Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Sidney Baucheron, ARRI Lighting ile Işığı Zirveye Taşıyor
Sidney Baucheron, ARRI Lighting ile Işığı Zirveye Taşıyor
19.01.2022 09:35

Kaynak: ARRI

Bu yazıda Işık Şefi Sidney Baucheron, ARRI ile değişik zor koşullardaki farklı ışık projeleri ve deneyimleri hakkında bilgi veriyor.

Parlak referansları olan genç ışık uzmanı Sidney Baucheron, erken yaşlarda babası Thierry Baucheron’un ayak izlerini takip etti. Film endüstrisinde çalıştıktan sonra, 31 yaşında en karmaşık ve gelişmiş yüzlerce reklamın aydınlatma kurulumlarını yaptı. Bu yazıda işinden ve sette ARRI Lighting projektörlerini günlük kullanımından bahsediyor.

Baucheron ailesinde, sinema sektöründe mesleğinde zirveye çıkmış oğullar ve kızlar var. Baba ve oğul Baucheron’lar, çok yüksek düzeyde sinematografik başarıya sahip bu ailenin bir parçası: Woody Allen’ın “Midnight in Paris” ve “Magic in the Moonlight”, Michael Haneke’nin “Amour” adlı filmlerinin hepsi, yüksek ışık standartlarıyla tanınan Darius Khondji tarafından çekildi. 

Sidney Baucheron açıklama yaptı: “Babam 40 yıldır ışık şefi; onunla setlerde ve kiralama şirketlerinde büyüdüm. Liseden mezun olduktan sonra birkaç yıl babamla uzun metrajlı filmlerde çalıştım. Ekipmanları ve işin temellerini hızlı bir şekilde öğrenebildim. Bana çok çabuk sorumluluklar verdi. 22 yaşındayken “Magic in the Moonlight” filminin ön ışıklandırmasını yapıyordum. O zamandan beri ağırlıklı olarak reklamcılık üzerine çalışıyorum. Kısa format benim için daha uygun çünkü çabuk sıkılıyorum. Aydınlatma açısından sınırları zorlayan, gerçekten yaratıcı zorluklar içeren projeleri seviyorum. Baskıyı, reklamcılığın bana sunduğu risk duygusunu seviyorum. Bunun yanında başka aktivitelerim de var. Bana kendime ayıracağım biraz zaman bırakıyor.

Sidney Baucheron ve babası Thierry Baucheron.

Sanatsal zorluk açısından, Eyfel Kulesi’ndeki Saint Laurent defilesi, Sidney Baucheron için heyecanlı bir çalışmaydı. “70 lamba başlığıyla bir ışık kurulumu oluşturmamız ve bunları kulenin 80 m yükseklikte, bir podyumun oluşturulduğu ikinci katının üzerine asmamız gerekiyordu. Eyfel Kulesi’nin yapısına kafes kirişi takma iznimiz olmadığı için teknik kısıtlamalar çok katıydı ve akşama doğru kurmak için sadece birkaç saatimiz vardı. Birkaç uzman ekiple, yaklaşık 7 tonluk, 30 metre uzunluğundaki bu kurulumu iki günde oluşturduk. Son anda, saat 23:00 civarında, Avrupa’nın bu bölgede edinebildiğimiz en büyük vinci ile Eyfel Kulesi’nin ikinci katına monte ettik. Bütün bunları en yüksek güvenlik önlemleriyle yaptık. Sabahın erken saatlerinde kurulumu aşağı indirmeden önce, defileyi bütün gece Görüntü Yönetmeni Nicolas Loir ile çektik. Baskı en yüksek düzeydeydi.

Saint Laurent defilesinin Eyfel Kulesi’ndeki kurulumu.

Genç ışık şefi bu projelerde, Saint Laurent’in Sanat Yönetmeni Anthony Vaccarello tarafından tasarlanan en yaratıcı defileleri yaratan Yönetmen Nathalie Canguilhem ile yakın işbirliği içerisinde çalıştı: Venedik’teki La Certosa adasından Marakeş’teki Villa Majorelle’ye, Kanarya Adaları’ndaki Maspalomas kum tepelerinden İzlanda’daki bir buzulun eteklerine kadar. 

Sidney Baucheron sözlerine devam etti: “Bunlar harika yaratıcı boyutlara sahip, mükemmel projeler. “Maspalomas’ta ekiplerimle birlikte geceleri 600 metrelik kum tepelerini aydınlattık ve farklı tiplerde efektler yarattık. Sahada en iyi sonucu verecek olanı seçmek için dört ışık konfigürasyonu önerdim. Bu gösteride ışık şeridini güçlendirmek için 50 adet ARRI SkyPanel, 4 ARRI SkyPanel 360 ve 100 LED PAR kullandık. Ayrıca ışık drone’larını ve lazerleri de test ettim. İzlanda’da, Görüntü Yönetmeni Khalid Mohtaseb ile adada bulunan, güneş ışığına benzer güçlü ışık veren tüm HMI tipi kaynakları ayırtmak zorunda kaldık. Bu siyah volkanik kaya ve gri gökyüzü ortamında ışığa yön vermek için ARRIMAX 18K ışıklarla ile donatılmış üç adet işçi vinci (cherry picker) kurduk. Genellikle, bu tür çekimlerde üç hafta öncesinden keşfe çıkarım ve ışıklandırma planıyla ilgili seçenekleri değerlendiririm. Görüntü yönetmeni ve ben daha sonra seti gerektiği gibi düzenlemek için çalışırız.

Sidney Baucheron: “Bu siyah volkanik kaya ve gri gökyüzü ortamında ışığa yön vermek için ARRIMAX 18K ışıklarla ile donatılmış üç adet işçi vinci kurduk. Maspalomas’ta ekiplerimle birlikte geceleri 600 metrelik kum tepelerini aydınlattık ve farklı tiplerde efektler yarattık.” 

Son zamanlarda, Sidney Baucheron, Görüntü Yönetmeni Adrien Bertolle ile bir L’Oréal reklamı üzerinde çalıştı. Palais d’Iéna’da çekilen, markanın çeşitli kıtalardan yaklaşık yirmi ilham perisi getirdiği güzel bir proje oldu. “Ekibimle birlikte çatıya dört adet ARRIMAX 18KW ve gondollara da dışarıdan ışık için yön veren sekiz adet ARRI M90 kurduk. Alanı aydınlatmak için yarım daire şeklinde dizdiğimiz 20 adet SkyPanel kullandık.

Genç ışık şefi, projelerinde ARRI Lighting ürünlerini çok kullanıyor. Sidney Baucheron şöyle konuştu: “HMI tipi ışıklar için hiçbir üreticinin ARRI kadar basit ve etkili bir ürün yelpazesi yoktur. Çekimlerde çok iyi düşünülmüş M-Series ürünleri yoğun kullanıyorum. Ağırlık/güç oranı mükemmel. Bu serinin çıktığı zamanı hala hatırlıyorum, inanılmazdı. Eski ışık kaynaklarıyla aynı performansı sunarken, %30 daha az güç tüketiyordu. M90’ın gelişi, bir ışık şefi olarak işimde birçok şeyi değiştirdi. Elektrik yönetimi açısından işleri bizim için çok daha kolay hale getiriyor.

Chanel defilesi için 200 adet SkyPanel S60 ve 40 tane SkyPanel S360 ile yapılan aydınlatma kurulumu.

ARRI SkyPanel de genç ışık şefinin favori araçlarından biri. Grand Palais’deki bir Chanel defilesi için, Aydınlatma Tasarımcısı Arf & Yes ve Görüntü Yönetmeni Benoît Delhomme ile birlikte 200 adet SkyPanel S60 ve 40 SkyPanel S360 ile bir aydınlatma kurulumu tasarladı. Yine Benoît Delhomme ile bir Dolce & Gabbana reklamında, üst ışık olarak ve U şeklinde büyük bir dairesel alanı aydınlatmak için 90 adede kadar SkyPanel S120 ve S360 kullandı. “SkyPanel stüdyoda inanılmaz bir ışık donanımı. Hem üst ışık olarak hem de arka planlar için veya geniş sahnelerde arka ışık oluşturmak için birçok yapılandırmada kullanıyorum. Şu anda LED ışık kadar iyi bir şey yok. Bana düzenli olarak yeni ürünler sunuluyor ama her hiçbiri SkyPanel’in yerini tutmuyor.

Chanel defilesi

“Yakın zamanda, Benoît Delhomme ile bir Kore defilesi için güzel bir kurulum sırasında, mükemmel şekilde aydınlatılmış 11m x 11m softbox oluşturmak için yukarıda 16 adet SkyPanel S360 kullandım. Daha önce, Spacelight ile çok fazla kablolama ve üç kat daha fazla güç gerektiriyordu. SkyPanel ile kurulum süresinden ve elektrik gücünden çok tasarruf edersiniz. Ek olarak, ışığın rengini ve yoğunluğunu hassas bir şekilde seçmek için bu inanılmaz olanaklar sunuyorlar. Birçok farklı rengin kullanıldığı reklamlarda bu çok önemli. Burada markanın ruhuna tam olarak uyan rengi seçebilirsiniz. Yaratıcılık açısından büyük bir avantaj. Elimde iPad ile dolaşabiliyor ve SkyPanel’in rengini ve yoğunluğunu hızla ayarlayabiliyorum. Çalışma şeklimizde devrim yarattı.

Kore defilesini aydınlatan 16 adet SkyPanel S360.

Sidney Baucheron, büyük ölçekli aydınlatma kurulumlarına alışkın ve aynı zamanda, özellikle DP Jean Poisson ile ve son zamanlarda bir Tag Heuer saat ve Porsche otomobil ortak reklamında Darius Khondji ile olmak üzere, düzenli olarak ürün çekimlerinde de yer alıyor. “Çok küçük boyutlu ürünler üzerinde çalışmaktan büyük zevk alıyorum, bu minyatür çalışmayı takdir ediyorum. Yakın zamanda Darius Khondji ile Tag Heuer saat ve Porsche arasında kalıcı geçişler yaptığımız bir projede çalıştım. Orada, ölçeğin değişmesine rağmen, daha sonra arabada da başarmamız gereke, saatin kıvrımlarının aydınlatılmasında çok yüksek bir hassasiyet seviyesine ulaştık. Bu gerçek bir meydan okumaydı. Babamla uzun süre çalıştığı için Darius Khondji’yi iyi tanırım. Onunla ekipman hakkında çok az konuşuruz, bana referansları, ön planda veya arka plandaki pozlama seviyelerini verir, ama aydınlatma aygıtlarının seçiminde bana tamamen güvenir. Onunla birlikte çalışmak gerçekten bir zevk.

Tag Heue ve Porsche reklamının sahne arkası.

ARRI ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi için 0212 358 45 20 numaralı telefondan Linka’yı arayabilirsiniz.