Reklamı Kapat
Anasayfa > Haberler > DPA 4006 Mikrofon Mars Yüzeyinde Ses Yakalıyor
DPA 4006 Mikrofon Mars Yüzeyinde Ses Yakalıyor
26.03.2021 19:12

NASA’nın Mars Perseverance Rover aracı tarihi bir yolculuğun ardından kızıl gezegene indi. DPA 4006 tümyönlü mikrofon, MMA-A dijital ses arabirimi ve MMP-G modüler aktif kabloyla donatılan macera peşindeki araç, Mars’ın yüzeyinden ilk sesleri gönderdi.

NASA’daki bilim insanları tarafından zorlu testlerden geçen DPA donanımı, uzaya resmi olarak Atlas V-541 roketiyle 2020 Temmuzunda fırlatılan “Perseverance” (sebat) adlı araçla yolculuğa çıktı. Geçen aylar sırasında DPA donanımı atmosferden çıkarken ve Mars’ın yüzeyine girerken basınç değişimlerine ve Mars yüzeyinde 100 dereceye kadar aşırı sıcaklıklara maruz kaldı. Ayrıca DPA aygıtları roketin fırlatılması ve Mars’a iniş sırasında güçlü titreşimlere de dayandı.

DPA Ürün Müdürü René Mørch yorum yaptı: “Bu uzay görevi için seçilmek bir onur, ve sonuçlardan çok mutluyuz. Fırlatmadan inişe kadar bu görevle ilgili her şey, genellikle bir mikrofon için düşünülebilen sınırların çok ötesinde kötü. DPA’nın milyonlarca kilometre öteden bir şeyler kaydettiğini ve sesin bu kadar hızlı bize geldiğini bilmek heyecan verici. Böyle tarihi ve önemli bir görevde NASA ile çalışmaktan gurur duyuyoruz. Mars’ın yüzeyinden ses elde edebilmek gerçekten en üst düzeyde bir başarı.

Uzay aracı kızıl gezegen üzerine indikten sonra ses ve görüntü dosyaları kaydedildi ve NASA’nın yer istasyonuna iletildi. DPA ile NASA arasındaki yakın işbirliğinin diğer bir örneği olarak, ilk ses dosyaları işlenmek üzere DPA mühendislik ekibine, ardından son inceleme ve yayınlama için NASA’ya gönderildi. Günlerce incelemenin ardından ekip hem DPA mikrofonun uzay yolculuğunun koşullarına dayanmasından, hem de yakalanan sesin beklendiği gibi inanılmaz olmasından memnun kaldı. 

Mørch’a göre DPA ürünlerinin uzay yolculuğunun zorlu koşullarında gösterdikleri performans, NASA’nın bu çözümü seçmesinde en önemli unsurdu. “Üretim sürecimizin merkezinde konumlandırdığımız kusursuz mühendislik ve ustalıkla, 4006 mikrofon ve ilgili aksesuarlar sadece uzay yolculuğuna dayanmak için değil, yüzeyden ses almak için de gereken sağlamlığa sahipler. Ayrıca bu ürünlerin uzayda belirsiz bir süre kalacak olmaları, gelişmemizin kalitesinin ve gücünün bir göstergesi.

Mars’a diğer yolculuklar da gezegensen sismik dalgalar sağlamış olsa da, bu keşif yolculuğunda dünya ilk olarak yüzeyinden gerçek bir ses dinleme deneyimi yaşayabildi. En büyük endişelerin sert rüzgârlar, düşük hava basıncı ve aşırı düşük sıcaklıklar olduğu koşullarda DPA donanımının gücü ve sağlamlığı bu misyonda kullanılmaya değer olduğunu bir kez daha kanıtladı. 

DPA ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 212 80 75 numaralı telefondan ASF’yi arayabilirsiniz.