O zamandan beri, Sky, spor, sinema, dizi ve belgesel içeriklerini Ultra HD formatında topladığı büyük bir kütüphane oluşturmuştur. SES hali hazırda 31 Ultra HD kanalı yayınlamaktadır. Bunlardan 21’i ticaridir, geçen yılın 8 Ultra HD kanal rakamı neredeyse üç katına çıkmıştır. 

Türk pazarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Halen analog yayın aşamasındayız ve bu önümüzdeki birkaç yıl devam edecek gibi görünüyor. Bunun gibi başka geciktirici noktalar da var. Türkiye gibi ülkelere hizmet götürmenin ne gibi zorlukları var? 

Türkiye’nin yayın sektörünün gelişme ve dönüşüm süreçleri düşünüldüğünde varılan nokta aşırı derecede etkileyicidir. Türkiye uydu yayın konusundaki değişimlere her zaman açık olmuştur çünkü teknolojik gelişmeleri yakından izleyen bir ülkedir. SES uyduları, değişik teknolojik altyapılara sahip ülkeler için çözümler üretmenin yanı sıra, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine destek vermede uzmanlaşmıştır.

SES Video Worldwide

Türkiye’de birçok yerel yayıncı bulunmakta. Düşük bütçeyle yayın yapmaya çalışan kanallar için Ka bandı gibi ekonomik paketleri göz önünde bulunduruyor musunuz? 

Şirketlerimiz müşteri odaklı olma prensibine göre hizmet vermekte. Müşterilerimize, eşsiz, kapsamlı, geleceğe hazır ve yüksek performanslı bir ağa eşi benzeri görülmemiş erişim sağlamaktayız. Bu bağlamda, müşterilerimizin ihtiyaçlarını en etkin maliyetle karşılamak için çözümler sunmak en içten dileğimizdir.

Uydu teknolojileri kendi başlarına evrilmiyorlar. Teknolojik inovasyonlar için olan diğer akıllı teknolojilerle beraber ilerliyorlar. 4K, Cloud, OTT, HDR sizin hizmet verdiğiniz alanda çokça tartışılan konular. Bu konuların yeni dönem projelerindeki konumu nedir?

Bu teknoloji inovasyonlarının hepsi, bugün bizim yapmaya çalıştığımız şeyin kalbinde yer almaktadır. 4K ve HDR’a gelince, yayıncıların yeni UHD kanalları dağıtabilmeleri için fazlasıyla yeterli kapasite sağlayabilen uydular fırlatıyoruz. HDR formatları geliştirmeye devam etmek ve uydularımız üzerinden kanalların test edilmesini mümkün kılmak için sektördeki ortaklarımızla çalışmalar yapıyoruz. ABD’de yürüttüğümüz Ultra HD kanallardan biri olan Travel XP, dünyanın ilk 4K HDR ticari kanalıdır. 

SES Video, son kullanıcıların yeni görsel alışkanlıklarının yanı sıra zaman ve mekan kayması tercihlerini karşılama gereksiniminin de farkındadır. Kapsamlı hizmetlerimiz, IP üzerinden Talep edilen Video (VOD) dağıtımından, yayın akışına ve tüm kanal içeriğinin profesyonel, güvenli, yönetilen bulut ortamında depolanmasına değişiklik göstermektedir. 

Yayıncılık geniş yelpazedeki alanları değiştirmeye başladı ve geleneksel yayın sistemi bu alternatif kanallardan dolayı yeniden yapılandırılıyor. IPTV’nin yanı sıra, mobil TV, Netflix gibi kanallar da mevcut. Gerçekten çok az bütçelerle faaliyet gösteren yayıncılar da var, devasa bütçelere sahip olanlar da. Hizmet çeşitliliğinizi bu mimarilere göre mi şekillendirip uyarlıyorsunuz?

Evet. Ürettiğimiz çözümler ve hizmetler modülerdir ve bireysel ihtiyaçlar için kişiselleştirilebilir. Sadece kapasiteye ihtiyaç duyan müşteriler var ve Amazon Prime gibi içerik edinimini, işlemleri ve dağıtım hizmetlerini sağlamamızı isteyen diğerleri var. SES Video ile, video ekosistemi üzerine temelinde daha derin bir odak ve iç görü geliştirdik. Uydu üzerinden içeriğin doğrusal dağıtımı üzerine uzmanlığımızı geliştirerek, doğrusal olmayan dağıtımda da zaman ve mekandan bağımsız olarak müşterilerimize yardım etmiş oluyoruz. Bu sürecin bir parçası olarak, uydu üzerinden yaptığımızı tamamlamak adına küresel medya hizmetleri sağlayıcısı MX1’i yarattık. MX1, talep edilen ve doğrusal olmayan herhangi bir platform için uçtan uca çözümleri içeren yelpazedeki hizmetlerimizi genişletmekte ve müşterilerimize, normalde sadece bir uydu oynatıcının sağlayamayacağı OTT veya katma değerli hizmetleri sunmak için tasarlanmıştır.

SES Video içinde, aynı zamanda, yayıncılar için aracı bir adım oluşturan platform hizmetlerini de inşa ediyoruz. Bu, yerel içerik üreticilerinden gelen içeriği tek bir platformda toplamamızı mümkün kılıyor ve bu yerel pazarlardaki ortaklarımızın katma değerli hizmetleri tanıtıp orada bir pay TV ekosistemi yaratmaya başlamalarına yardımcı oluyor. Bu durum, uluslararası veya yerel, nerede olduğu fark etmeksizin her üyenin en iyi içeriğe erişime sahip olması gerektiği inancımızla da örtüşüyor.

Kurulu bir pay TV sistemi olmayan pazarlarda faaliyet gösteren daha küçük, yerel içerik üreticileri tipik olarak sınırla bölgesel dağıtıma sahip olurlar. SES Video tarafından inşa edilen platform hizmetleri, erişimlerini genişletmelerini, daha kalite içeriğe yatırım yapmalarını ve bu içeriğe para ödemek isteyen üyeleri çekmelerini mümkün kılan içeriği temelde paraya dönüştürebilmelerine yardımcı olmaktadır. Böylece, ekosistem içinde pozitif bir döngü yaratılmış olur. 

Geçtiğimiz Haziran ayının sonunda SES Ultra HD Konferansını organize ettiniz. Bu konferansla ilgili bize bilgi verebilir misiniz? Hem yayıncılığın geleceğiyle ilgili öngörüler hem de katılımcılar ile ilgili bilgi almamız da mümkün mü acaba?

Evet, SES Video geçtiğimiz Haziran sonu Londra’da düzenlenen dördüncü Ultra HD Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Yayıncılar, program yapımcıları ve üreticiler, Yüksek Dinamik Aralıklı Görüntüleme (HDR) standartları, görüntü kalitesi, Ultra HD içerik ve son TV teknolojisinin nasıl perakende zincirine değer katabileceğini tartışmak için bir araya geldiler.

Ultra HD, yayın için o kadar popüler olmasa bile, içerik üretmek için ana akım format olma yolunda ilerliyor. Katılımcılar, düşen kamera ve post prodüksiyon maliyetlerinin içerik üreticilerinin, post prodüksiyona geçmeden önce Ultra HD için belirli bir talep için bekleyebilmelerine rağmen, filmleri gelecekteki değişiklerden etkilenmeyecek hale getirmek için Ultra HD formatta film çekmekte kendilerine güvendiği anlamına gelmekteydi. Yayıncılar, standartlar daha netleştikçe aynı zamanda Ultra HD’ye desteklerini sürdürmek için harekete geçiyorlar.

Konferansta sunulan SES araştırması, önümüzdeki beş yılda yayıncıların %66’sının Ultra HD yayına geçmesiyle, Avrupa çapındaki Ultra HD hanesi sayısının 2025 itibarıyla 335 milyon olacağını belirtiyor. Tüketicilerin Ultra HD’ye hazır olmak için var olan Full HD içeriklere yeni setler almasıyla, Ultra HD, İngiltere ve Avrupa’da yaygınlaşmaktadır. Ultra HD daha fazla hem ücretli hem de ücretsiz yayın yapan yayıncıya ulaştıkça, önümüzdeki birkaç yılda, TV satışlarının, HD çıktığındaki gibi ya da daha hızlı olması bekleniyor 

Uydu yayınının geleceğiyle ilgili kişisel tahminleriniz nelerdir? Bazı araştırmacılar, uydu yayınının yakın gelecekte statik bir konuma girebileceğini söylüyorlar. Gelecekte nasıl bir hal alacağına dair görüşünüz nedir?

Yakın gelecekte video ile ilgili statik ya da sabit olan hiçbir şey yok. Aslında, video piyasası bir patlama yaşamakta ve önümüzdeki beş yılda 90 milyar dolar artan video cirosu ile videonun altın çağına giriyoruz ve bu büyümenin 2/3’ü doğrusal TV’de. İçerik tüketiminin artmakta olduğunu görüyoruz, doğrusal olsun ya da olmasın. HD için artan bir iştah var. 10 evden 4’ünün dijital TV’ye veya TV’ye erişimi yok, yani Dijital TV’ye sahip evler oldukça fazla. 

Geniş bant, IP vs. üzerine çalışmalarınızın hizmetlerinize etkileri nelerdir? Bu teknolojiler her gün hayatımıza daha fazla nüfuz etmekte. Bunun için ortak çalışma alanları kurmakla ilgili fikirleriniz var mı?

Hepsine hizmet ediyoruz! Geniş bant ya da IPTV olsun, uydularımız hepsine hizmet edebilir ve ediyordur da. Günümüzde izleyiciler, televizyonlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi cihazlarda çeşitli içerikler izliyorlar ki bu durum içeriğin yönetimi ve dağıtımını her zamankinden daha zor kılıyor. SES ve MX1, bu talepleri karşılamak için gerekli olan SAT>IP gibi teknolojileri geliştiriyor. Sat>IP teknolojisi SES ve ortakları tarafından evlere bir uydu sinyalinin dağıtımının yararını maksimize etmek için geliştirildi. SAT>IP, bir uydu sinyalini, bir evin her tarafında Wi-Fi yönlendiricisi aracılığıyla dağıtılabilen bir IP iletimine dönüştürür. Bunun gibi inovasyonlar, SES ve MX1’in izleyici deneyiminde son noktayı sunmasını sağlayan tüm teknoloji, uzmanlık ve tecrübe portfolyosunu oluşturuyor. Müşteriler için bunun anlamı, herhangi bir yerde, herhangi bir zaman ve herhangi bir ekranda içerik yönetimi ve dağıtımı yapabilen bütün bir uçtan uca medya ve video hizmet paketiyle piyasada küresel bir boyutta ve hızla bulunmak demektir.

SES’in gelecek için plan, proje ve hedeflerinden bahsedebilir misiniz?

Özetlemek gerekirse;

  • Son 5 yılda HD alanında müthiş büyüme görüldü. Uydu aracılığıyla yayın yapan HD kanalların sayısı dünya çapında 2012 yılında katlanarak 10 bine çıktı ve 2025 itibarıyla tekrar ikiye katlanması bekleniyor.
  • Çoğumuz, dijital değişimin başarılı bir şekilde yaşandığı ülkelerde yaşıyor olmaktan dolayı şanslıyız.
  • Dijital değişimin hala sürdüğü ülkelerde, halen toplam 300 milyon analog ev bulunuyor.
  • Ve dünya çapında, özellikle gelişmekte olan TV pazarlarında, halen televizyon sahibi olmayan 360 milyon civarında hane bulunuyor.
  • Gelişmekte olan pazarlarda, özellikle Afrika, Asya-Pasifik ve Latin Amerika’da muazzam büyüme imkanları bulunuyor.
  • SES-11 uydusu, HD ve UHD kanalların dağıtımını hızlandırmak için ABD’de fırlatılacak.
  • Bu yükselen piyasalar için kapasite yaratmak için SES-14 ve SES-12 fırlatılacak.
  • MX1 ve SES Video ek hizmetler vs. sunmaya devam edecek.
  • 4K ekranlar artarak daha yaygın hale geldikçe ve daha kaliteli içerik üretildikçe, 4K içerik beklentisine girip talep etmeye başlayacağız.

Sonuç olarak, net olan bir şey de sürekli inovasyon olmaksızın piyasanın ihtiyaçlarına hitap edip karşılamaya çalışarak, biz sektördekiler, ücretli TV operatörleri, OTT hizmet sağlayıcıları ya da uydu operatörleri, çağ dışında kalma riski altına gireriz. Yeni teknoloji dalgası medyayı daha fazla değiştirmeden evvel kendimizi hazırlamalı ve inovasyonu kucaklamalıyız ki, mümkün olan en iyi içeriği ve deneyimleri müşterilere sunabilmeye devam edebilelim.

ETİKETLER
En Çok Okunanlar
Dergi