Reklamı Kapat
Anasayfa > Makaleler > Hipermodern Çağ Hipermodern Medya
Hipermodern Çağ Hipermodern Medya
29.12.2023 11:08

Dijital devrimle birlikte gelişen sosyal medyayla başlayan çağ hipermodern bir sürece de işaret etmektedir (Acosta ve Sosa, 2021: 88). Gelenekçi çağdan sonra başlayan modern çağ, yaşamı yeniden biçimlendirip yeni fiziksel yapı ve yaklaşımlarla modelleme yaparken, modernlik kimi zaman bir saygınlık göstergesi olarak da kullanılmıştır. Modern araçlar, modern giyim ve modern kavramlar daha ileriki dönemler için de altyapı oluşturmuştur (Degeling ve Haffke, 2021: 16). Başlangıçta elle kullanılan ilkel teknikler giderek mekanikleşmiş daha sonra da dijitalleşmiştir.

Gelenekten moderne, oradan da postmodern ve hipermoderne geçiş, ilk insanlardan bu yana insanın kendini tam olarak gerçekleştirememesinden kaynaklanan ezikliğin ve insandaki bir türlü doymayan kibir ve hırs duygusunun sonucudur (Nazareno, 2020: 193). Doğası gereği değişimi benimseyen ve sürekli değişim isteyen insan, biraz bıkkınlık duyduğu veya sıkıldığı süreci değiştirmek için aklından yararlanmış ve yeni akım ve buluşlarla çağları bir diğerine evirmiştir (Jandl, 2023: 84). İlkel aletlerin yapımıyla başlayan uygarlık süreci, her yeni buluşun açtığı yeni bir çağla ilerlemiş, eskiye özlemin yoğunluğundan daha çok, insanlar yeninin arayışında olmuştur (Knoll ve Wiesenhofer, 2011: 8). İnsan, aklının gücünü keşfettikten sonra hiç durmaksızın yeniyi üretmiştir.

Av silahlarıyla başlayan teknik gelişim savaş silahlarının üretimiyle devam etmiş, başkalarına ve doğaya karşı yengi kazanmak insanın büyüklenme duygusunu okşamıştır (Ledergerber, 2023: 18). Yaşam gereksinimlerinden kendini beğendirmeye dayalı tüm çabalar yeniliklerin yolunu açmış, büyük yenilikler yeni çağlar başlatmıştır. Neolitik Devrim, Rönesans, Fransız İhtilali, Sanayi Devrimi, elektriğin bulunuşu, elektromanyetik dalgaların keşfi, haberleşme uyduları, internet gibi buluşlar ve hareketler modernitenin büyük evreleri olmuştur (Scholtz, 2017: 399). Her yeni çağda gelenekler tümüyle terk edilmese de, yeni kuşaklar yeni çağların dünyasına doğmuş ve çağın çekiciliğine kapılmıştır.

Yaratıcı düşüncenin ürünü olan elektriğin bulunuşu, insan tarihinde en büyük gelişmelerden biri olarak tarihin yönünü değiştirmiş, geleneksel çağları tümüyle geride bırakmıştır (Ruh, 2923: 10). Elektrikle başlayan çağ, insanları telefon, radyo gibi araçlarla tanıştırmış, iletişim eylemleri farklı bir biçim ve içerik kazanmıştır. Elektrik, ilkel iletişim tekniklerinin hemen hepsini geride bırakarak modern iletişim araçlarının çağını başlatmıştır.  

İnsanın yüksek hırsı ve kendini evrenin efendisi sanan kibri, onu büyük maceralara sürüklemiştir. Ölümcül Savaşlar, Kölelik, Coğrafi Keşifler, Kolonizasyon, Küreselleşme ve başka pek çok eylem ve hareket bir yandan insanın egosunu tatmin ederken, bir yandan da insanın hırsını ve kibrini yeniden beslemiş, bu arada büyük devrimlere ve çağ dönüşümlerine de yol açmıştır (Balbi ve Magaudda, 2022: 54). Gelişen teknikler ve yükselen teknolojiyle birlikte bilgisayara çağı açılmış ve tüm küresel yaşam bilgisayar üzerinde biçimlenmiştir. Bir sonraki aşamada gelişen internet teknolojisi ve internetin en çekici ürünü sosyal medya, hipermodern çağın anahtarı olmuştur.

Sosyal medya, hipermodern çağ insanlarına, tam da onların ihtiyaç duydukları, işlerini kolayca halletme, çok uzaklardan haber alabilme, özelini paylaşarak ilgi toplama, beğenilerek egosunu tatmin etme olanakları sağlamıştır. Aşama aşama hırsı, kibri ve egosu yükselen hipermodern çağ insanları için sosyal medya, en büyük olanakları sağlamıştır (Jung, 2022: 99). Sosyal medya ile birlikte çok sayıda insanın yaşam alanları, yaşam felsefeleri, iş dünyaları, yaklaşımları değişmiştir. Bu da bir çağ dönüşümü demektir.


Kaynaklar

  • Acosta, N. ve Sosa, F. (2021). Black Power Naps. Medien Der Sorge, 24: 88-98.
  • Balbi, G., ve Magaudda, P. (2022). Warum die Geschichte digitaler Medien erforschen - und wie? Digitale Kommunikation und Kommunikationsgeschichte, Ed. C. Schwarzenegger, E. Koenen, C. Pentzold, T. Birkner, & C. Katzenbach, Berlin: Perspektiven, Potentiale, Problemfelder, s. 31-61.
  • Degeling, J. ve Haffke, M. (2021). Medien der Sorge. Medien Der Sorge, 24: 10-17.
  • Jandl, M. (2023). Entwicklung von Geschäftsmodellen im digitalen Zeitalter.  Kornwestheim: Bücherlurch GmbH.
  • Jung, C. G. (2022). Modern Man in Search of a Soul. Diepoldsau: Yumpu.
  • Knoll, M. ve Wiesenhofer, A. (2011). Geschichte und Entwicklung Virtueller Welten oder " Was wäre wenn? " im digitalen Zeitalter. Graz: FH Joannemun GmbH.
  • Ledergerber,C.  (2023). Strategien im Umgang mit Emotionen müssen erlernt werden. Defacto, 3: 18-19.
  • Nazareno, J. L. (2020). Der Mensch in Der Welt Von Heute Ein Gespräch zwischen dem Personverständnis Romano Guardinis und dem Menschenbild der Pastoralkonstitution „Gaudium et spes“. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Katholisch-Theologische Fakultät Ludwig-Maximilians-Universität München im Fach: Dogmatik/Theologische Anthropologie.
  • Ruh, W. (2023). Die tieferen Grundlagen der Elektrizität Natürliche Lösungen für grundlegende physikalische Prozesse. https://www.researchgate.net/publication/372890423_Die_tieferen_Grundlagen_der_Elektrizitat_Naturliche_Losungen_fur_grundlegende_physikalische_Prozesse, 23.12.2023.
  • Scholtz, H. (2017). Two Steps to Modernity Two Global Crisesin Analysis, Explanation, and Solution. Zurich: PhilosophicalFaculty of the University of Zurich.
YAZAR HAKKINDA
Prof. Dr. Sedat Cereci
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi
En Çok Okunanlar
Dergi