Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Cinegy Air 15 Güncellemeleri
Cinegy Air 15 Güncellemeleri
19.03.2021 12:05

Bu yazımızda sektörün önde gelen playout yazılımı CINEGY AIR’in 15.versiyonunda yer alan yeniliklerden bahsedeceğiz.

SRT (Feedback Streams, Encryption, Library Updates)

Artık birçok firma iş akışlarında SRT’nin güvenlikli ve yüksek kaliteli yayın iletim teknolojilerine yer vermeye başladı. Cinegy, SRT’yi 14. ürün versiyonundan başlamak üzere yazılımlarında desteklemeye başladı. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi 14. ürün versiyon güncelleme dökümanının içinde yeralan “SRT Encapsulated IP Input and Output” bölümünde inceleyebilirsiniz. Cinegy Air 15 ile birlikte; SRT’nin 1.4.2 kütüphanesinde yer alan güncellemeler ve Windows optimizasyonları desteklenmeye başladı. Bu optimizasyonlardan önemli bir tanesi “encapsulation” sürecinde kullanılan CPU kaynak tüketiminin azaltılmasıydı. Cinegy Air 15 ile gelen en önemli haber ise artık yayıncılık iş akışlarının SRT şifrelemesi ile korunabilmesidir. Artık kullanıcılar iş akışlarında 128 veya 256 AES kodlaması ile içeriklerini uçtan uca koruyabilecekler.

Şifrelenmiş SRT yayınları özellikle yayınlarını halka açık internet üzerinden dağıtan veya playout hizmetini bir bulut sağlayıcısından alan kullanıcılar için çok faydalı olacaktır. Her ne kadar Cinegy Air 14 URL bazlı yayınları çözebiliyor olsa da, Cinegy Air 15; SRT parametre zincirlemesi sayesinde her bağlantının ne kadar gecikme/korumaya sahip olabileceğini kontrol edebiliyor.

Haberler burada da bitmiyor, Cinegy Air 15’le birlikte playout ön izleme yayınları (feedback streams) da unicast UDP formatı yerine SRT ile işlenebilecek. Bu özellikle iş akış yapısına beklenen bir dayanıklılık sağlanarak sabit port atanması sayesinde daha kolay firewall geçişleri yapılabilmektedir. 

“Real-Time Engine” Telemetri Metrikleri

Büyük veri Cinegy’nin üzerinde çalıştığı önemli konulardan birisidir. Cinegy, geçmişte diğer ürünlerinde kullandığı telemetri kabiliyetlerini şimdi Air 15’e taşıyor. 

Yeni versiyonda Cinegy; Air uygulamasına gerçek zamanlı bir metrik sunucusu dahil etti ve toplanan verilerinin kullanıcının seçtiği herhangi bir telemetri hizmeti ile net ve anlaşılabilir bir sunum şeklinde gösterilmesine imkan sağladı. Bu veriler çalışan playout sunucuları tarafından her saniye sağlanmakta ve playout sunucusunun HTTP API’sine aynı anda yansıtılmaktadır. Bu sayede hem otomatik makine okumasına hem de manuel insan incelemesine imkan vermektedir. 

Aşağıdaki web tarayıcısı üzerinden ulaşılabilen bir metrik tanımı yer almaktadır.

http://<your_playout_server>:<port>/metrics

Burada “port” numarası 5521’den başlar ve her sunucuda 1 kademe artar. 

Bu veriler toplanan diğer bilgilerle birlikte (ör: CPU ve GPU kullanımı gibi) derlenerek aynı telemetri sistemine iletilir. Bütün bu bilgiler derlendiğinde tüm playout sisteminin çalışma koşulları ve sağlığı çok daha etkin bir şekilde denetlenebilir. Aşağıda Grafana’da oluşturulan bazı takip şablon örneklerini görebilirsiniz.

Aşağıda playout sunucusundan telemetri sistemine bilgi ileten basit bir yazılım (script) örneğini görebilirsiniz.

Tüm kodu ve diğer kullanışlı yazılımları GitHub (https://github.com/Cinegy/Cinegy.Powershell/blob/master/Air/gather-air-engine-metrics-send-to-telemetry.ps1) adresinde bulabilirsiniz.

Cinegy Playout Sunucu API Eklentileri (Extensions)

Yeni versiyonla birlikte API üzerinden Air Control uygulamasına aktif bağlantı sorgulaması yapılabilmektedir. Bu sayede ilave REST taleplerinin nasıl değerlendirileceği konusu da netleşmiş olmaktadır. 

Ayrıca bu sayede “active” ve “cued” materyallerin ana listeye girmeden analiz edilmesi mümkündür. Son olarak bu API’lerin herhangi bir dış talebe yanıt verip vermemesi de sunucu konfigürasyonunda bulunan “AirEngineConfig\General node\HTTPOnLocalhostOnly’” ayarından  yapılabilmektedir.

Yeni Cinegy Air Control REST API

Playout sunucularını web bazlı bir arayüzden kontrol etmek uzun zamandır talep edilen bir özellikti. Cinegy bu talebe Air Control uygulamasına istenilen arayüzleri yaratmak için kullanılacak REST API metotlarını ekleyerek cevap verdi.  Bu API’ler şu anda Beta formunda olsa da; talep edilmesi halinde varsayılan kurulum konfigürasyonu ile birlikte alınabilmektedir. Önümüzdeki günlerde bu API’lerin gelişmeye devam etmesiyle birlikte kurulum konfigürasyonlarının standart bir parçası haline geleceklerdir. Aşağıda bu metotların bazı örneklerini görebilirsiniz.

Cinegy “Swagger” paketleme metodu kullanarak API’lerin bulunmasını ve dökümante edilmesini sağlamaktadır. Bu API’leri kullanarak nasıl kontrol yazılımı oluşturabileceğinizi önümüzdeki dönemde yapılacak sunumlarda daha detaylı anlatılacaktır. 

MPEG-TS Stream’lerin Kaynak Dosya Formatı olarak kullanılması

Cinegy Air piyasaya ilk çıktığı günden bu yana her zaman oldukça geniş bir kodek ve “wrapper” ailesini desteklemiştir. Bu sayı gün geçtikçe de sektör ihtiyaçları paralelinde artmaktadır. Bu ailenin en son üyesi de MPEG-TS formatıdır. Bu günlerde çok daha fazla kamera ve medya kayıtçı üreticisi VOD ve OTT hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte bu formatı standart olarak desteklemektedir. Bu yaygınlaşma ile birlikte artık stüdyo iş akışlarında ve çoklu kamera uygulamalarında da bu format “native” olarak kullanılabilmektedir. 

Yer Tutucu İş Akışı İyileştirmeleri (Placeholder Workflow Improvements and Advanced Indicators)

Cinegy Air; Cinegy Archive MAM veritabanına bağlandığında yer tutucu “placeholder” hizmetlerinden faydalanmak mümkündür. Bu hizmetleri varolan “Trafik Sistemi” üzerinden otomatik olarak; Playlist Editör’den veya Browser Panel’in üzerinden de manuel/canlı olarak kullanabilirsiniz. Daha önceki versiyonlarda bu yer tutucuların nasıl çalıştığını otomatik olarak görmek bir miktar çaba gerektiriyordu. Ancak yeni versiyonla birlikte bu iş akışını da (renkli kodlamalar sayesinde) çok daha etkin yürütebilmek mümkün oldu. Buna ilave olarak Air Control; Archive/MAM bağlantısını sürekli kontrol ederek; bağlantı kopması durumunda yer tutucunun bunu göstermesi ve bu sayede MAM’a içeriğin gelmesi sonrası yer tutucunun gerçek içerik ile yer değiştirilmesi sağlandı. 

Eğer içeri alınan dosya yer tutucudan farklı bir uzunluğa sahipse yer tutucunun bulunduğu sıra maviye dönmekte ve bir aksiyon alınmasını tetiklemektedir ve sağ fare tıklaması size sahip olduğunuz opsiyonları göstermektedir. Eğer gerekirse bu süreci daha da otomatikleştirmek mümkündür. Cinegy Air konfigürasyon sayfasından bunu aşağıdaki şekilde görebilirsiniz:

Bu opsiyon “playlist” de 2 yeni kolonu (AutoUPD ve Auto Updated At) aktive eder. 

Daha sonra operatör otomatik olarak değiştirilmesi istenen her giriş için bu opsiyonu işaretler ve en son yapılan otomatik update “Auto Update At” kolonunda yer alır. Ayrıca bu iş akışında playlist’te yer alan girişlerin bir dosya mı yoksa yer tutucu mu olduğu da değişik ikonlar sayesinde kolayca fark edilir.

Listede bulunan bütün yer tutucular da gelişmiş arama motoru sayesinde kolayca tespit edilir. 

Listedeki önemli kolonlar önemli bilgilerin kolay takibi açısında tekrar organize edilebilir. 

SCTE-104 / SCTE-35 Transcoding

Cinegy Air 15’de SCTE-35 sunucusunda 16.versiyonda daha geniş kapsamlı “event” yaratmaya imkan vermesi için küçük değişiklikler yapıldı. Bu değişiklerden bir tanesi SCTE-35’in SDI bazlı SCTE-104 formatına “transparent” olarak transcode edilebilmesiydi. Artık Cinegy’nin ürettiği mesajlar SDI VANC aralığına SCTE-104 verisi şeklinde kolayca entegre edilebilecektir. Bu sayede hibrit SDI/IP altyapılarda tetikleme kolayca yapılabilecektir. 

“Pseudo Interlace” Mode

Bu versiyonun son geliştirilen kısmı ise “interlaced” desteği bulunmayan günümüz GPU’ları üzerinde yapılan çalışmalar oldu. NVIDIA’nın Turing bazlı donanımı ile birlikte H.264 interlace desteği sona erdi. Tabi ki bu gelişme CPU kullanmadan yapılan hızlı kodlama da ciddi sorunlar yarattı. Hepimiz sonuçta “interlace” sinyallere elveda demek istiyoruz ancak bu çok kısa zaman içerisinde olmayacak. Bu konuda bulut sistemlerinin daha çok kullanılması ve HEVC/H.265 kodeklerin yaygınlaşması bize yardımcı olacak. Bu geçici durumu adreslemek için Cinegy Air 15 ve daha sonraki tüm versiyon ürünlerde “pseudo-interlace” konsepti geliştirildi. Bu çözümde 1 frame içindeki 2 ayrı “field”in standart progressive frame olarak işlenmesi ve işaretlenmesi; alıcı tarafında da bu işaretlenmenin çözülmesi sağlandı. 

Bu sayede yüksek sıkıştırmalı IP yayınlar üzerinde sağlıklı ve etkin bir “interlaced” kodlama sağlandı, ancak öte yanda bu metodu standart altyapıların anlaması beklenmiyor. Bu amaçla alıcı tarafında da bir Cinegy Encode sunucusu çalışması gerekmektedir. Bu çözümün genel uygulamalar için çok geçerli olamayacağını bilmekle birlikte yeni nesil Intel Discreet GPU’larla birlikte daha standart bir H.264 Interlaced işleme imkanına da kavuşacağımızı düşünüyoruz. 

Cinegy’nin tüm ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz info@cinegy.com.tr adresine yazabilir veya www.cinegy.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.