Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Dublaj Dünyasında Voice Test
Dublaj Dünyasında Voice Test
20.12.2022 19:55

Türkçe adıyla ‘ses denemesi’ anlamına gelen ‘voice test’ yabancı kelimelere olan hayranlığımız dolayısıyla ‘ses denemesi’ yerine kullanılarak sık telaffuz etmeye başladığımız kelimelerden biri. Sektörde; ‘voice test verdim’, ‘voice teste girdin mi?’, ‘benden voice test aldılar’ gibi kullanımları bulunuyor. Gelin size aramıza yeni katılan bu işin ne için kullanıldığından bahsedeyim. Yayıncılık sektöründe dijital platformların çoğalması seslendirme ve dublaj alanında yetkin personel ihtiyacını beraberinde getirdi. Mikrofon oyuncusundan seslendirme sanatçısına, cast direktöründen teknik masada görevli birçok personele ihtiyaç daha da arttı. Hatta son dönemlerde yeni dijital yayın platformlarının Türkiye’de yayın hayatına başlamasıyla dublaj stüdyoları sayısında artış gözlemlendi. Bu artış ile birlikte dublaj stüdyoları, farklı seslere ve seslendirme kurslarından mezun olan adaylara fırsat vermeye başladı. Bazı dublaj stüdyolarının dublaj meraklıları için stajyer programı bile var. Bu staj programıyla dublaj yapmak isteyen adaylar önce stüdyonun müsaitlik durumuna göre çağırılıyor ve süreci izliyor. Daha sonra voice test’e tabi tutularak role uygun olup olmadığı ölçülüyor.

Cast direktörü tarafından uygun olduğu düşünülen mikrofon oyuncusunun film sahnesinden bir bölümünü seslendirmesine voice test deniliyor. Voice test ile seslendirme oyuncusunun karakter ile olan uyumu ve performansı değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeyi genellikle yayın platformunun global temsilcileri yapıyor. Sürecin hızlı ilerlemesi adına ise bazen Türkiye temsilcilerinin karar verdiği de oluyor. 

Voice test nasıl yapılır?

Cast direktörü tarafından orijinal sese uygun ton ve oyunda dublaj yapmak üzere voice test süreci yürütülüyor. Bu süreç masa başında planlanıyor ve öncelikle stüdyonun dublaj cast’ında bulunan mikrofon oyuncuları arasından seçim yapılıyor. Seçilen sanatçılara stüdyo randevusu verilerek yakın ve benzer karakterlerin hepsinden kısa bir bölüm voice test alınıyor. İçerikteki tüm karakterlerin voice test süreci tamamlandığında ise onay için yayıncı platforma gönderiliyor. Voice test için profesyonel bir stüdyoda kayıt yapmanız gerekmiyor, telefonunuzun kayıt bölümüne voice test demosu kaydedilip stüdyoya gönderilebiliyor. Sesin karakter ile olan uyumu önemli bir rol oynuyor.

Voice test’e kimler katılabilir?

Voice test sürecinde karaktere uygun sesi seçmek öncelik olmalıdır. Seslendirme oyuncusunun karakterle olan ses tonu uyumu önceliklidir. Diğer dikkat edilen özellik ise karakter ile kurulan bağdır. Seslendirme oyuncusu karakterle ne kadar bağ kurduysa o kadar iyi sonuç alınacak demektir. Voice test sürecinde mikrofon oyuncuları, dublaj meraklıları ve karaktere uygun görülen sesler ve tabi ki dublaj stüdyosuyla temas halinde olan sesler voice test sürecine dâhil edilebiliyor. Voice test sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli koşul, karakteri konuşan kişinin teatral yeteneğidir. Voice test’in amacı da zaten mikrofon oyuncusunun karakterle olan uyumunu müşahede etmektir. 

Voice test yapan dublaj stüdyoları

Voice test yapan dublaj stüdyolarının neredeyse tamamı İstanbul’da yer alıyor. Bazı dijital platformlar kendi içlerinde kurdukları stüdyolarla kendi içeriklerini dublaj yaparken, bazıları bu hizmeti dublaj stüdyoları üzerinden almayı tercih ediyor. Proje bazlı voice test almak isteyen bir dublaj stüdyosu öncelikle kendi ses bankasında bulunan seslendirme oyuncuları arasından voice test yapıyor. Kendi ses cast’ında aradığı sesi bulamayan dublaj stüdyolarındaki cast direktörleri başka ajanslardan veya mesleğe meraklı birçok aday arasından voice test yaparak projeye uygun konuşmacıyı seçiyor. Voice testi olumsuz sonuçlanan sanatçılar, başka stüdyoların voice test’ine katılıp başka projelere ses verebiliyor.


Fotoğraflar © Birol Berber - BiberSA Prodüksiyon

 

YAZAR HAKKINDA
Birol Berber
Birol Berber | BiberSA Prodüksiyon | Seslendirme Yönetmeni
ETİKETLER
En Çok Okunanlar
Dergi